ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στον “αέρα” για Συνέδριο και εκλογή προέδρου- Πιο κοντά η νέα διάσπαση
Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κυριολεκτικά όλα είναι στον αέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για έκτακτο συνέδριο και προεδρικές εκλογές, όσο και για το κατά πόσο θα παραμείνει ενωμένο το κόμμα και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, αλλά ακόμη και για το αν η απόφαση της ΚΕ θα τεθεί υπόψη ή όχι το Συνεδρίου.
Οι απόψεις για τη επικύρωση ή όχι του αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη από το Συνέδριο διχάζονται ακόμη και εντός της ομάδας των “87”, καθώς οι πιο “μετριοπαθείς” θεωρούν ότι την τελική απόφαση επί του θέματος θα κληθεί να λάβει το Συνέδριο, ενώ οι πιο “σκληροπυρηνικοί” υποστηρίζουν ότι μετά την απόφαση της Κ.Ε, η υπόθεση Κασσελάκη έχει λήξει και το κόμμα προχωρά μπροστά.
- Άλλωστε όπως λένε με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, ο κ Κασσελάκης μετά την απόφαση της Κ.Ε. δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα μέχρι τις 24 Οκτωβρίου οπότε λήγει η χρονική προθεσμία και συνεπώς το Συνέδριο, θα κληθεί να αποφασίσει για τις υποψηφιότητες που θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 24/10. Φυσικά η πλευρά Κασσελάκη θεωρεί ότι όλες τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο όποτε αυτό κι αν διεξαχθεί.
Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις και οι προσεγγίσεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν, ωστόσο κανείς πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα όσα έχουν αποφασιστεί περί έκτακτου Συνεδρίου στις 7-8-9/11 και προεδρικών εκλογών στις 24/11 και 1/12 να πάρουν μια μεγάλη χρονική παράταση προκειμένου νηφάλιο τρόπο το κόμμα υπό την συλλογική ηγεσία της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μιλώντας κυρίως πολιτικά σε σχέση με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις εξελίξεις συνολικά στη κεντροαριστερά.
- Από την πλευρά μάλιστα των “87” εξαρτούσαν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην περίπτωση που νικητής θα ήταν ο Χάρης Δούκας, καθώς τότε θα άνοιγε ο δρόμος για να μπουν οι βάσεις ώστε να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση στο χώρο της κεντροαριστεράς για τη διαμόρφωση του νέου προοδευτικού φορέα που θα καταλήξει ενδεχομένως σ΄ένα προοδευτικό εκλογικό σχήμα απέναντι στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε στη σε μια ακόμα θυελλώδη συνεδρίαση είναι πολεμική, όπως συμβαίνει όλους τους τελευταίους μήνες και ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη έχει δρομολογήσει σφοδρές αντιδράσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι στα social media το hastag #συριζα_πραξικοπημα να είναι η πιο δημοφιλής τάση και το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στην Κοινοβουλευτική Όμάδα του κόμματος ως αιχμή του δόρατος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η παραίτηση της Γιώτας Πούλου από μέλος της Κ.Ε. εκτιμάται ότι σηματοδοτεί μια γενικότερη στάση των βουλευτών-στελεχών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, με παραιτήσεις δηλαδή από τα πόστα στα οποία βρίσκονται στην Κ.Ο., η κ. Πούλου για παράδειγμα είναι και τομεάρχης Εσωτερικών και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ. Πάντως δεν φέρονται να εξετάζουν το σενάριο των ανεξαρτητοποιήσεων από την Κ.Ο. για να μη δώσουν λάβη περί αποστασίας, εκτός κι αν τους διαγράψει η νέα πλειοψηφία “87”-Παππά-Πολάκη επειδή εξακολουθούν και στηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο.
