Μέση Ανατολή/Κλιμάκωση: Απειλές Νετανιάχου για ανελέητο σφυροκόπημα- Έκκληση ΗΠΑ για αποχώρηση Αμερικανών από Λίβανο

 Μέση Ανατολή/Κλιμάκωση: Απειλές Νετανιάχου για ανελέητο σφυροκόπημα- Έκκληση ΗΠΑ για αποχώρηση Αμερικανών από Λίβανο

Το Ισραήλ διεύρυνε τους στόχους του στον πόλεμό του με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους στο πρώτο του χτύπημα στην πόλη Αϊτού στα βόρεια, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός. Μέχρι στιγμής το κύριο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Λίβανο έχει επικεντρωθεί στο νότο, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τα προάστια της Βηρυτού. Το χτύπημα στη βόρεια περιοχή έπληξε ένα σπίτι που είχε νοικιαστεί σε οικογένειες εκτοπισμένων, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του Αιτού, Τζόζεφ Τραντ.

Εκτός από τους νεκρούς, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός. Το Ισραήλ διέταξε τη Δευτέρα τους κατοίκους 25 χωριών να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουάλι, ο οποίος διαρρέει τον νότιο Λίβανο, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή. Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τον Μοχάμεντ Καμέλ Ναΐμ, διοικητή της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Για σφοδρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο μιλά η Χεζμπολάχ

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός των ζωνών που θεωρούνται συνήθως προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο σε ένα σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα, «όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο» της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΝΝΑ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμπλακεί σε «σφοδρές μάχες» απέναντι στον ισραηλινό στρατό με «όλων των ειδών αυτόματα όπλα, ρουκέτες και πυροβολικό» σε ένα χωριό του νοτίου Λιβάνου, όπου η φολοϊρανική οργάνωση είναι σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι «έθεσε στο στόχαστρο ισραηλινό όχημα μεταφοράς στρατιωτών με έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο, προκαλώντας πυρκαγιά», και εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες σε όλο το Ισραήλ – Εκατομμύρια πολίτες στα καταφύγια

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στο Τελ Αβίβ, λόγω εισερχόμενων βλημάτων από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

«Εκατομμύρια Ισραηλινοί σπεύδουν σε καταφύγια», ανέφερε ανάρτηση των ενόπλων δυνάμεων.

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκαν τρεις πύραυλοι από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την αναχαίτιση τριών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο με στόχο το κεντρικό Ισραήλ, ενώ νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες με εκατομμύρια πολίτες να σπεύδουν στα καταφύγια.

Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως «έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τα συντρίμμια ρουκετών».

Φωτογραφία δείχνει αποτελέσματα της επιχείρησης αναχαίτισης ρουκετών από τον IDF, ειδικότερα διακρίνεται ένα θραύσμα ρουκέτας στο προάστιο Χολόν στο Τελ Αβίβ. 

thravsma-rouketas

Ανέλαβε την ευθύνη η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τώρα τον Λίβανο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τώρα τον Λίβανο, την ώρα που το Ισραήλ επέκτεινε τους στόχους του στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πολίτες «ενθαρρύνονται ισχυρά» να φύγουν τώρα από τον Λίβανο. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι επιπλέον πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού δεν θα είναι διαθέσιμες επ’ αόριστον.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στον Λίβανο ενθαρρύνονται ισχυρά να αποχωρήσουν τώρα. Το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό και υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμπορικές πτήσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε τις επιλογές πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσθέσει χιλιάδες θέσεις για να εξυπηρετηθούν Αμερικανοί πολίτες και τα μέλη των οικογένειών τους. Όμως, οι περισσότερες από αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν.

