Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν- Σχετίζεται με την FVEY

 Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν- Σχετίζεται με την FVEY

Έρευνες στις ΗΠΑ για το πως κυκλοφόρησαν δημόσια έγγραφα που ήταν χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα και προορίζονται για πολύ συγκεκριμένα άτομα από ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία (συμμαχία γνωστή ως τα Πέντε Μάτια (FVEY). Τα έγγραφα προέρχονται από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και η διαρροή αναμένεται να προκαλέσει τεράστια ζημιά στις διμερείς σχέσεις.

Περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, το οποίο αναφέρει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

  • Ένα άλλο έγγραφο λέει ότι προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας, που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν.

Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η έρευνα εξετάζει ποιος είχε πρόσβαση στο φερόμενο έγγραφο του Πενταγώνου. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους» 

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator». Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes»: δηλαδή οι Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η διαρροή των άκρως απόρρητων εγγράφων έρχεται σε μια εξαιρετικά «ευαίσθητη στιγμή» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι φέρεται να προετοιμάζονται για να χτυπήσουν το Ιράν.

Ποια είναι η οργάνωση FVEY

Είναι ισχυροί, μυστηριώδεις και δεν έχουν καμία ευθύνη σε κανέναν, και ειδικά δεν απαντούν στους νόμους των κρατών τους. Με αυτά τα λόγια, ο Edward Snowden περιέγραψε την οργάνωση “Five Eyes”, η οποία είναι ανέγγιχτη. Ο οργανισμός, γνωστός με το ακρωνύμιο FVEY, είναι στην πραγματικότητα μια συμμαχία υπηρεσιών πληροφοριών από πέντε αγγλοσαξονικές χώρες: Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά.

  • Οι αρχηγοί κρατών συνέρχονται μία φορά το χρόνο στο έδαφος ενός από τα κράτη μέλη. Η συμμαχία έχει τις ρίζες της στην περίοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σύμμαχοι υπέγραψαν τον Χάρτη του Ατλαντικού, μετά τον οποίο έθεσαν τους στόχους τους.

Η οργάνωση “Five Eyes” ακούστηκε για πρώτη φορά δημόσια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν αναπτύχθηκε το πρόγραμμα κατασκοπείας “Echelon” με σκοπό τη συγκέντρωση επικοινωνιών από την ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο τμήμα του Ανατολικού μπλοκ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το Echelon παρουσιάστηκε τελικά στο κοινό, πυροδότησε έντονη συζήτηση τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

  • Παρά τη μεγάλη κριτική, το “Five Eyes” επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στις αρχές του 2000 στη μέση του παγκόσμιου αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανέπτυξε και επέκτεινε την ικανότητα παρακολούθησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο Διαδίκτυο.

Οι πέντε χώρες έχουν πλήρη ελευθερία να παρακολουθούν τους πολίτες τους που ζουν σε άλλα κράτη μέλη και, στη συνέχεια, να μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγονται μεταξύ τους.

Οι χώρες μοιράζονται δορυφόρους, drone, εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο και όλα τα λιγότερο γνωστά εργαλεία παρακολούθησης, γι ‘αυτό και ο Snowden τους ονόμασε έναν από τους μεγαλύτερους υποκλοπείς στον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα