ΠΑΣΟΚ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Πάνω από 211.000 οι ψηφοφόροι, μειωμένη συμμετοχή- Στις 19:30 κλείνουν οι κάλπες (διαρκής ενημέρωση)

 ΠΑΣΟΚ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Πάνω από 211.000 οι ψηφοφόροι, μειωμένη συμμετοχή- Στις 19:30 κλείνουν οι κάλπες (διαρκής ενημέρωση)

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για την εκλογή προέδρου του κόμματος, στον οποίο αντιμέτωποι είναι ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στη διαδικασία μέχρι τις 19.00 ήταν πάνω από 211.000 φίλοι και μέλη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:30.

Σχετικά ομαλά διενεργείται η εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος.

Στον νομό Αττικής παρουσιάστηκαν μεμονωμένα προβλήματα σε εκλογικά κέντρα, περίπου 15, όπου ψηφοφόροι, παρότι είχαν συμμετάσχει κανονικά στην εκλογική διαδικασία την προηγούμενη εβδομάδα, δεν βρέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Όσον αφορά τις περιφέρειες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, το βάρος πέφτει κυρίως στην Αττική, όπου τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας είχαν περιορισμένα ποσοστά στον Α’ γύρο των εκλογών, οπότε η επιλογή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ενδέχεται να είναι εκείνη που θα κρίνει το αποτέλεσμα, καθώς και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας έχουν έρεισμα στις Περιφέρειες.

Λίγο μετά τις 10:30 έφτασε στην Αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου «Βασίλειος Κουκουβίνος» στο Ίλιον, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ενώ λίγα λεπτά αργότερα δήλωσε:

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας και αυτό το πετύχαμε με αγώνα, κόπο και προσπάθεια. Σήμερα ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα μπροστά μας. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας».

Ο Χάρης Δούκας ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και αμέσως μετά δήλωσε:

«Η συμμετοχή είναι η δύναμη μας. Σήμερα έχουμε ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί. ΠΑΣΟΚ μεγάλο ανοιχτό νικηφόρο. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή», δήλωσε αμέσως μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Στο εκλογικό κέντρο του Αγίου Ιωάννη στου Ρέντη ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ κατά την αποχώρησή του δήλωσε:

“Σήμερα με τη μαζική μας συμμετοχή και τη ψήφο μας κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρό. Διαμορφώνουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει και ενώνει πλατιά, δυνάμεις πλατιές της χώρας μας. Και από αύριο συνεχίζουμε τον διαρκή μας αγώνα, έναν αγώνα όπου η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια λέξη αλλά είναι και καθημερινή αξία και πράξη για μία Ελλάδα καλύτερη, διαφορετική, προοδευτική, μία Ελλάδα πράσινης μετάβασης και δίκαιης μετάβασης για τον Ελληνικό λαό”.

Στο Δημαρχείο Πύργου ψήφισε ο Μιχάλης Κατρίνης

Στο Δημαρχείο του Πύργου βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε:

«Από αύριο υπάρχει ένας και μόνος στόχος να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο πλειοψηφικό και δύναμη αλλαγής. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση και νέα πρόταση διακυβέρνησης. Θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ δυνατό όπως πραγματικά αξίζει. Από την αρχή είπα οι πολίτες ελευθέρα και ανεπηρέαστα να επιλέξουν αυτόν που είναι καλύτερος. Είναι στάση αρχής».

Παύλος Γερουλάνος: «Δεν υπάρχει χρόνος για την επόμενη μέρα»

Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου ενώ λίγο αργότερα δήλωσε:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία εξαιρετικά σημαντική εσωκομματική διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε εξαιρετικά ομαλά και συντεταγμένα. Καλώ τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να έρθουν και σήμερα να ψηφίσουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουμε το αποτέλεσμα του βραδιού που θα είναι προφανώς όπως και της προηγούμενης μέρας απόλυτα σεβαστό. Δεν έχουμε, όμως, χρόνο την επόμενη μέρα. Αύριο ξεκινάει μία καινούργια μέρα, όποιος και αν κερδίσει. Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης προς τη Νέα Δημοκρατία και συντεταγμένη πορεία για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Άννα Διαμαντοπούλου από Παλλήνη: «Δεν χωράνε ούτε παράπονα ούτε απογοητεύσεις»

Στο εκλογικό κέντρο Παλλήνης βρέθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου για να ασκήσει το εκλογικός της δικαίωμα κατά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώ κατά τις δηλώσεις της τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για παράπονα και απογοητεύσεις.

«Στην επόμενη ημέρα δεν χωράνε ούτε μελλοντικοί αρχηγοί ούτε παράπονα, ούτε απογοητεύσεις. Ο πρόεδρος θα πρέπει να συνθέσει πρόσωπα και στρατηγικές, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην κάλπη».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρωτότυπο αλλά και ρεαλιστικό»

Λίγο πριν τις 14:00 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατά την αποχώρησή του δήλωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ μέσα από την πολύ μεγάλη του διαδρομή, με τα θετικά της και τα αρνητικά της, έχει μάθει καλά ότι τα κόμματα υπάρχουν για να εκφράζουν την κοινωνία, να υπηρετούν τη Δημοκρατία και φυσικά να προστατεύουν το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας. Άρα το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, σοβαρό, υπεύθυνο, πρωτότυπο αλλά συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρέπει να διατυπώνει πάντα μία προοδευτική πρόταση, εφαρμόσιμη, γιατί σε έναν ανασφαλή κόσμο και με μία ανασφαλή και κουρασμένη κοινωνία, χρειαζόμαστε ένα εσωτερικό κοινωνικό συμβόλαιο, ένα κράτος που να λειτουργεί αποτελεσματικά και βεβαίως μία θέση στον κόσμο και την Ευρώπη, η οποία θα μας διασφαλίζει όταν όλα γύρω μας είναι υπό αίρεση».

Ο κ. Ανδρουλάκης, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ κ. Δούκας δεύτερος, με 21,41%.

Η σημερινή ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα κι λίγη ώρα αργότερα θα γίνει γνωστός ο νικητής. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή η οποία στο β΄ γύρο αναμένεται να είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών του 2021. Για τα εκλογικά τμήματα των απόδημων θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη δεύτερη εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον πρώτο γύρο.

  • Η ψηφοφορία ενδέχεται να παραταθεί, όπως συνέβη στον πρώτο γύρο, σε περίπτωση που η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αυξημένη. Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου, στις κάλπες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσήλθαν 303.223 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2021 είχαν προσέλθει 270.706.

Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία έχουν οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Επίσης δεν χρειάζεται να καταβληθεί εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας εκλογής ολοκληρώνεται σήμερα.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου.

  • Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πολιτική συγκυρία

Με δεδομένες πάντως τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και με μία νέα διάσπαση ενόψει ανοίγεται η πολιτική δυνατότητα ώστε το ΠΑΣΟΚ να εδραιωθεί ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με προοπτικές εξουσίας, εφόσον όμως ο νέος πρόεδρος με τις κατάλληλες κινήσεις καταφέρει να προσελκύσει τη μεγάλη μερίδα του κόσμου που εμφανίζεται να απέχει. Οι δύο πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου είναι οι συνεργασίες εντός κόμματος και ειδικά με τους συνυποψηφίου του και το δεύτερο να δώσει το στίγμα της αντιπολίτευσης.

  • Οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι η συμμετοχή στην σημερινή εκλογική διαδικασία θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 200.000, ώστε να τηρηθεί πάνω-κάτω η παράδοση της απώλειας του 25% των ψήφων από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο.

Φαβορί είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης λόγω της διαφοράς οκτώ μονάδων (24.798 ψήφοι) από τον Χάρη Δούκα στον πρώτο γύρο. Πήρε συνολικά 89.288 ψήφους (29,64%) και αυτό σημαίνει ότι εύκολα θα ξεπεράσει τις 100.000.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά από τις 64.490 ψήφους (21,41%) και έχει να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση ωστόσο είναι σημαντικό για τον ίδιο ότι υπήρξε έμμεση στήριξη από τον Γ. Παπανδρέου με αναδημοσίευση της ανάρτησης του ενώ έχουν υπάρξει και δηλώσεις στήριξης από παπανδρεϊκούς.

Σχετικά Άρθρα