Επιβεβαίωση ΗΠΑ:Διορία 30 ημερών στο Ισραήλ- Τι πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου- “Αλλαγές αλλιώς επιπτώσεις”

 Επιβεβαίωση ΗΠΑ:Διορία 30 ημερών στο Ισραήλ- Τι πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου- “Αλλαγές αλλιώς επιπτώσεις”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε αυτή τη θέση στις ισραηλινές αρχές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω των αμάχων που έχουν επηρεαστεί από τις επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν σαφές στο Ισραήλ ότι δεν υποστηρίζουν αυτή την εκστρατεία βομβαρδισμών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενώ κάποιες αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσαν να θεωρηθούν σκόπιμες, η φύση της συγκεκριμένης εκστρατείας προκαλεί έντονη ανησυχία, κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού αμάχων θυμάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες, και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Παράταση 30 ημερών για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή μια επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν.

  • «Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

  • «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.

Σχετικά Άρθρα