«Παρακαλώ καταλάβετε ότι αυτές οι επιπλέον πτήσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλεί τους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν προκειμένου να λαμβάνουν πληροφορίες για παροχή βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νετανιάχου: Αντίποινα σε όλο το Λίβανο- Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε τη Δευτέρα να πλήξει τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος μετά τη φονική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ, ενώ τα αντίποινα θα επεκταθούν και σε στόχους στη Βηρυτό.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού[…] Το αποδείξαμε πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», τόνισε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρό τίμημα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα – και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – και στη Βηρυτό», υπογράμμισε, αφού δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε δώσει εντολή στις IDF να αποφύγουν να χτυπήσουν την πρωτεύουσα του Λιβάνου κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

Συμβούλιο ασφαλείας απόψε υπό τον Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ της Δευτέρας, στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους Times of Israel που επικαλούνται το γραφείο ενός από τους υπουργούς που συμμετέχουν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει ότι θα απαντήσει στο Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους πριν από δύο εβδομάδες.

Ισραηλινά άρματα μάχης παρατάσσονται στα σύνορα με τη Συρία

Σύμφωνα με συριακές και ισραηλινές πηγές, ισραηλινά άρματα μάχης διείσδυσαν στο συριακό έδαφος κοντά στη συνοριακή πόλη Kwdana/Kodna, στα νότια της Quneitra. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις χερσαίες μάχες με άρματα μάχης που έχουν διεξαχθεί, με τη μάχη του Yom Kippur το 1973 να είναι η πιο διάσημη.

Παράλληλα, το ίδιο σημείο έχει γίνει πολλές φορές θέατρο συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Σύρων, αναδεικνύοντας τη στρατηγική του σημασία.

Το χτύπημα στο στρατόπεδο της ταξιαρχίας Γκολανί

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο του χτυπήματος της Χεζμπολάχ σε στρατόπεδο όπου σταθμεύει η ταξιαρχία Γκολανί, κοντά στην πόλη Μπινιάμινα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν 61.

Ήταν το πιο θανατηφόρο χτύπημα της μαχητικής οργάνωσης από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στο Λίβανο πριν από δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενημέρωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ για το χτύπημα και «υπογράμμισε τη σοβαρότητα της επίθεσης και τη σθεναρή απάντηση που θα δοθεί κατά της Χεζμπολάχ», ανέφερε το γραφείο του.

Χεζμπολάχ: Πως χτυπήσαμε με drone τη στρατιωτική βάση

Τον τρόπο με τον οποίο η Χεζμπολάχ κατάφερε να πραγματοποιήσει το αιματηρό χτύπημα εναντίον της στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν πάνω από 67, σε ένα από το φονικότερα χτυπήματα από τις 23 Σεπτεμβρίου εξηγεί η σιιτική οργάνωση. 

Σύμφωνα τη Χεζμπολάχ, τα μέλη της εκτόξευσαν «σμήνος drones με εκρηκτικά» εναντίον του κέντρου εκπαίδευσης, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο drones εντοπίστηκαν από ελικόπτερα των IDF, τα οποία κατέρριψαν το ένα και λανθασμένα θεώρησαν ότι αναχαιτίστηκε και το δεύτερο drone, επειδή χάθηκε από τα ραντάρ τους, ωστόσο στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το δεύτερο drone πέταξε σε πολύ χαμηλό υψόμετρο για να γλιτώσει από την ισραηλινή αεράμυνα και έπειτα χτύπησε την στρατιωτική βάση.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση στο Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, το οποίο κατασκευάζει και αναπτύσσει η Χεζμπολάχ για περισσότερες από δύο δεκαετίες και βασίζεται στο σχέδιο των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Mohajer-2. Το συγκεκριμένο UAV μπορεί να κινείται με ταχύτητα 370 χιλιομέτρων την ώρα, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών.

Μαρτυρία-σοκ από την επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στο Ισραήλ: Oι στρατιώτες γλιστρούσαν από τα αίματα στο πάτωμα

Ο πατέρας του τραυματισμένου στρατιώτη αφηγείται την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ, όπως τα άκουσε από τον γιο του.

«Ο γιος μου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Beilinson», εξήγησε ο πατέρας του στρατιώτη που ήταν παρών και από τύχη γλίτωσε τη ζωή του στην αιματηρή επίθεση.

«Έχει σχετικά ελαφρά τραύματα, με θραύσματα στο πρόσωπό του και έχει χάσει την ακοή του από το ένα αυτί», είπε ο πατέρας στην Jerusalem Post.

Ο Σούκι είναι πατέρας ενός από τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής σε στρατιωτική βάση της Ταξιαρχίας Γκολάνι, κοντά στην Μπινγιαμίνανα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Maariv αφηγήθηκε την περιγραφή του γιου του για το γεγονός.

«Ο γιος μου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Beilinson», εξήγησε ο Σούκι. «Έκαναν αξονική τομογραφία και θα πάρουμε τα αποτελέσματα σήμερα. Ανησυχώ βαθύτατα για τους σοβαρά τραυματίες και, φυσικά, σκέφτομαι εκείνους που σκοτώθηκαν. Ήταν εκπαιδευόμενοί του στη μονάδα. Είναι δύσκολο, αλλά οι στρατιώτες είναι δυνατοί».

Οι παρακάτω φωτογραφίες και τα βίντεο φέρονται να αποτυπώνουν την κατάσταση στη βάση Golani μετά την επίθεση με drones:

Από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

«Έλαβα ένα μήνυμα από τον γιο μου, το οποίο έλεγε: “Ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) έπεσε στη βάση, αλλά είμαι απολύτως καλά”. Είναι διοικητής ομάδας νεοσυλλέκτων», πρόσθεσε ο πατέρας του στρατιώτη.

«Έγινε μάρτυρας μιας σκηνής που θύμιζε τρομοκρατική επίθεση – έτσι το περιέγραψε. Βγήκε αμέσως έξω και με ενημέρωσε ότι τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Στην αρχή ανέφεραν το νοσοκομείο Ραμπάμ, αλλά αργότερα είπε ότι τον μετέφεραν με ελικόπτερο στο Μπίλινσον», τόνισε ο πατέρας.

«Οι άνθρωποι γλιστρούσαν στο αίμα»

«Κάθονταν στην τραπεζαρία, έτοιμοι να φάνε. Σε μια στιγμή, από απόσταση όχι μεγαλύτερη από πέντε μέτρα, είδε ακριβώς σε ποιο τραπέζι έπεσε το drone. Δεν κοίταξε στο ταβάνι, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι επρόκειτο για UAV. Είδε στρατιώτες σε κρίσιμη κατάσταση – ανθρώπους που γνώριζε καλά, τους δικούς του εκπαιδευόμενους. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν αργότερα. Κάποιες από τις μητέρες τον κάλεσαν, αλλά, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη ελπίδα, δεν απάντησε. Αυτό δεν ήταν δική του ευθύνη», πρόσθεσε.

«Υπήρχε ένας άλλος τραυματίας δίπλα του», σημείωσε ο Σούκι.

«Είναι πολύ αποφασισμένοι. Ήθελαν να επιστρέψουν στους στρατιώτες τους και να τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. Είπε ότι, αφού τα θραύσματα χτύπησαν το πρόσωπό του, οι δυνάμεις έφτασαν γρήγορα και απομάκρυναν όποιον μπορούσαν. Περιέγραψε μια στιγμή που, λόγω της ποσότητας του αίματος, οι άνθρωποι γλιστρούσαν στο πάτωμα. Ήταν μια πραγματικά ζοφερή σκηνή».

Ανησυχητικό το timing -Σαν να ήξεραν πού και πότε θα χτυπήσουν

«Κανονικά, τρώνε σε διαφορετική ώρα, αλλά εκείνη την ημέρα έτυχε να φάνε εκείνη την ώρα και τότε έγιναν όλα», δήλωσε ο πατέρας του στρατιώτη στο τέλος της συνέντευξης.

