Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το σχέδιο Μελόνι- “Πρέπει να δούμε αν πραγματικά λειτουργεί”

 Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το σχέδιο Μελόνι- “Πρέπει να δούμε αν πραγματικά λειτουργεί”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στις Βρυξέλλες. Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε συνέντευξή του στους Financial Times την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τις εκκλήσεις για την εξάπλωση του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας σε ολόκληρη την ΕΕ. «Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε.

«Πρέπει επίσης να δούμε αν πραγματικά λειτουργεί. Οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι και να τους συμβεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψουν στην Ιταλία. Αν το κάναμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο… πού θα πήγαιναν;»

  • Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για την πάταξη των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή εξειδικευμένο».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ως η νοτιοανατολική πύλη εισόδου στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για κακή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο των ανθρώπων».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται … και το τι θα γίνει με αυτούς δεν αποτέλεσε ποτέ θέμα συζήτησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ. «Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο για να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μέσω της Λευκορωσίας, επικαλούμενος προσπάθειες του Μινσκ και της συμμάχου του Μόσχας να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.

Η κίνησή του ήρθε αφότου η Φινλανδία έκλεισε φέτος τα σύνορά της με τη Ρωσία και η Γερμανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, οδηγώντας σε ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ζώνης Σένγκεν.

Σχετικά Άρθρα