Ανάλυση/Ισραήλ: Πού οδηγεί η ταύτιση του στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου

 Ανάλυση/Ισραήλ: Πού οδηγεί η ταύτιση του στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου

Η κατάσταση στην ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνεται με υψηλούς ρυθμούς που συνδέονται με μια σημαντική και αξιοσημείωτη στρατιωτική τάση. Μια τάση η οποία επικεντρώνεται στην ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές και διπλωματικές επιλογές στην περιοχή και να υιοθετηθεί μια σημαντική στρατιωτική προσέγγιση για την επίλυση όλων των επιλογών και των κινδύνων, που αντιμετωπίζει το εβραϊκό κράτος στο περιφερειακό του περιβάλλον.

Η τάση αυτή αντανακλά την έλλειψη εστίασης για κάθε λογής πολιτικών επιλογών. Αυτό που απασχολεί το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, αφού κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση ασφάλειας και στρατηγικής στη Λωρίδα της Γάζας, είναι να αντιμετωπίσει επειγόντως άλλα εχθρικά μέτωπα. Μέτωπα, τα οποία, σύμφωνα με μια ισραηλινή αντίληψη, πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που τίθενται αυτή τη στιγμή.

  • Παράλληλα με το σύνολο των στόχων που επεξεργάζεται το Ισραήλ, είτε προς το Ιράν και τη συνολική ή μερική στρατιωτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με σενάρια που φαίνεται να είναι υλοποιούνται σταδιακά, και μέσα σε ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων, πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος ενός συνόλου, στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η κυριαρχία του μιλιταρισμού εξηγεί γιατί το Ισραήλ σπεύδει να ωθήσει όλα τα αντίπαλα μέτωπα στα άκρα, με έμφαση στην επιχείρηση στο Λίβανο, ωθώντας με τη βία στοιχεία της Χεζμπολάχ στις ζώνες επαφής, ενώ παράλληλα εξαλείφει κάθε κίνδυνο από τις ζώνες επαφής, όπως τον αντιλαμβάνεται το Ισραήλ.

Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο συμφωνούν αυτή τη στιγμή να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση μέχρι τέλους και να μην υποχωρήσει, γεγονός που εξηγεί την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης μεταξύ υπουργών και στοιχείων της κυβέρνησης, η οποία δεν περιορίζεται πλέον σε δύο υπουργούς, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους υπουργούς, σε ένα πλαίσιο μεγάλων προσφορών για κλιμάκωση.

  • Αυτή η στρατικοποίηση εμφανίστηκε πρόσφατα για το πώς να απαντήσει στην ιρανική πλευρά, πέρα από αυτό που συμβαίνει στο νότιο Λίβανο, και να προχωρήσει σε μια συνολική στρατιωτική δράση για τη δημιουργία νέων κανόνων εμπλοκής, μετά την επίτευξη όλων των καθορισμένων στόχων που το Ισραήλ εργάζεται και θέλει να τους ολοκληρώσει γρήγορα.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, ειδικά από τη στιγμή που οι επόμενες ρυθμίσεις ασφαλείας θα περιλαμβάνουν τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τοn Λίβανο και άλλα στο πλαίσιο του συνόλου των στόχων που έχουν τεθεί αυτή τη στιγμή, οι οποίοι θα αλλάζουν με κάθε στάδιο που ο ισραηλινός στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει και να οικοδομήσει τις πολιτικές και στρατηγικές παραμέτρους του.

Κάτι που είναι σήμερα εμφανές από την κλιμάκωση στοn Λίβανο, η οποία φυσικά αναμένεται ότι θα επεκταθεί στο συριακό μέτωπο, και ίσως και στην Ιορδανία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των περιφερειακών γειτόνων του Ισραήλ και τους κινδύνους που θέτουν για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.

  • Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εκκαθάριση των πηγών απειλής έχει καταστεί ένας μεγάλος, σαφής και σημαντικός ισραηλινός στόχος και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το ισραηλινό όραμα και σύμφωνα με τις τρέχουσες κινήσεις κατά μήκος των μετώπων που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως εχθρικά.

Η συμφωνία του ισραηλινού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου είναι αυτή τη στιγμή σχετικά με την ανάγκη να τερματιστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το κράτος με πρωτοφανή στρατιωτική δράση, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και μεθόδους. Πάνω σ’ αυτό εργάζεται ο ισραηλινός στρατός και παλεύει με το στοιχείο του χρόνου για να φτάσει σε αυτό.

Αλλά το μείζον ζήτημα σχετίζεται πράγματι με το γεγονός ότι αυτές οι ρυθμίσεις ασφαλείας θα χρειαστούν πολύ χρόνο, ίσως και χρόνια, πριν φτάσουν σε αυτό το θέμα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει, όπως φαντάζονται στο στρατιωτικό και στο πολιτικό επίπεδο, να επιτύχει εύκολα στρατηγικά ή στρατιωτικά κέρδη και είναι δύσκολο να προχωρήσει σε μια πλήρως ασφαλή κατάσταση υπό το πρίσμα των όσων συμβαίνουν. Γι’ αυτό και το στρατιωτικό και το πολιτικό κατεστημένο θα εργαστούν για να ενοποιήσουν το όραμα των αντιπαραθέσεων.

  • Επομένως, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το Ισραήλ θα εργαστεί σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο για να ενοποιήσει το όραμα των αντιπαραθέσεων, καθώς δεν υπάρχουν πλέον πραγματικές διαφωνίες εντός της κυβέρνησης, μετά την είσοδο του υπουργού Γκίντεον Σαάρ, πολιτικού αντιπάλου του Νετανιάχου.

Όλες οι συνιστώσες του κυβερνώντος συνασπισμού συμφώνησαν να εργαστούν κομματικά χωρίς στενές πολιτικές διαμάχες, και οι εκκλήσεις του προέδρου Χέρτζογκ για την υιοθέτηση της προσέγγισης του διαλόγου και της εθνικής συναίνεσης συνεχίστηκαν από τη στιγμή που το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή της επιβίωσης ως κράτος στην περιοχή, και ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εφαρμόζει συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια στο βάθος των αντιμαχόμενων μετώπων.

Επιπλέον, οι συστάσεις και οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών προχωρούν χωρίς επιφυλάξεις, ιδιαίτερα μετά την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών δολοφονιών στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και ορισμένα παλαιστινιακά στοιχεία στη Δυτική Όχθη. Ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις κατευθύνσεις του χωρίς να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού με την αμερικανική πλευρά, στο πλαίσιο της κοινής διοίκησης.

Φαίνεται ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στο μέγιστο βαθμό θα συνεχιστεί και δεν έχει επανεξεταστεί από κανένα επίπεδο στο Ισραήλ, καθώς η στρατιωτική βία έχει γίνει η πρώτη και τελευταία επιλογή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου για το παρόν και το μέλλον του Ισραήλ σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά Άρθρα