Σύνοδος Κορυφής: Τουλάχιστον… τριχοτομημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Τουλάχιστον… τριχοτομημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Στις Βρυξέλλες επικρατεί αμηχανία για το εάν τελικά θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεραι σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τουλάχιστον τρία «γκρουπ» φέρονται να έχουν σχηματιστεί έχοντας διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο ίδιο θέμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα υπέγραψαν το νέο Σύμφωνο, οι εντάσεις για το πιο «καυτό» θέμα της ατζέντας πληθαίνουν.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, πρώτη η Γερμανία θέσπισε συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες, με γειτονικές της χώρες να αντιδρούν και να ζητούν να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως οι «27» έχουν χωριστεί σε τρεις «ομάδες»: Η πρώτη δεν επιθυμεί καθόλου συμπεράσματα για το θέμα, η δεύτερη θέλει αναλυτικά συμπεράσματα και η τρίτη επιμένει να γίνει αναλυτική συζήτηση με κάποια συμπεράσματα που θα παραπέμπουν στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τον προσεχή Δεκέμβριο.

Προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. «Θα ακούσουμε από τον πρόεδρο Ζελένσκι για το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα εργαστούμε για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», τονίζει στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την «ακλόνητη» υποστήριξή τους προς την Ουκρανία: πολιτική, στρατιωτική και οικονομική. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η οικονομική στήριξη, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισεκ. δολαρίων) προς την Ουκρανία, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε η ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τους εταίρους των G7, για να καλυφθούν οι στρατιωτικές ανάγκες, ο προϋπολογισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση και τους κινδύνους που αυτή θα φέρει σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, οι «27» θα τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να πιέσει σθεναρά για αποκλιμάκωση και να επιμείνει στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν ως «ανεύθυνες» και «απαράδεκττες» τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο και να τονίσουν ότι το προσωπικό του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να προστατεύεται.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί σε σημεία που η Αθήνα θεωρεί κομβικά. Όπως το γεγονός ότι μεμονωμένες χώρες ήδη καταστρατηγούν τις κοινοτικές συμφωνίες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και καιρό υπογραμμίζει εμφατικά πως το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που ζητά από κοινού λύσεις. Μάλιστα, το ζήτημα απαιτεί άμεσες λύσεις λόγω και της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για αύξηση των ροών από το Λίβανο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και επιτάχυνση την επιστροφών- συνεργασία με τρίτες χώρες.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε την περασμένη εβδομάδα συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της MED9, στην Πάφο, θέτοντας στο τραπέζι τη «συμμαχία» που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των κρατών του νότου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Συνοπτικά αναμένεται να αναδείξει:

  • Τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
  • Την νίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής.
  • Την εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.

Έχει προηγηθεί επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους «27» ηγέτες, στην οποία αναφέρεται στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων:

  • Επιτάχυνση εφαρμογής του Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεργασιών με βασικές τρίτες χώρες.
  • Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων.
  • Διασφάλιση δίκαιων / αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα οι υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «υποβάλει επειγόντως προτάσεις» με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει, τέλος, διάφορα θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μολδαβία και στη Γεωργία που βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Σχετικά Άρθρα