Φιλοδωρήματα: Τι πραγματικά ίσχυε, τι τελικά θα ισχύσει και η… “safe” επιλογή

 Φιλοδωρήματα: Τι πραγματικά ίσχυε, τι τελικά θα ισχύσει και η… “safe” επιλογή

Στο ζήτημα που προέκυψε από τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων υπάρχουν, όπως και σε άλλα ζητήμα που κατά καιρούς έρχονται στην επικαιρότητα, μερικά “γκρίζα” σημεία που αξίζει να ξεκαθαρίσουμε με τη βοήθεια του ρεπορτάζ αλλά και της κοινής λογικής. Μετά το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε επεξηγηματικό video στην πλατφόρμα του tik-tok στην οποία πρόβαλλε δύο, κατά κύριο λόγο, επιχειρήματα.

  • Πρώτον, ότι τα φιλοδωρήματα έτσι και αλλιώς φορολογούνταν ανέκαθεν στη χώρα και
  • δεύτερον ότι μετά την κυβερνητική παρέμβαση τα φιλοδωρήματα (από κάρτες) που δεν θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ δεν θα φορολογούνται.
@kyriakosmitsotakis_

Ολη η αλήθεια για τα φιλοδωρήματα!

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Επιχειρήσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα φιλοδωρήματα φορολογούνταν έτσι και αλλιώς. Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Πράγματι υπήρχε μία σχετική διάταξη η οποία όμως, όπως βεβαίωσαν στο Libre παράγοντες της αγοράς με μεγάλη εμπειρία στην εστίαση, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Πρακτικά, τα φιλοδωρήματα παρέμεναν αφορολόγητα ανεξαρτήτως ύψους. Υπήρχε μόνο σχετική πρόβλεψη και εφαρμογή για τους γκρουπιέρηδες στα καζίνο.

Πως ήρθε το θέμα στην επικαιρότητα; Το έφερε η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, που ενημερώνουν άμεσα την ΑΑΔΕ. για το τι εισπράττει κάθε επιχείρηση. Επειδή, λοιπόν, η χρήση των καρτών, ακόμα και για tips, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει σχετικά για να υπάρξει, υποτίθεται, ρύθμιση. Και γιατί χρειαζόταν ρύθμιση; Διότι, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς τα δυνητικά εισοδήματα εργαζόμενων από φιλοδωρήματα ανήλθαν το 2023 σε 400.000.000 ευρώ!

Το νούμερο αυτό ελέγχεται. Οι περισσότεροι από όσους συνομιλήσαμε το θεωρούν εξωπραγματικό. Η αλήθεια είναι ότι είναι μάλλον δύσκολο να μετρηθεί, ακόμα και με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία της ΑΑΔΕ εν έτει 2024. Περισσότερη όμως σημασία έχει αν πράγματι αξίζει τον κόπο (και τη φθορά θα έλεγε κανείς) να φορολογηθούν τα tips των εργαζόμενων στην εστίαση και στα κομμωτήρια (γιατί κατά βάση γι’ αυτούς μιλάμε).

Η βιωμένη πραγματικότητα σε εργασιακούς χώρους στους δύο παραπάνω τομείς δείχνει ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (κάποια εστιατόρια στη Μύκονο επί παραδείγματι) οι εργαζόμενοι έχουν χαμηλές ή και πολύ χαμηλές αποδοχές. Τα tips είναι ένας τρόπος να ενισχύουν το εισόδημά τους και έτσι να μπορούν να ανταπεξέρχονται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι σε τέτοιους χώρους εργάζονται πάρα πολλοί φοιτητές και σπουδαστές έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με τα έξοδα των σπουδών τους. Αρα, το ζήτημα είναι βαθιά κοινωνικό, αγγίζει πάρα πολύ κόσμο.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και δεν αποσύρει το μέτρο, ο πέλεκυς της φορολόγησης θα είναι πολύ βαρύς για όσους ξεπερνούν μόλις τα 300 σε φιλοδωρήματα σε κάρτα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, ως όφειλε, επιχείρησε να καταγράψει τις ζημιές για τα μέλη της. Στο υποθετικό σενάριο λοιπόν που ένας εργαζόμενος έχει 400 ευρώ φιλοδωρήματα από κάρτες, τότε με το φορολογικό συντελεστή του 22% από αυτά τα 400 θα καταλήγουν στην τσέπη του μόλις… 171 (διότι θα υπάρχουν και κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία). Καταλαβαίνει κανείς ότι ένα υπολογίσιμο εισόδημα, στην πράξη θα εξαϋλώνεται και θα υποβιβάζεται σε απλό χαρτζιλίκι.

“Αφού επιμένουν” τονίζει στο Libre ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, “ας μας πουν πόσα χρήματα μπήκαν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των tips τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε ευρώ δεν μπήκε γιατί πολύ απλά δεν φορολογούνταν ποτέ”. “Ευτυχώς” συνεχίζει “η ομοσπονδία μας έκανε γρήγορη παρέμβαση και μπήκε από την κυβέρνηση αυτό το πλαφόν των 300 ευρώ που περιλαμβάνει τους περισσότερους εργαζόμενους στην εστίαση”.

Υπήρχε, παράλληλα, στην ατζέντα και το θέμα του αν οι εργοδότες αποδίδουν τα φιλοδωρήματα στους εργαζομένους τους, ιδιαίτερα αυτά που δίνονται μέσω καρτών. Στο video του ο Πρωθυπουργός υποσχέσθηκε απόλυτη αυστηρότητα για τους παραβάτες, το θέμα είναι όμως αφενός αν υπάρχει το προσωπικό για να πραγματοποιούνται πολλοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι και αφετέρου, εφόσον δεν γίνονται, ποιοι από τους εργαζόμενους θα προχωρούν οι ίδιοι σε καταγγελίες ρισκάροντας έτσι να χάσουν τη δουλειά τους;

Στη διάθεσή μας βέβαια είναι πάντα η πιο σίγουρη, safe επιλογή για τους εργαζόμενους. Να δίνουμε το φιλοδώρημα με μετρητά, ακόμα και τις φορές που πληρώνουμε με τη χρεωστική ή την πιστωτική μας κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες τα χρήματα να καταλήξουν στην τσέπη των εργαζόμενων πριν επέμβει ο οποιοσδήποτε, εργοδότης ή κρατικό ταμείο. Ουδείς νόμος το απαγορεύει αυτό και άλλωστε το όλο ζήτημα είχε να κάνει με τα φιλοδωρήματα από κάρτες και όχι από μετρητά.

Κάτι τελευταίο: Τα όποια έσοδα φιλοδοξούσε η κυβέρνηση να βάλει στο ταμείο από τη φορολόγηση των tips, θα μπορούσε να τα αναζητήσει αλλού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι πιο γενναία η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις και επιτυγχάνει τεράστιους τζίρους σε μία έτσι και αλλιώς τουριστική χώρα όπως η δική μας.

 Είναι μία από τις πολλές ιδέες που μπορεί να καταθέσει έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι μισθωτοί που πολλές φορές μοιάζουν με τα κοροϊδα της παρέας μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Είναι, στο τέλος της κουβέντας, ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικά Άρθρα