Eurostat:Το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε 28,4% μεταξύ 2010 έως 2023-4η θέση στη φτώχεια
Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από το 2010 έως το 2023 και από τα υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού που ζει υπό την απειλή της φτώχειας.
Η Ελλάδα καταγράφει θλιβερές πρωτιές στην έκθεση και μοιραία οι πολίτες δίνουν την χαμηλότερη βαθμολογία στην ικανοποίηση από τη ζωή τους αφού πέρα από μισθολογικές μειώσεις που έχουν υποστεί σε σημείο να δυσκολεύονται να τα φέρνουν πέρα με τον μισθό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και με τις ιατρικές εξετάσεις!
Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας υπέστησαν την μεγαλύτερη μείωση μισθού σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το μέσο εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 28,4% μεταξύ 2010 και 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αμέσως επόμενες χώρες της λίστας ακολουθεί η Κύπρος και η Γαλλία με -1,8 η Ιταλία με -1% και η Ισπανία με -0,3%. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μέσο διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε και μάλιστα στη Ρουμανία έφτασε στο 140,4%! Πάνω από 50% εξ άλλου ήταν οι αυξήσεις σε Ουγγαρία, στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), στην Πολωνία και στην Βουλγαρία!
Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης που δέχονται τα εισοδήματα των πολιτών στην Ελλάδα (αν προσθέσει κανείς και την ακρίβεια) είναι η χώρα μας να φιγουράρει στην 4η χειρότερη θέση της ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά της φτώχειας.
Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές βρίσκονται:
- Στη Βουλγαρία
- Στη νοτιοδυτική Ελλάδα (στην Πελοπόννησο είναι 35,7% και στην δυτική Ελλάδα 35,2%)
- Στη νότια Ισπανία
- Στις επαρχίες της Γαλλίας
- Στη νότια Ιταλία
- Στην ανατολική και νότια Ρουμανία
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι οι Έλληνες έχουν ανεκλπήρωτες ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις.
Οι λόγοι είναι τρεις:
- Οι εξετάσεις είναι πολύ ακριβές
- Τα διαγνωστικά/ιατρικά κέντρα είναι πολύ μακριά για να πάει κανείς για εξετάσεις
- Η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη
Σ΄αυτόν τον τομέα η χώρα μας έχει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά. Από τις πέντε περιοχές της ΕΕ που είχαν πολύ υψηλότερο ποσοστό και οι πέντε βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις κυμαίνεται από 13,1% έως 15,6%.
Οι πέντε περιοχές είναι:Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ιόνια νησιά, Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία!
Από τις 15 περιοχές της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά αδυναμίας για ιατρικές εξετάσεις, οι 13 είναι οι ελληνικές .
Μοιραία, η ικανοποίηση των πολιτών από τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η βαθμολογία για την ικανοποίηση από τη ζωή ήταν 7,3 (με άριστα το 10) στην Ελλάδα και στη Λετονία ήταν 6,9 βαθμούς. Την υψηλότερη είχαν Βέλγιο, Αυστρία, Ρουμανία, Σλοβενία (από 7,7),Φινλανδία (7,8 βαθμοί)
Τουλάχιστον προσπεράσαμε την Βουλγαρία που έμεινε στους 5,9 βαθμούς.