Ανασύνταξη Χεσμπολάχ: Νέα φάση πολέμου που μπορεί να “πληγώσει” το Ισραήλ
Η εντατική επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, και ιδιαίτερα η πρόσφατη επίθεση με σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολάνι στην πόλη Μπινιάμινα, νότια της Χάιφα, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το αν η Οργάνωση, η οποία έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η μαζική έκρηξη των βομβητών, έχει καταφέρει να αναδιοργάνωσει τις δυνάμεις της, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει την είσοδο σε νέα φάση του πολέμου.
Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την επίθεση που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής ως «ποιοτική και σύνθετη», καθώς τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν πλήρως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πιθανότατα αποσπάστηκε η προσοχή τους από άλλους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο ταξίαρχος ε.α. Μοχάμαντ Ριμάλ μιλώντας στο κανάλι Asharq πιστεύει ότι «δεν μπορεί να ειπωθεί ότι [η Χεζμπολάχ] πέρασε τελικά σε ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης. Από την αρχή του πολέμου, η Χεζμπολάχ στοχεύει με drones στρατιωτικές τοποθεσίες». Όπως εξήγησε κάποια από αυτά αναχαιτίστηκαν και κάποια έφτασαν στους στόχους τους, αλλά αυτό που άλλαξε στην συγκεκριμένη επίθεση ήταν ότι «ο στόχος που επιλέχθηκε την Κυριακή περιλάμβανε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, οπότε ο αριθμός των θυμάτων ήταν μεγαλύτερος».
- Για τον απόστρατο αξιωματικό φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έπεσαν στην παγίδα της παραπλάνησης και της εξαπάτησης, κάτι που υιοθετείται συνήθως στους πολέμους.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για την επίθεση στην Ταξιαρχία Γκολανί, εκτοξεύτηκαν πρώτα φθηνοί πύραυλοι, παρασύροντας έτσι το Iron Dome στην αναχαίτιση τους και αφήνοντας στους υπόλοιπους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να φτάσουν στο στόχους τους.
Η μέθοδος που υιοθετήθηκε από την Χεζμπολάχ παραμένει η ίδια, αλλά αυτό που άλλαξε είναι η ένταση των καθημερινών εκτοξεύσεων πυραύλων και η εμβέλεια που φτάνουν σε μεγάλο βάθος στο ισραηλινό έδαφος.
Είναι σαφές ότι όταν οι ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ, είναι σε θέση να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες κάθε μέρα, από περισσότερες από μία πλατφόρμες και τοποθεσίες, υπό το φως της ισραηλινής αεροπορικής υπεροχής, αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί συντονισμού είναι αποτελεσματικοί μεταξύ των μαχόμενων μονάδων. Αυτός ο επιτυχής συντονισμός φάνηκε ξεκάθαρα στην επίθεση της Κυριακής, όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεπέρασαν το πιο ισχυρό αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ το Iron Dome.
- Προφανώς τα κενά που δημιουργήθηκαν σε επίπεδο ηγεσίας της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές εκκαθαρίσεις με τις δολοφονίες των ηγετών της οργάνωσης, δεν την επηρέασαν στο πεδίο. Ούτε στην αποτελεσματικότητα των εναέριων χτυπημάτων προς το Ισραήλ, αλλά ούτε στα χερσαία σύνορα με τον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να εισέλθει, παρά τις μαζικές επιθέσεις.
Παρατηρώντας κανείς την αυξανόμενη συχνότητα των εκτοξεύσεων ρουκετών μπορεί να συμπεράνει ότι υπάρχει ένα απόθεμα με το οποίο η Χεζμπολάχ αισθάνεται άνετα, διότι γνωρίζει ότι είναι ένας ανοιχτός πόλεμος και δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσει, οπότε είναι πιο πιθανό να έχει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα αποθέματα που έχει.
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Ναντέρ, έναν έτερο ταξίαρχο ε.α. οι πρόσφατες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ, με πιο πρόσφατη την πόλη Μπινιάμινα, «υποδηλώνουν ότι ανακτά τη δύναμή της μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκε, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για είσοδο σε νέα φάση του πολέμου».
- Όπως επισήμανε «ακόμη και αν αποκοπούν οι δρόμοι ανεφοδιασμού της, είναι σε θέση να αντέξει γιατί έχει τα αποθέματά της, τα οποία περιορίστηκαν μετά τα αλλεπάλληλα χτύπημα από το Ισραήλ σε μεγάλο μέρος των αποθηκών της».
Για τον ίδιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πόσο μπορεί να αντέξει η Χεζμπολάχ, αλλά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι υπέρ της, αφού πιστεύει ότι «η κατάσταση διοίκησης και ελέγχου στην οργάνωση είναι επισφαλής, καθώς δεν είναι εύκολο αλλά ούτε εφικτό για τους νέους Διοικητές, να φθάσουν στην εμπειρία και την αποτελεσματικότητα των βετεράνων διοικητών που έχουν δολοφονηθεί».