- Η “κασσελακική” πτέρυγα δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη και κύμα εκκαθαρίσεων με πρώτους την διευθυντή της Κ.Ο. Θάνο Μωραΐτη και τη γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει πρόεδρος της Κ.Ο. προκειμένου να μη διαταραχθεί η τακτική συμμαχία των “87” με τον πάλαι ποτέ “σύμμαχο” του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος με τη στάση το τελευταίο διάστημα περισσότερο αναγνωρίζεται από την Ντόρα Μπακογιάννη και λιγότερο από τους “κασσελίστας” και τους “87”. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Όλγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη, όπως κι άλλα στελέχη από τους “87” είχαν ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη τη διαγραφή του και από το κόμμα, για τη υπόθεση Λινού.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης αμέσως μετά τη απόφαση της Κ.Ε. με ανάρτηση του επαναλαμβάνει “Είμαι εδώ, η φωνή μας είναι το Συνέδριο” δείχνοντας ότι δεν σκοπεύει να τα παρατήσει είτε εντός είτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στην περίπτωση που η κατάσταη δεν έχει περιθώρια επιστροφής. Για την ιστορία το σημείο καμπής στις σχέσεις Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καθαιρεθεί από πρόεδρος από τότε, 5 μήνες μετά την εκλογή του από τη βάση, ήταν οι αναφορές του για “μαύρα ταμεία” στο κόμμα επί Τσίπρα και οι προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα που έθεταν, εμμέσως πλην σαφώς, στο περιθώριο του κόμματος όλη την “παλαιά φρουρά”, θίγοντας τα θεμέλια οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση της Κ.Ε. προς αποφυγή ερμηνειών γίνεται ονομαστική αναφορά στο όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Γιάννης Μουζάλας σε πρώτη φάση έκανε την πρόταση του περί αποκλεισμού στελεχών λόγω ασέβειας προς το κόμμα χωρίς το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Σε παρέμβαση της, ωστόσο, η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ονομαστική αναφορά, καθώς η απόφαση θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη. Με την άποψη αυτή συμφώνησε τελικά και ο Γιάννης Μουζάλας και έτσι στην τελική απόφαση μπήκε και το όνομα του πρώην προέδρου, ενώ αποσύρθηκε η πρόταση του Θύμιου Γεωργοπούλου για παραπομπή του με το αίτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
- Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε με 2 ώρες καθυστέρηση μέχρι να υπάρξει απαρτία τελιά με τη σύμπραξη των “πολακιστών” καθώς οι “κασσελακικοί” αποφάσισαν να απέχουν, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασαν στο γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διαρκή ασέβεια στα όργανα και αντικομματική συμπεριφορά.
Με την απόφαση αυτή τελικά συμφώνησαν 138 από τα 152 μέλη της Κ.Ε. που ήταν παρόντα, ενώ απείχε από την διαδικασία η ομάδα Πολάκη, που έδωσε τη απαρτία, διαφωνώντας ωστόσο με μεθοδεύσεις αποκλεισμού.
Μετρά τη συνεδρίαση ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτη Φάμελλος έκανε λόγο για λόγο “σημαντική απόφαση” τον΄ζοντας, ότι “εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας “δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές”.
Για “μια νέα πρόταση μομφής” κατά της υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει “χωρίς απαρτία”, αφού δεν δέχονται “λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου” και στράφηκε και εναντίον “συντρόφων” της που μετέβαλαν στάση και άλλαξαν τις ισορροπίες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, υπονοώντας τον Νίκο Παππά και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
“Εφόσον το Καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας. Άρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη”. υπογράμμισε.
- Από την πλευρά του Π. Πολάκη προτάσσουν την αναγκη ενότητας και ενδυνάμωσης στο ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας αποστάσεις τόσο από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του, όσο και από τους “87”. Το σκεπτικό της στάσης των υποστηρικτών του Παύλου Πολάκη εξηγήθηκε από την ομιλία του Μάρκου Χατζησάββα στην Κεντρική Επιτροπή. Το κείμενο αυτό το συνυπογράφουν οι: Βασίλης Σμπώκος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μάρκος Χατζησάββας, Δημήτρης Παρθένης, Μιχάλης Γιαπιτζής.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Μάρκος Χατζησάββας ανέφερε:
“Η στάση μας που θα εξηγήσω παρακάτω, δεν απομειώνει στο ελάχιστο την πολιτική μας απέχθεια απέναντι στα φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα με την αναξιοπιστία του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος στο κόμμα μας για 11 μήνες, αλλά και όσων μέχρι σήμερα πλειοδοτούν σε αθλιότητες, ξένες από την αριστερά και τις αρχές μας. Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει από συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες, θα προκύψει στο φως και με ανοιχτή πολιτική διαδικασία και απεύθυνση στην κοινωνία, που θα την καλέσουμε έντιμα να παρέμβει ενεργά και να διαμορφώσει τους όρους αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκη κυβέρνηση Μητσοτάκη… και εντέλει την υπεράσπιση των συμφερόντων της…, ομονοούμε στα εξής:
– Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρικ που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες.
– Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)
Κι επειδή δε συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή είμαστε σήμερα εδώ, επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του… όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε…, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες.”.