Attica Bank: Τελική φάση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Attica Bank: Τελική φάση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Η Attica Bank, μπάινει πλέον στην τελική φάση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης μετοχών που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκησή της να εφαρμόσει το επιχειρησιακό της πλάνο, που κεντρικό στόχο έχει τον πενταπλασιασμό της κερδοφορίας της έως και το 2027.

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, ο έλεγχος του μη συστημικού πιστωτικού ιδρύματος θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα, με τη Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχός με τουλάχιστον 50%, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει από το 68,4% στο 34,7%.

  • Μένει να φανεί εάν τρίτα επενδυτικά σχήματα, σε συνεννόηση με την Thrivest, θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αποκτώντας ποσοστό στη νέα τράπεζα.

Από την άλλη, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ θα ασκήσουν μερικώς τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο να μειωθεί σε 1,63% και 1,59% αντίστοιχα, από 3,78% και 7,13% σήμερα.

Ανεξάρτητα όμως από την αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών, η Attica Bank θα αποκτήσει μετά τον εν εξελίξει γύρο ανακεφαλαιοποίησης, τα απαραίτητα κεφάλαια για:

  •  Την αναπλήρωση των ζημιών από την εξυγίανση του ισολογισμού της, μέσω της οποίας ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει από το 57,69% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 στο 3% τον ερχόμενο Δεκέμβριο
  •  Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 15%
  •  Την κάλυψη των εξόδων του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού της τράπεζας
  •  Την κάλυψη των δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της
  •  Τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό δελτίο, η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην διοίκησή της τράπεζας να εφαρμόσει μία στρατηγική ανάπτυξης εργασιών, η οποία αναμένεται να φέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν από τα 160 εκατ. ευρώ το 2023 στα 200 εκατ. ευρώ το 2025 και πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ το 2024.

Αυτό προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα αποκτήσει το «φυσικό» μερίδιο στην εγχώρια αγορά, όπως αυτό ορίζεται από το μέγεθος του δικτύου της τράπεζας και από τις ιστορικές της επιδόσεις.

Επιπρόσθετα θα προχωρήσει σε κινήσεις μη οργανικής μεγέθυνσης του ενεργητικού της, με την απόκτηση θεραπευμένων δανείων και με την αύξηση του συνολικού επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

  •  Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες από τα 18 εκατ. ευρώ το 2023 θα ανέλθουν το 2025 σε 30 εκατ. ευρώ, για να ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2024.

Αυτός ο στόχος στηρίζεται μερικώς στην υπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Attica Bank, υποαποδίδουν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην παραγωγή εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες, με βάση το ποσοστό τους ως προς το συνολικό ενεργητικό.

Συγκεκριμένα, η Attica Bank στοχεύει στην ενίσχυσή του κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,4%, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εισοδήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας, η οποία μέχρι σήμερα εξαρτάται κατά βάση από τις χορηγήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών στο bancassurance και το wealth / asset management.

  •  Μεγάλη μάχη θα δοθεί από τη διοίκηση της Attica Bank για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Στόχος είναι η μείωση των επαναλαμβανόμενων δαπανών από τα 153 εκατ. ευρώ το 2023, στα 140 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά και στα 130 εκατ. ευρώ το 2027.

Για την επίτευξή του, η τράπεζα θα προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων, νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, εξωτερική ανάθεση εργασιών (outsourcing) και ψηφιοποίηση της επιχειρησιακής της πλατφόρμας.

  •  Τα προ προβλέψεων επαναλαμβανόμενα κέρδη εκτιμάται ότι από τα 56 εκατ. ευρώ το 2023 θα αναρριχηθούν πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2025 και πάνω από τα 280 εκατ. ευρώ το 2027.

Στο ενημερωτικό δελτίο επισημαίνεται ότι η επίτευξη των παραπάνω στόχων, δεν εξαρτώνται μόνο από την εφαρμογή της επιχειρησιακής στρατηγικής από τη διοίκησή της, αλλά και από άλλους παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Συγκεκριμένα, το πλάνο στηρίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

  •  Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά κάθε χρόνο, με υποστήριξη από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
  •  Οι τιμές των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με χαμηλούς ή μέσους ρυθμούς ανά έτος
  •  Τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα υποχωρήσουν σταδιακά, έως το 2027, στο 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
  •  Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2025 και κατά περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ αθροιστικά την περίοδο 2025 – 2027

Σχετικά Άρθρα