Η …”διαπλοκή” που κινεί τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ- Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα…

 Η …”διαπλοκή” που κινεί τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-  Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα…

Το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε καταγγείλλει την ύπαρξη διαπλεκόμενων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων που είχαν συνωμοτήσει εναντίον της κυβέρνησής του. Έκτοτε, τα “διαπλεκόμενα” και η “διαπλοκή” κατέλαβαν περίοπτη θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο και κατά καιρούς επανήλθαν στη δημόσια σφαίρα, άλλοτε σε αιτιολογημένη βάση και άλλοτε ως μία βολική θεωρία συνωμοσίας.

Εσχάτως, για την περιβόητη “διαπλοκή” έκανε λόγο και ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα δις στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που κατέληγε στο γνωστό “Είμαι εδώ” που έγινε και κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας παλινόρθωσής του στην ηγεσία του κόμματος. Κατά τον κ. Κασσελάκη, η πρόταση μομφής στην Κ.Ε, στις 8 Σεπτεμβρίου, και, τελικά, ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του, αποτελούν πρόσταγμα της “διαπλοκής” που καθοδηγεί τους “87/100/138”. Το δε σχέδιο στην εξέλιξή του περιλαμβάνει και σενάρια “κεντροαριστερής κατασκευής στην υπηρεσία της διαπλοκής”.

Τι συνιστά, όμως, διαπλοκή και πως ορίζονται τα “διαπλεκόμενα συμφέροντα”. Και πάλι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προσδιορίσει τις συνιστώσες του όρου ως ένα “τρίγωνο” στις τρεις κορυφές του οποίου υπάρχουν οι πολιτικοί/κόμματα, κάποιοι επιχειρηματίες και τα μέσα ενημέρωσης. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένο έγκλημα χωρίς την προστασία και κάλυψη επίορκων ανώτερων αστυνομικών, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει διαπλοκή χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα και τον μιντιακό παράγοντα.

Θα ανέμενε κανείς από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του να κάνουν το γενναίο βήμα και να ορίσουν ποιά συμφέροντα βρίσκονται στις άλλες δύο κορυφές του “τριγώνου”, εάν υποθέσουμε, όπως ισχυρίζεται, ότι η πρώτη κορυφή είναι οι “87” και πιθανώς (όπως αφήνουν να εννοηθεί πολλοί οπαδοί του) ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μην βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι έχει πληροφορηθεί για την ύπαρξη του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου” στο οποίο, όπως έχει λεχθεί, οφείλεται –μαζί με σωρρεία σοβαρών λαθών και επικίνδυνων πολιτικών συμπεριφορών– η σταδιακή απαξίωση της κυβέρνησης Τσίπρα, μετά το 2015. Ως εκ τούτου, θα ήταν μάλλον δύσκολο ο πρώην πρωθυπουργός από στόχος μιας ιδιότυπης τότε αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκής να έχει μεταβληθεί στο αγαπημένο παιδί της. Δεν τεκμαίρεται, άλλωστε, από πουθενά ότι χαίρει κάποιας ασυλίας. Μάλλον υποτονικά γίνονται δεκτές οι τελευταίες παρεμβάσεις του στην Ευρώπη και το εσωτερικό (με το Ινστιτούτο του), τελευταία, δε, καθ΄ υπόδειξη των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη “φωτογραφίζεται” ως ο σκοτεινός ενορχηστρωτής της επίθεσης εναντίον του.

Αλλά και οι “87” δεν καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο στα μίντια απ΄ ότι οι υποστηρικτές του. Εάν απαριθμήσει κανείς τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, του (μέχρι προ μηνών άγνωστου) Πέτρου Παππά και πολλών ακόμα της πλευράς Κασσελάκη θα τις βρει μάλλον πολύ περισσότερες από εκείνες της Όλγας Γεροβασίλη, της Νοτοπούλου, του Γιαννούλη και άλλων της απέναντι πλευράς. Στα κανάλια και τους ραδοφωνικούς σταθμούς, δε, οι πρωταγωνιστές του “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου” των προηγούμενων ετών έχουν μετατραπεί σε ιεροκήρυκες του δόγματος Κασσελάκη και υπερασπιστές της δικαιοσύνης που βάναυσα παραβιάζεται από την αντικαταστατική συμπεριφορά των αντιπάλων του. Τα ονόματα των συγκεκριμένων δημοσιογράφων τα επικαλούνται, άλλωστε, οι γνωστοί ψευδώνυμοι λογαριασμοί υποστήριξης του έκπτωτου προέδρου στα social media. Όπως επικαλούνται και την επιχειρηματολογία τους εκείνη την εποχή για το Νίκο Παππά ...”13-0″, για την Συμφωνία των Πρεσπών, το 2015, και άλλα πολλά. Πταίσμα, πιθανότατα, όταν η …άλλη πλευρά περιλαμβάνει και …”χουντικά σταγονίδια”. Το μίσος και ο φανατισμός ξαναγράφει ακόμα και την Ιστορία.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τον τελευταίο καιρό ο “οσιομάρτυρας” που στωϊκά υπομένει το μαρτύριο της αντικαταστατικής σταγόνας, την σταύρωση στον “Γολγοθά” της Κεντρικής Επιτροπής και τον λιθοβολισμό. Οι ισχυρισμοί του έχουν γίνει το καθημερινό ευαγγέλιο των μιντιακών υποστηρικτών του, η δε κεντροαριστερή κατασκευή της διαπλοκής είναι μάλλον μόνο όνειρο θερινής νυκτός στο μυαλό κάποιων αφελών. Άλλωστε, καθυστερημένα και λανθασμένα προσπάθησε να την προωθήσει δημοσίως ο ίδιος ο Τσίπρας όσο υπήρχε το υπέδαφος της απλής αναλογικής. Έκτοτε, τίποτα…

Ο έκπτωτος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του επιμένουν, ωστόσο, περί διαπλοκής, με την ίδια ευλάβεια που πέρυσι επέμεναν πως τους είχε “φυτέψει” ως προστάτες της νομιμότητας ο ίδιος ο Τσίπρας. Όμως, ποιοί είναι οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να τον αφανίσουν; Ποιά είναι τα μέσα ενημέρωσης που τον διασύρουν; Και ποιό είναι το σχέδιο (της διαπλοκής) που προωθείται; Για το αντίθετο υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

Θα ήταν πράγματι χρήσιμο εάν περνούσαμε από τις θεωρίες συνωμοσίας και τους αφορισμούς από τους τηλεοπτικούς άμβωνες στον δημόσιο στιγματισμό των διαπλεκόμενων. Το οφείλουν αυτοί που το ξεκίνησαν. Πάντοτε, όμως, υπάρχει ο φόβος ανάμεσα στην πραγματικότητα και την κατασκευή της “πραγματικότητας” να μπει ο καθρέφτης…

Σχετικά Άρθρα