Βούλτεψη: Οι αναπροσαρμογές στις πρακτικές των διακινητών εξηγούν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

 Βούλτεψη: Οι αναπροσαρμογές στις πρακτικές των διακινητών εξηγούν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

H υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο αναφερόμενη στο μεταναστευτικόι επεσήμανε ότι οι αναπροσαρμογές των πρακτικών των διακινητών εξηγούν τη σημαντική αύξηση μεταναστευτικών ροών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

«Οι διακινητές, αφού δεν μπορούν να περάσουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έχουν αλλάξει τα δρομολόγια τους και πάνε από τα νότια, που είναι η Μεσόγειος και είναι ανοιχτή θάλασσα. Έχουν πάρει πιο γρήγορα και ασφαλή σκάφη -ταχύπλοα και γιοτ-  και το έγκλημα βρίσκεται πάντα πιο μπροστά από εμάς. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι, λόγω εμφυλίων πολέμων και προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή, μετατοπίζονται από χώρα σε χώρα για να καταλήξουν να πιέζουν τα παράλια της Μεσογείου από την πλευρά της Αφρικής».

Χώροι φιλοξενίας

«Τα Δωδεκάνησα έχουν δομές στη Λέρο και στην Κω. Στα άλλα νησιά δεν έχουμε και δεν χρειάζονται Χρειάζεται όμως σε νησιά όπως η Κρήτη, ένας χώρος φιλοξενίας για ένα 48ώρο. Στη διάρκεια του 48ωρου πρέπει να υπάρχει ο χώρος για να γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας. Συνήθως όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες βρίσκουν ένα χώρο φυλασσόμενο. Στην Κρήτη, είναι ευθύνη της περιφέρειας και των δήμων να βρουν ένα χώρο για να μεταφέρονται όσοι πρέπει να συλληφθούν.»

Το “μοντέλο” Μελόνι για κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες 

«Ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ιταλία είναι μοντέλο αυτό. Οι επιστροφές είναι ένα σημαντικό κομμάτι και πρέπει να αποτελούν κεντρική πολιτική της Ε.Ε. Δυστυχώς στο νέο Σύμφωνο δεν περιλαμβάνονται και αυτό έχει αφεθεί να αποφασιστεί από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο ένα κοινό σύστημα ασύλου, αλλά ένα κοινό σύστημα επιστροφών. Κάθε άλλη προσπάθεια που γίνεται είναι ακριβή και ατελέσφορη».

Για δηλώσεις Λατινοπούλου

«Δεν μπορεί να συμβεί αυτό που υποστηρίζει η κ. Λατινοπούλου. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε ακατοίκητα νησιά σε τέτοιο πληθυσμό. Δε θα το δεχτεί επίσης η Ε.Ε. Είναι εντελώς αντεθνική αυτή η πρόταση. Είναι συμπαγές σύνολο τα νησιά της Ελλάδας με τον ηπειρωτικό χώρο».

Σχετικά Άρθρα