EKT: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Η τρίτη φέτος

 EKT: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Η τρίτη φέτος

Την τρίτη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2024 πραγματοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τη χαλάρωση της πολιτικής της στη σκιά των αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ενώ τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τοποθετούν τον πληθωρισμό κάτω και από τον επίσημο στόχο του 2%. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν τελικά χαμηλότερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 1,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά και 2,2% τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός ήταν στο 4,3%.

Η σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2024 επέτρεψε στην ΕΚΤ να ανοίξει τον Ιούνιο τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της. Η τράπεζα έκανε ένα “διάλειμμα” τον Ιούλιο για να επιστρέψει στις μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Unmute

Αυτή είναι η πρώτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων σε 13 χρόνια και δείχνει ότι η ΕΚΤ αρχίζει πλέον να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προστασία της οικονομίας καθώς η Ευρωζώνη έχει μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε όρους οικονομικής ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η τράπεζα αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,8% το 2024 από 0,9% προηγουμένως και 1,3% το 2025 από 1,4%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το Δ.Σ. αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.  

Συνεπώς, τα επιτόκια στο διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν στο 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα