Οι BRICS συζητούν το σχέδιο Κίνας-Βραζιλίας για ειρήνευση στην Ουκρανία- Γιατί το απορρίπτει ο Ζελένσκι

 Οι BRICS συζητούν το σχέδιο Κίνας-Βραζιλίας για ειρήνευση στην Ουκρανία- Γιατί το απορρίπτει ο Ζελένσκι

Η σύνοδος κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου είναι πιθανό να εστιάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην πλατφόρμα «Φίλοι της Ειρήνης» που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία Κίνας και Βραζιλίας, η οποία γύρω της ενώνει τους υποστηρικτές ενός πρόωρου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των χωρών αυτών, οι οποίες ίδρυσαν αυτή τη λέσχη μαζί με την οικοδέσποινα της φετινής συνόδου κορυφής, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, θα προσέλθουν σίγουρα στο φόρουμ. Και με μεγάλη πιθανότητα μπορούμε να πούμε ότι ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα μιλήσουν γι’ αυτήν τους την πρωτοβουλία.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με Ουκρανούς διπλωμάτες, ο Κινέζος Πρόεδρος θα πρέπει να παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν.

Στην Ουκρανία, η ιδέα της πλατφόρμας επικρίθηκε έντονα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, η σινοβραζιλιάνικη πρωτοβουλία είναι «κάτι εναλλακτικό στην πλήρη και δίκαιη ειρήνη» που επιδιώκει το Κίεβο.

Αλλά μόλις δύο ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης η ιδρυτική συνάντηση των Φίλων της Ειρήνης, υπό την προεδρία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας και προεδρικού συμβούλου εξωτερικής πολιτικής Κέλσο Αμορίμ.

  • Από τις 17 χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας εκτός από την Κίνα και τη Βραζιλία, οι 13 υπέγραψαν το ανακοινωθέν, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμορίμ, βασίστηκε σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που πρότειναν η κινεζική και η βραζιλιάνικη πλευρά.

Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικά σχόλια από το Κίεβο για την πρωτοβουλία των Φίλων της Ειρήνης. Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να «περάσει» η ιδέα της παύσης του πολέμου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, η οποία είναι ευνοϊκή (κατά την άποψη της ουκρανικής ηγεσίας) για τη Ρωσία, ενώ ο Ζελένσκι επιμένει στην επιστροφή στην Ουκρανία όλων των κατεχόμενων εδαφών εντός των συνόρων του 1991.

Ωστόσο, η ίδια η Ρωσία δεν έχει ακόμη υποστηρίξει δημοσίως το εγχείρημα των Φίλων της Ειρήνης, αν και δεν το έχει επικρίνει ανοιχτά, περιοριζόμενη στο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Γαλλία και η Ελβετία ήταν παρούσες στην ιδρυτική εκδήλωσή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το Πεκίνο έχει σίγουρα μεγάλα σχέδια για την ομάδα «Φίλοι της Ειρήνης», οι συναντήσεις της οποίας -αν ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία συνεχίσει να αυξάνεται- μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσουν το καθεστώς μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στην «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» της Ουκρανίας και της Δύσης.

  • Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα θα κερδίσει υποστήριξη για τις ειρηνευτικές της προτάσεις και θα απομακρύνει τελικά τις χώρες του παγκόσμιου Νότου από το Κίεβο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ουκρανική ηγεσία είναι τόσο κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό.

Η θέση της Μόσχας σε αυτό το ζήτημα θα καθοριστεί από την απόφαση που θα λάβει το Κρεμλίνο σχετικά με την περαιτέρω στρατηγική του στον πόλεμο. Να τον συνεχίσει μέχρι το «νικηφόρο τέλος», δηλαδή μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι διακηρυγμένοι στόχοι του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης των συνόρων των τεσσάρων περιοχών, ή να περιοριστεί σε ένα «tit for tat» [ισοδύναμα αντίποινα] σταματώντας τον πόλεμο κατά μήκος της πρώτης γραμμής και εξασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχό του στα ήδη καταληφθέντα εδάφη της Ουκρανίας.

Εάν οι ρωσικές αρχές επιλέξουν τη δεύτερη επιλογή, θα μπορέσουν να βασιστούν στην πρωτοβουλία των Φίλων της Ειρήνης και να αρχίσουν να ασκούν πίεση στην Ουκρανία και τη Δύση για να συμφωνήσουν επίσης να σταματήσει ο πόλεμος κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Δεδομένου ότι ο αριθμός των υποστηρικτών ενός τέτοιου σεναρίου αυξάνεται σταδιακά στις δυτικές χώρες και στην Ουκρανία, η υλοποίησή του στην πράξη δεν θα μοιάζει με φαντασίωση.

Αλλά, προφανώς, αυτό ισχύει μόνο αν η Μόσχα αποφασίσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ή αν η Ουκρανία αλλάξει ξαφνικά τη θέση της. Η πρωτοβουλία Κίνας και Βραζιλίας για ειρήνευση στην Ουκρανία στο επίκεντρο της Συνόδου των BRICS

Σχετικά Άρθρα