ΣτΕ: Συζητείται αποκλεισμός ατόμων με ομοφυλοφιλική σχέση ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους από την αιμοδοσία

 ΣτΕ: Συζητείται αποκλεισμός ατόμων με ομοφυλοφιλική σχέση ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους από την αιμοδοσία

Το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικράτειας, έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσαν σωματεία ατόμων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Ειδικότερα, στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου συζητήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν από έξι σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία εκπροσωπούν ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καθώς και από δύο πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς που πάσχουν από μεταγγισιοεξαρτώμενη μείζονα μεσογειακή αναιμία.

Μέσω αυτών των αιτήσεων, τα σωματεία και οι ασθενείς ζητούν να τροποποιηθεί ο κατάλογος των αποκλεισμών από την αιμοδοσία, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν και τα άτομα που έχουν τουλάχιστον μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977 και μετά, καθώς επίσης και τα άτομα που διατηρούν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς την τακτική χρήση προφυλακτικών κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Υγείας, του 2022, πρέπει να ακυρωθεί ως αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στη υγεία. Η συγκεκριμένη απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» το οποίο περιλαμβάνει τις κατηγορίες των ατόμων που απαγορεύεται ή αντενδείκνυται η αιμοληψία, καθώς απαλείφθηκαν από τον οριστικό αποκλεισμό οι δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Στις πρόσφυγες, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι εξαιρέσεις – μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη, αποκλίνουν από την σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Το ΣτΕ θα εκδώσει την απόφαση του το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα