ΣΥΡΙΖΑ: Η αμετάκλητη απόφαση της ΚΕ να μην είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης και οι… ερμηνείες

 ΣΥΡΙΖΑ: Η αμετάκλητη απόφαση της ΚΕ να μην είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης και οι… ερμηνείες

Την επόμενη μέρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βάσει της οποίας ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για λόγους που άπτονται και του μη σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων και των κομματικών οργάνων, επικεντρώνονται πλέον τα σενάρια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη νέα διάσπαση να είναι πλέον κάτι περισσότερο από βέβαιη. Επίσης με βάση τη δήλωση του κ. Κασσελάκη ο ίδιος θα επιμείνει στις προσπάθειες του να αναιρέσει την απόφαση επιστρατεύοντας και τους οπαδούς του με ακραίες αντιδράσεις όπως αυτές εκδηλώθηκαν και χθες έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή.

Όσον αφορά την απόφαση της Κεντρική Επιτροπής υπάρχουν δύο ερμηνείες:

1.Το προσεχές έκτακτο συνέδριο έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την έκδοση πολιτικής απόφασης και την έγκριση των υποψηφιοτήτων. Το κείμενο της απόφασης της Κ.Ε θα διατυπωθεί στην τελική μορφή του και θα επιδοθεί στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που θα λειτουργήσει υποχρεωτικά με βάση τα όσα αποφασίστηκαν. Παράλληλα στις 24 Οκτωβρίου λήγει η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, οπότε το συνέδριο που θα ακολουθήσει θα συζητήσει μόνον για τις ισχύουσες υποψηφιότητες και όχι για την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

2.Η πλευρά Κασσελάκη θεωρεί πως το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει τα πάντα, άρα να αναιρέσει και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο ίδιος επιμένει δίνοντας τον τόνο με ανάρτησή του μετά την απόφαση της ΚΕ:

Η κατάσταση που επικράτησε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή κυρίως έξω αλλά και μέσα στην αίθουσα είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και του τι αναμένεται να ακολουθήσει. Διαρκής έντασης με σχεδιασμένη προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Παρόντες στα τεκταινόμενα και σε συνεχείς συσκέψεις ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θάνος Μωραίτης που αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα σε συνδυασμό με άλλα οργανωτικά στελέχη του περιβάλλοντος Κασσελάκη.

Γύρω από τους εν λόγω συσπειρώνονταν τα μέλη της Κ.Ε που συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τη συνοδεία μερικών δεκάδων οπαδών του που δεν ήταν μέλη του οργάνου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να επιχειρηθεί να μην υπάρξει απαρτία. Οπότε υπήρξε το φαινόμενο μέλη της Κ.Ε να μην παραλαμβάνουν τις κάρτες εισόδου/ψηφοφορίας και να είναι …παρόντες στον χώρο αλλά απόντες από τη συνεδρίαση.

Υπήρχε συνεχής έντασης με προφανή στόχο να ασκηθούν πιέσεις. Αμφισβητήθηκε η ύπαρξη απαρτίας και όταν αυτό ξεπεράστηκε άρχισαν οι κατηγορίες περί «πραξικοπηματιών» και «νομενκλατούρας»

Σε επικοινωνιακό επίπεδο αυτό συνέβη με απανωτές δηλώσεις των προαναφερόμενων στελεχών στις τηλεοπτικές κάμερες.

Έξω από την αίθουσα και έξω από το ξενοδοχείο περίπου 30 οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη παρέμειναν συγκεντρωμένοι αναμένοντας τις εξελίξεις. Δυο φορές σημειώθηκε ένταση, μια φορά με φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και μέλη του οργάνου και ακόμα μια φορά με προπηλακισμούς από την πλευρά οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη. Πέραν τούτων, όσα άτομα παρέμειναν στο χώρο φρόντιζαν να εξαπολύουν ύβρεις και απειλές κατά στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων που αντίκριζαν.

Εντός της αίθουσας η μόνη φωνή που προκάλεσε ένταση ήταν αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη, που ζήτησε το λόγο και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά πάντων. Η ίδια μάλιστα αναγκάστηκε να παραλάβει την κάρτα του μέλους του οργάνου, ανεβάζοντας κατά τι την συμμετοχή στη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι παριστάμενοι διατύπωσαν τη συμφωνία τους με την διαπίστωση πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δράσει ενάντια στο ίδιο το κόμμα του οποίου λέει πως θέλει να ηγηθεί. Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών ετέθη το εξώδικο προς τα όργανα, οι δηλώσεις του στην τελευταία του συνέντευξη, αλλά και η απόπειρα του ιδίου και των υποστηρικτών του να μην συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της έλλειψης απαρτίας.

Στις τελικές αποφάσεις ;oλα τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν πως τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την προεδρική κούρσα. Λίγα μέλη, περίπου 12, υποστήριξαν πως δεν πρέπει να υπάρχει ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Με κείμενο 6 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του οργάνου, η ομάδα του Παύλου Πολάκη διαχωρίζει τη θέση της από τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Το κείμενο των 6:

Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ´ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων), εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνταχθήκαμε στην εξήγηση της στάσης μας στην ψηφοφορία των τροπολογιών της εισήγησης, όπως αυτή εκφωνήθηκε στην παρέμβαση του σ. Μάρκου Χατζησάββα στην Κ.Ε.

Η ομιλία-παρέμβαση του Μάρκου Χατζησάββα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η στάση μας που θα εξηγήσω παρακάτω, δεν απομειώνει στο ελάχιστο την πολιτική μας απέχθεια απέναντι στα φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα με την αναξιοπιστία του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος στο κόμμα μας για 11 μήνες, αλλά και όσων μέχρι σήμερα πλειοδοτούν σε αθλιότητες, ξένες από την αριστερά και τις αρχές μας.
Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει από συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες, θα προκύψει στο φως και με ανοιχτή πολιτική διαδικασία και απεύθυνση στην κοινωνία, που θα την καλέσουμε έντιμα να παρέμβει ενεργά και να διαμορφώσει τους όρους αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκη κυβέρνηση Μητσοτάκη… και εντέλει την υπεράσπιση των συμφερόντων της…, ομονοούμε στα εξής:

Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρυκ που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες.

Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)

Κι επειδή δε συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή είμαστε σήμερα εδώ, επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του… όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε…, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες που τις θεωρούμε ακραίες.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους για τη συνέχεια!

Τα μέλη της Κ.Ε.

Βασίλης Σμπώκος
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Μάρκος Χατζησάββας
Δημήτρης Παρθένης
Μιχάλης Γιαπιτζής».

Σχετικά Άρθρα