Yπερσυνταγογράφηση: 10 εξόφθαλμα και ευτράπελα… Παθολόγος συνταγογράφησε στη 15χρονη κόρης της 3 διαφορετικές στατίνες!

Yπερσυνταγογράφηση: 10 εξόφθαλμα και ευτράπελα… Παθολόγος συνταγογράφησε στη 15χρονη κόρης της 3 διαφορετικές στατίνες!

Γιατρός συνταγογράφησε 221 διαφορετικά φάρμακα σε συγγενή του στην τεράστια ποσότητα των 1.621 τεμαχίων!Τα νέα συστήματα ελέγχων της ΗΔΙΚΑ για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν καταγράψει θεαματικά αποτελέσματα από την εφαρμογή τους, από τις αρχές του 2024, έως σήμερα, εντοπίζοντας, τουλάχιστον, 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.  

Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

Από τις 100 αυτές περιπτώσεις, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επέλεξε να παρουσιάσει τις 10 πιο «εξόφθαλμες», κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, δίνοντας μία εικόνα του «πάρτι» που είχαν στήσει κάποιοι «λειτουργοί» Υγείας, συχνά σε άγνοια των ασθενών, πολλές φορές με τη συνεργασία φαρμακοποιών… βλάπτοντας σοβαρά τα οικονομικά του συστήματος Υγείας. Το πρώτο αυτονόητο μέτρο που έλαβε η πολιτεία για τις περιπτώσεις που ήδη εντοπίστηκαν είναι το μπλοκάρισμα της συνταγογράφησης των συγκεκριμένων γιατρών.

Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα «ύποπτων περιπτώσεων» που αναδείχθηκαν μέσα από τις αναλύσεις των νέων συστημάτων ελέγχου της ΗΔΙΚΑ:

1.         Παθολόγος στη Γλυφάδα: Συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων σε συγγενή πρώτου βαθμού, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο

2.         Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη: Συνταγογράφησε, κατά τις βραδινές (μόνο) ώρες (από τις 9μμ έως τις 4πμ), 705 σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων σε συγγενείς της (στον σύζυγό της, στις 2 κόρες της) και στον εαυτό της! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας πως τηλεφώνησε ο ίδιος στην ιατρό, από το γραφείο του στο υπουργείο, σε ανοιχτή ακρόαση, και επειδή ήθελε την απάντησή της γιατί είχε γράψει στη μία της κόρη που είναι 15 ετών, τρεις διαφορετικές στατίνες! Αναφερόμενος στην προσωπική του περίπτωση, της είπε ο υπουργός: «εγώ είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη, λόγω οικογενειακού ιστορικού, επειδή είχα πατέρα που πέθανε από έμφραγμα στα 54 και φοβάμαι και προσπαθώ να κρατώ την υγεία μου σε καλή κατάσταση. Δεν έχω πάρει δεύτερη ακόμα στη ζωή μου. Η κόρη σας 15 ετών χρειάζεται τρεις διαφορετικές στατίνες;». Η γιατρός υποστήριξε πως η κόρη της έχει κάποια πολύ σπάνια πάθηση, αλλά έσπευσε να απαντήσει ότι… δεν θα ξαναγίνει (!), αφήνοντας τον υπουργό με την απορία εάν το τηλεφώνημά του θεράπευσε τη σπάνια πάθηση του παιδιού!
Επιπλέον, για την ίδια γιατρό, καταγράφηκε περίπτωση υπερσυνταγογράφησης περίπου 1000 φαρμάκων σε αλλοδαπό που βρέθηκε στο νησί για μία ημέρα και εργάστηκε ως τεχνικός ήχου σε μία συναυλία.

3.         Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα: Συνταγογράφησε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων

4.         Γενικός ιατρός στην Μυτιλήνη: Συνταγογράφησε 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων σε συγγενή, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή

5.         Παθολόγος στην Αθήνα: Συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενούς

6.         Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη: Συνταγογράφησε σε 4 παιδιά – μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου- 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων, τα οποία εκτελέστηκαν σε κεντρικό φαρμακείο της ίδιας περιοχής

7.         Ψυχίατρος στην Αθήνα: Συνταγογράφησε 10 ασθενείς με 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

8.         Ορθοπεδικός στην Πάτρα: Συνταγογράφησε 4 ασθενείς με 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1760 τεμαχίων.

9.         Δερματολόγος στο Ηράκλειο: Συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσσότητα 1500 τεμαχίων.

10.      Γυναικολόγος στη Λάρισα: Συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1100 τεμαχίων.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Με τα νέα συστήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας!»

Ο δήλωσε:

«Λυπάμαι γι΄ αυτά που βρήκαμε και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων συστημάτων, που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ.  Θέλω να πω στους γιατρούς που μας παρακολουθούν ότι με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:  «Στέλνω σαφές μήνυμα: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους. Προς Θεού, δεν κατηγορούμε συλλήβδην το ιατρικό σώμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε είναι να μπλοκάρουμε τη συνταγογράφησή τους, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως δεν φτάνει αυτό. Έχουν ήδη δοθεί τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο. Θα γίνουν καταλογισμοί για όλα αυτά, δεν πρόκειται να μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος».

ΕΟΠΥΥ: Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς

Επιπλέον εξηγήσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς έδωσε με τις δηλώσεις της η Διοικήτρια και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη:

«Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από τον Απρίλιο του 2024, αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς κάνοντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις.

1.      Μας έδωσε τη δυνατότητα για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης, να  μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη διαδικασία που απευθείας μας δίνεται η δυνατότητα να καταλογίζουμε ποινές χωρίς να χρειάζεται να παραπέμψουμε αυτές τις περιπτώσεις στην Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα ad hoc ελέγχων. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούμε με αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ να παραπέμπουμε στην Επιτροπή Συνταγογραφίας και πράγματα τα οποία δεν είναι μέσα στη διαδικασία που είναι θεσπισμένη όταν και εφόσον υφίστανται ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης και απάτης.

2.      Επίσης, μας έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τους δείκτες παραβατικότητας και στα φαρμακεία.  Να μην χρειάζεται δηλαδή νομοθετική παρέμβαση. Με την εξουσιοδοτική που έχουμε μπορούμε όπου βλέπουμε ότι ανοίχτηκε ένα νέο παράθυρο παραβατικότητας, αμέσως να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα.

3.      Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο υπουργός είναι το αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, και για τα ιατρολογικά προϊόντα και λοιπά». 

Το εξελιγμένο business intelligent σύστημα της ΗΔΙΚΑ

Στη σημασία και τη συμβολή της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε όλη αυτή τη δράση που γίνεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Νίκη Τσούμα, δίνοντας λεπτομέρειες για πώς πιάνονται στην «τσιμπίδα του νόμου» όσοι κάνουν κομπίνες υπερσυνταγογράφησης:

«Η ΗΔΙΚΑ είναι οργανισμός ο οποίος παρέχει τα ψηφιακά εργαλεία. Τα συστήματα πληροφορικής πλέον από τη στιγμή που έχουμε περάσει στη ψηφιακή μεταρρύθμιση, είναι online και είναι ικανά να έχουν δεδομένα κωδικοποιημένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε οποιοδήποτε χρόνο γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης, ένα εξελιγμένο σύστημα ΒΙ (business intelligent), το οποίο τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Όπως παράδειγμα πόσοι ή ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν σε συνταγές, πόσοι και ποιοι πολίτες έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν τον συγκεκριμένο σε αυτό το φάρμακο, κτλ. Επίσης, «τρέχουμε» και antifraud συστήματα, τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και βρίσκουν συμπεριφορές παραβατικές και άρα, εκεί πάμε και βρίσκουμε τις περιπτώσεις απάτης».       

Σχετικά Άρθρα