Reuters: Ανησυχία ΗΠΑ για εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

 Reuters: Ανησυχία ΗΠΑ για εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» μετά από αναφορές ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πολεμούν για την Ρωσία στο μέτωπο με την Ουκρανία. Την σχετική δήλωση έκανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τετάρτη (16/10), όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε την Βόρεια Κορέα ότι μεταφέρει προσωπικό στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει τον είχαν ενημερώσει για «πραγματική εμπλοκή της Βόρειας Κορέας» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες ως «fake news».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, τόνισε πως η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν αληθεύει, θα σημάνει μία σημαντική εξέλιξη στην αμυντική σχέση Βόρειας Κορέας – Ρωσίας.

«Μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε ένα νέο επίπεδο απόγνωσης της Ρωσίας καθώς συνεχίζει να έχει σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο με την Ουκρανία».

Η Ουάσινγκτον λέει πως η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει την Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά.

Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ το έχουν αρνηθεί, ωστόσο έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς, πιθανώς και με κοινές ασκήσεις.

Η αντίδραση του Κιέβου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της χώρας του ως τεράστια απειλή κλιμάκωσης και κάλεσε τους συμμάχους να αντιδράσουν αποφασιστικά.

«Πρόκειται για μια τεράστια απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης. Πλησιάζουμε σε μια νέα φάση, νέες πραγματικότητες του πολέμου», δήλωσε ο Άντριι Σιμπίχα σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα