Κύκλωμα εφοριακών/Νέες αποκαλύψεις:Ο “κατοστάρης”, ο “τρακοσάρης”, ο “μύριος”- Διάλογοι για “εκδικητικούς ελέγχους”

 Κύκλωμα εφοριακών/Νέες αποκαλύψεις:Ο “κατοστάρης”, ο “τρακοσάρης”, ο “μύριος”- Διάλογοι για “εκδικητικούς ελέγχους”

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα μέλη των ελεγκτικών κυκλωμάτων φέρουν παρατσούκλια ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία, αλλά και με την «ταρίφα» που απαιτούν για να διευθετήσουν υποθέσεις. Για παράδειγμα, ένας υποδιευθυντής Εφορίας αποκαλείται «κατοστάρης», καθώς ζητά αμοιβή 100.000 ευρώ για να κλείσει μια υπόθεση. Αντίστοιχα, ένας διευθυντής Εφορίας φέρει το παρατσούκλι «τρακοσάρης», αφού η ταρίφα του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300.000 ευρώ. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται ο διευθυντής των Ελεγκτικών Κέντρων, ο οποίος αποκαλείται «μύριος», διότι η αμοιβή του αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά τα παρατσούκλια αποτυπώνουν τον εκτεταμένο βαθμό διαφθοράς και τις χρηματικές απαιτήσεις που συνοδεύουν συγκεκριμένες θέσεις εξουσίας στα ελεγκτικά συστήματα.

Την Τρίτη, τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος της Κέρκυρας, απολογούνταν για 15 ώρες με τον υποδιευθυντή της Εφορίας που θεωρείται εγκέφαλος της σπείρας, να προφυλακίζεται. Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, τόνισε «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Προσβλέπω σε μια δίκαιη δίκη. Θα πρέπει να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι η δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια».

Στην απολογία του φέρεται να ζήτησε να επανελεγχθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις που τον αφορούν. Οι συνομιλίες πάντως μεταξύ των κατηγορούμενων, δείχνουν ένα θρασύτατο κύκλωμα, που εκτός από τη «μίζα» απαιτούσε ακόμα και να τρώει… τσάμπα στα καταστήματα. Όταν αυτό δεν γινόταν, τότε ακολουθούσε εκδικητικός έλεγχος.

Διάλογοι – φωτιά για «εκδικητικούς ελέγχους»

Σε μια από τις συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ένας κατηγορούμενος ακούγεται να λέει στον άλλον:

  • «Εγώ εκεί που πήγα σήμερα, πλήρωσα κανονικότατα τα πάντα, ήξερε ποιος είμαι και μου έκοψε μου λέει «με την κάρτα», λέω «μετρητά πληρώνω», με μετρητά μου έδωσε δελτίο παραγγελίας, ο τύπος είναι τελείως…»
  • «Άντε ρε, στα χρέωσε;»
  • «Πέραν του ότι μου τα χρέωσε, εντάξει δεν είναι υποχρεωμένος, μου έδωσε δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη γνωρίζοντας και ποιος είμαι, τόσο…»
  • «Είναι ζώο εντελώς αυτό το παιδάκι. Προσπαθούν συγγενείς του να του πουν ότι με την Αστυνομία τα πάμε καλά, με τους εφοριακούς τα πάμε καλά, τους κερνάμε, φερόμαστε όμορφο. Αλλά αυτό δεν καταλαβαίνει»
  • «Κατεβείτε μια κάτω. Κάντε ένα ντου πρώτα σε αυτόν και μετά στους άλλους».  

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Οι περιπτώσεις των κυκλωμάτων τόσο της Χαλκίδας όσο και της Κέρκυρας, εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία και όχι από τον εσωτερικό έλεγχο της ΑΑΔΕ, καθώς πολλές φορές οι επιχειρηματίες δεν απευθύνονται σ’ αυτόν καθώς δεν τον εμπιστεύονται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2023, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΑΑΔΕ, έγιναν 33 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και 48 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων. Σε 17 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα που αφορούσαν συνολικά 52 υπαλλήλους.

Σχετικά Άρθρα