«Υποθέτω ότι θα γίνει έρευνα. Δεν φαίνεται εφικτό ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορούσε να φτάσει σε εκείνο το σημείο. Εννοώ την ακρίβεια – δεν ήταν τυχαίο: τόσο η τοποθεσία, η τραπεζαρία, όσο και η χρονική στιγμή. Αυτή είναι η πραγματική ανησυχία», σημείωσε ο πατέρας.

Το Ισραήλ σφυροκοπά την Τζαμπάλια

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινές οβίδες που έπληξαν κέντρο διανομής τροφίμων στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους διασώστες, σημειώνοντας ότι στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πληροφορία αυτή. Τα μέλη σωστικών συνεργείων σημείωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα άνοιξε πυρ στο σημείο όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν τρόφιμα.

Στην Τζαμπάλια εστιάζεται ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που διαρκεί τώρα περίπου 10 ημέρες. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την περικύκλωση του ιστορικού καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή και έστειλε άρματα μάχης στις κοντινές του πόλεις Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, δηλώνοντας ότι ο στόχος του είναι να εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που προσπαθούν να ανασυνταχθούν εκεί.

Με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα νότια καθώς εντείνει την πίεσή του στη Χαμάς και αυτήν να τους λέει να μην φύγουν επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, οι τελευταίες μέρες μοιάζουν με πρωτύτερες φάσεις του πολέμου.

«Μας χτυπούσανε από τον αέρα και το έδαφος, ασταμάτητα για μια εβδομάδα, θέλουν να φύγουμε, θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αρνηθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε η 26χρονη Μάρουα, η οποία έφυγε μαζί με την οικογένειά της σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας.

Ο κόσμος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να γυρίσει πίσω αν πάει νότια, σημείωσε.

Ανησυχίες ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια

Άλλοι λένε ότι φοβούνται πως το Ισραήλ σχεδιάζει να αδειάσει την Τζαμπάλια και πιθανόν, όλη την βόρεια περιοχή, από τους κατοίκους της βάσει πρότασης Ισραηλινών στρατηγών εν αποστρατεία να αδειάσει η βόρεια Γάζα από τους αμάχους και οι εναπομείναντες μαχητές να πολιορκηθούν έως ότου παραδοθούν.

Το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους σχέδια.

«Δεν έχουμε λάβει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναντάβ Σοσάνι σε δημοσιογράφους. «Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο καθώς επιχειρούμε κατά αυτών των τρομοκρατικών πυρήνων στην Τζαμπάλια», σημείωσε.

Ο βασικός εμπνευστής της πρότασης, ο Τζιόρα Εϊλάντ, δήλωσε ότι το σχέδιό του έχει ως στόχο να πιεστεί η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους τερματίζοντας τον έλεγχό της επί του θύλακα και της βοήθειας, αντί να σταλούν ισραηλινές δυνάμεις εκεί για να πολεμήσουν τους μαχητές της.

«Αυτό που κάνουν τώρα στην Τζαμπάλια είναι περίπου το ίδιο», δήλωσε ο Εϊλάντ στον ραδιοσταθμό του στρατού χθες, Κυριακή. «Δεν εφαρμόζεται το σχέδιό μου».

Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ περιγράφει ως άθλιες τις συνθήκες που επικρατούν για τον άμαχο πληθυσμό που έχει απομείνει στην Τζαμπάλια.

«Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή της Τζαμπάλια, η οποία είναι αποκομμένη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω αυξημένων βομβαρδισμών και μαχών», δήλωσε χθες ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μουχάναντ Χάντι.

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα έχουν αναγκαστικά οδηγήσει στο κλείσιμο πηγαδιών νερού, φούρνων, ιατρικών σημείων και καταφυγίων, όπως και στην αναστολή υπηρεσιών προστασίας, θεραπειών για τον υποσιτισμό και προσωρινών χώρων μάθησης. Ταυτοχρόνως τα νοσοκομεία έχουν δει μια συρροή τραυματιών», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά.

Σχετικά Άρθρα