Γάζα: Τι μπορεί να σημαίνει η εξόντωση Σινουάρ για το μέλλον του πολέμου στη Γάζα

 Γάζα: Τι μπορεί να σημαίνει η εξόντωση Σινουάρ για το μέλλον του πολέμου στη Γάζα

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει επείγουσες διαβουλεύσεις ασφαλείας το βράδυ της Πέμπτης με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τους διοικητές του στρατού μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Από την άλλη πλευρά οι οικογένειες των απαχθέντων και κρατουμένων Ισραηλινών από τη Χαμάς ζήτησαν άμεση συμφωνία για την επιστροφή τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις.

Ο Γκαλάντ, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Χέρτζι Χαλεβί και τον επικεφαλής της Σιν Βετ Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας μετά την ανακοίνωση ότι ο Σινουάρ ενδέχεται να έχει σκοτωθεί.

«Το Ισραήλ θα κυνηγήσει και θα σκοτώσει τους εχθρούς του», δήλωσε ο Γκαλάντ στην πλατφόρμα “Χ” μετά την ανακοίνωση ότι πιθανώς σκοτώθηκε ο Σινουάρ.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Axios δήλωσε ότι η σημερινή εστίαση του Νετανιάχου είναι η επιστροφή των κρατουμένων με κάθε μέσο, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του Σινουάρ δημιουργεί μια «μεγάλη ευκαιρία» για να γίνει αυτό.

«Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Σινουάρ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα άμεσης απελευθέρωσης των κρατουμένων.

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (Πεντάγωνο) δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει αξιωματούχους του υπουργείου για τον πιθανό θάνατο του Σινουάρ και ανέμενε την επιβεβαίωση σε νέα ενημέρωση.

Το CNN επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι αυτή τη στιγμή διενεργεί τεστ DNA για να επιβεβαιώσει το θάνατο του Σινουάρ.

Το δίκτυο επικαλέστηκε επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια σημαντική στιγμή για τον Νετανιάχου να δηλώσει αυτό που αποκάλεσαν «νίκη στη Γάζα» και να αναβιώσει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν ο πιθανός θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να επιταχύνει την κατάπαυση του πυρός ή αν υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά, ειδικά από τη στιγμή που η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα μπορούσε να περιπλέξει κάθε πιθανή ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι οικογένειες των κρατουμένων ανησυχούν για την τύχη των αγαπημένων τους στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον θάνατο του Σινουάρ, μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 12. Ενδεχομένως να φοβούνται αντίποινα στους απαχθέντες από τη Χαμάς για το θάνατο του ηγέτη τους.

Το κανάλι ανέφερε ότι οι οικογένειες των Ισραηλινών κρατουμένων απαιτούν να εκμεταλλευτούν το θάνατο του Σινουάρ για να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε μια συνολική συμφωνία για την επιστροφή των κρατουμένων, λέγοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να αδράξει την ευκαιρία».

Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις έχουν «απόθεμα» ικανών μελών να αναλάβουν την ηγεσία της Χαμάς. Μην ξεχνάμε ότι ο Σινουάρ είχε αναλάβει ως  μεταβατικός ηγέτης μετά την δολοφονία Χανίγια για να ηγηθεί των πολεμικών επιδιώξεων της οργάνωσης.

Επίσης η δολοφονία των περισσότερων ηγετών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ δεν κατάφερε να θέσει τέλος στις ικανότητες της να αντιπαρατεθεί με τις ισραηλινές δυνάμεις, καθώς τόσο σε επίπεδο εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων όσο και σε επίπεδο χερσαίων επιχειρήσεων παραμένει αρκετά ικανή σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τέλος η επόμενη γενιά των ηγετών των οργανώσεων αυτών δεν είναι γνωστό πως θα λειτουργήσουν επί του πεδίου και πως θα αντιδράσουν στην συνέχιση των απωλειών των ηγετών τους.

Σχετικά Άρθρα