Κακλαμάνης: Νέα ερώτηση για τα τιμολόγια του ρεύματος
Νέο «χτύπημα» κατά της κυβέρνησης επέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος είχε συνυπογράψει και την ερώτηση των «11» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου της εσωκομματικής γκρίνιας για κυβερνητικές πολιτικές. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής στην ερώτηση που έρχεται σε συνέχεια της ερώτησης των «8» για τη φαρμακευτική δαπάνη και του Γιώργου Βλάχου για τα κόκκινα δάνεια, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, λέγοντας πως από τον πρώτο κιόλας μήνα, αντί να συμβάλλει στη μείωση των τιμών, προκάλεσε αύξηση των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Βάλλει και κατά της ΔΕΗ, η οποία επωφελείται «από την απαράδεκτη κατάσταση» που επικρατεί στην αγορά ενέργειας τη στιγμή που «ως δημόσια επιχείρηση θα όφειλε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών της λιανικής».
Όπως αναφέρει για τη ΔΕΗ, «αντίθετα είναι ο «παίκτης» που συσσωρεύει τα περισσότερα υπερκέρδη, δηλαδή επωφελείται καθ΄υπερβολήν από τις πιο πάνω αγκυλώσεις του Ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του κλίματος ακρίβειας που μαστίζει τους Έλληνες καταναλωτές. Αποκαλυπτική για αυτή τη διαπίστωση είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα της ΔΕΗ από το 2020 μέχρι σήμερα: από ζημιές το 2019, με την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου πέρασε σε κέρδη από τα 35 εκατ. το 2020, έφτασε τα 880 το 2021, τα 963 το 2022, τα 485 εκατ. ευρώ το 2023 και εκτοξεύτηκε στο σχεδόν ένα δις. Ευρώ μόνο στο α΄ εξάμηνο του 2024!».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη τονίζει ότι στην 4ετή λειτουργία του έχουν προκύψει τέσσερις διακριτές και σημαντικές αγκυλώσεις στην αγορά ενέργειας: η πρώτη προέρχεται από τη λειτουργία της λεγόμενης «οριακής τιμής του συστήματος», η δεύτερη είναι η εξάρτηση -ως μη όφειλε- της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο, η τρίτη στρέβλωση προκύπτει από τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εξισορρόπησης και η τέταρτη αγκύλωση προέρχεται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όπως θα όφειλε η τέταρτη αγοράς, αυτή των προθεσμιακών συμβολαίων.
«Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν έχουν επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του, αντί να συντελεί στη μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, να συμβάλει στην αύξησή τους με ταυτόχρονη δημιουργία καρτελοποίησης της αγοράς», αναφέρει ο Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα μέσα στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας που επικρατεί».
Παράλληλα, τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν έχει αποβάλει τον δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα και οφείλει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών υπέρ του καταναλωτικού κοινού κι όχι να επωφελείται στον μέγιστο βαθμό από τις στρεβλώσεις της λειτουργίας του target model.
Με βάση τα παραπάνω, καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναθεώρηση του target model και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να θεραπευτούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκες τιμές;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον περιορισμό του ποσοστού διάθεσης της αγοράς ενέργειας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την παροχή κινήτρων για την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη ρεαλιστική αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας και ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια;