16 χώρες της Αφρικής πλήττει ο mpox

 16 χώρες της Αφρικής πλήττει ο mpox

Στις 13 Οκτωβρίου 2024, δημοσιεύτηκε η 40η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά στην επιτήρηση της επιδημίας του ιού mpox σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η οποία παρέχει ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση του mpox στην Αφρική από τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Δεκαέξι χώρες στην αφρικανική ήπειρο έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού mpox τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η χώρα που επλήγη περισσότερο το 2024 συνεχίζει να είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (6169 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 25 θάνατοι), ακολουθούμενη από το Μπουρούντι (987 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κανένας θάνατος) και τη Νιγηρία (94 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κανένας θάνατος). Η πιο πληγείσα επαρχία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι το Νότιο Κίβου (South Kivu), καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων mpox.

Η πρόσφατη αυτή επισκόπηση δίνει έμφαση στην τελευταία επιδημιολογική ενημέρωση για τη Ζάμπια, τη Γκάνα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Νιγηρία. Η Ζάμπια ανέφερε το πρώτο κρούσμα mpox στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα. Οι επιδημιολογικές έρευνες για το συγκεκριμένο κρούσμα συνεχίζονται και ο ιός δεν είναι γνωστός. Την περασμένη εβδομάδα, η Γκάνα ανέφερε επίσης τα δύο πρώτα κρούσματα mpox για το έτος 2024, με την τελευταία αναφορά να έχει γίνει το 2023. Το στέλεχος που εντοπίστηκε στη χώρα είναι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων clade IIb. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Νιγηρία θεωρούνται ενδημικές για τα στελέχη του mpox, clade I και II αντίστοιχα.

Στην έκθεση, περιλαμβάνονται και λειτουργικές ενημερώσεις από τις 11 Οκτωβρίου 2024. Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για τη μετάδοση του mpox έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και είναι διαθέσιμο κατόπιν αιτήματος. Ο ΠΟΥ χορηγεί το εμβόλιο MVA-BN έναντι του mpox, για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, εδώ και λίγο καιρό, και για άτομα 12-17 ετών, από τις 8 Οκτωβρίου με προεπιλογή.

Αν και το MVA-BN δεν έχει επί του παρόντος άδεια για άτομα κάτω των 18 ετών, αυτό το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί “off-label” σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, σε εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση εμβολίου συνιστάται σε περιβάλλον εστίασης, όπου τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Σχετικά Άρθρα