Μαξίμου: Το βλέμμα Κέντρο και… Δεξιά-Η διπλή στρατηγική, η Κ.Ο που “βράζει” και η… Λατινοπούλου

 Μαξίμου: Το βλέμμα Κέντρο και… Δεξιά-Η διπλή στρατηγική, η Κ.Ο που “βράζει” και η… Λατινοπούλου

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του βουλευτή Αν. Αττικής Γιώργου Βλάχου -ο οποίος είναι εκ των έντεκα που υπέγραψαν την ερώτηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια-, με τον πρώτο να κατηγορεί ευθέως τον δεύτερο για λαϊκισμό, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος “βράζει” καθώς διαπιστώνεται πως τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα διασπούν την εκλογική βάση της Ν.Δ και διατηρούν την δημοσκοπική καθίζηση μετά το 28% των ευρωεκλογών.

Η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου είναι έκδηλη και γι΄ αυτό επιχειρείται στροφή σε αυτά τα ζητήματα που προκαλούν μεγάλη κοινωνική δυσφορία. Η ανακοίνωση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στα μπλοκάκια από το 2025 αποτελεί μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες παρόμοιες κινήσεις, πάντοτε εντός του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που αποτυπώνεται και στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η κόντρα Χατζηδάκη-Βλάχου

Σε υψηλούς τόνους, κάτι μάλλον ασύνηθες για τη Ν.Δ, κινήθηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Βλάχου και του Κωστή Χατζηδάκη. «Δώσαμε και το μαχαίρι και το πεπόνι σε τράπεζες και funds. Το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω, μπορούμε όμως το μαχαίρι και να το δώσουμε σε χέρι που θα μοιράζει δίκαια» είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής, ο οποίος στη δευτερολογία του δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του Κ. Χατζηδάκη περί βελτίωσης της κατάστασης για τους δανειολήπτες. «Όλοι αυτοί που μας έχουν πολιορκήσει, δεν καταλαβαίνουν το καλό τους; Παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο» συνέχισε ο κ. Βλάχος, ο οποίος παρέθεσε τα παραδείγματα δύο δανειοληπτών, οι οποίοι εκτός του ότι έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία παραμένουν ακόμα χρεωμένοι στις τράπεζες.

Στον αντίποδα, ο υπουργός επέμενε ότι πρέπει να συνδυάσει «την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία», πως το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων βαίνει μειούμενο και πως θα παραμείνει μακριά από «λαϊκίστικες συζητήσεις και πρακτικές».

Μετά το…ΠΑΣΟΚ

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται από την άλλη ικανοποιημένο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Αφενός θεωρείται ότι η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ δεν θα ταράξει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου, αφετέρου ο αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την πολιτική απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως προς το ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου σχεδιάζει κινήσεις που θεωρείται ότι θα το φέρουν σε δύσκολη θέση, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση νόμου που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ή η έναρξη διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος με “επίδικο”, μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η επιστολική ψήφος και ο νόμος Πιερρακάκη για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων είχε προκαλέσει ρωγμές στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι που θέλει να επαναλάβει το επόμενο διάστημα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η “αριστερή ψυχούλα” της Λατινοπούλου

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει και στη μείωση των διαρροών προς τα δεξιά και δεν είναι, προς τούτο, τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου μετά τις αναφορές της τελευταίας (Action24- Επόμενη Μέρα) για το μεταναστευτικό. Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής και ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “αριστερή ψυχούλα” (με αφορμή τα ήπια, όπως θεωρεί, μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές) και τη Ν.Δ “κεντροαριστερό κόμμα”, ενώ επιφύλαξε για τον εαυτό της τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό ως “κεντροδεξιά”. Πρότεινε, μάλιστα, να μετακινούνται οι μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά και μετά να απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «αυτά τα οποία προτείνει η κ. Λατινοπούλου και οι ομοϊδεάτες της, που μαζί έχουν αυτή την ευρωομάδα, αν εφαρμοστούν από την Ελλάδα, πέραν του ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα, η Ελλάδα ουσιαστικά τίθεται εκτός Ευρώπης. Ας διαβάσουνε λίγο τι προβλέπεται και ας δουν και τα αποτελέσματα της χώρας και ας μιλήσουν και με κατοίκους, κυρίως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Και υπενθύμισε ότι η ίδια επέλεξε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα του Όρμπαν και της Λεπέν, άρα ανήκει, όπως είπε, στην ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά.

Η Φωνή Λογικής μπήκε στον πολιτικό χάρτη λίγο πριν τις ευρωεκλογές και κατόρθωσε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφει στην Εκτίμηση Ψήφου έως και 5,5-6%, με ψηφοφόρους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Ν.Δ. Το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει και μάλιστα σε υψηλούς τόνους στην κ. Λατινοπούλου εκλαμβάνεται από αρκετούς διττά: αφενός για να σταματήσει τις μετακινήσεις δεξιών ψηφοφόρων προς το κόμμα της, αφετέρου για να την καταστήσει κεντρικό πόλο στον χώρο δεξιότερα της Ν.Δ. Είναι, άλλωστε, γνωστή η σύγκρουση μεταξύ της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου, κάτι που εμποδίζει τον ευρύτερο αυτό χώρο να εμφανιστεί ως μπλοκ. Στόχος, δηλαδή, είναι να αναδειχθεί η επικεφαλής της Φωνής Λογικής έναντι του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ενώ κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως υπό προϋποθέσεις η Ν.Δ θα αναγκαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, αφού είναι πολύ δύσκολο, υπό τις σημερινές συνθήκες, να πιάσει ποσοστό άνω του 38% που θα της εξασφάλιζε αυτοδυναμία. Ωστόσο, η ίδια η κ. Λατινοπούλου (στην ίδια συνέντευξη) απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Σχετικά Άρθρα