Κέρκυρα-Εκβιαστές Εφοριακοί: Πώς δρούσε το κύκλωμα-Οι “ταρίφες” και οι επιχειρηματίες που είχαν μπει στο στόχαστρο

Κέρκυρα-Εκβιαστές Εφοριακοί: Πώς δρούσε το κύκλωμα-Οι “ταρίφες” και οι επιχειρηματίες που είχαν μπει στο στόχαστρο

Μετά την υπόθεση της Χαλκίδας, ακόμη μια υπόθεση διαφθοράς εφοριακών βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά στην Κέρκυρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού. Οι τέσσερις εφοριακοί και ο λογιστής κατηγορούνται για εκβιασμούς και δωροληψίες. Τον «πυρήνα» του κυκλώματος αποτελούσαν, ο Υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής.

Σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα, το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθησαν και τα πέντε μέλη της κυκλώματος, κατασχέθηκαν τα κινητά τους και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές των γραφείων τους, ενώ στη συνέχεια έγιναν και κατ’ οίκον έρευνες. Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 41.000 ευρώ, ως όφελος από την παράνομη δραστηριότητα.

Στην κατοχή των πέντε συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* 42.480 ευρώ

* 1.770 δολάρια

* κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί μήνες τις κινήσεις τους, αλλά και τις συνομιλίες τους. Οι ύποπτοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.

Επειδή, είχε προηγηθεί, στις 20 Μαΐου, η αποκάλυψη του αντίστοιχου κυκλώματος της Χαλκίδας, οι «συνάδελφοί τους» της Κέρκυρας, στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές τους συνομιλίες, καλούσε ο ένας τον άλλον να προσέχουν για να μην την πατήσουν και εκείνοι…

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο λογιστής, έδινε πληροφορίες για τις φορολογικές υποθέσεις τουλάχιστον δέκα επιχειρηματιών και ιδιωτών στους εφοριακούς, και εκείνοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.

Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή (11.10.2024).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι εφοριακοί φαίνεται πως… έκαναν υπερωρίες, δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.

Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το «πελατολόγιο» τους.

Η ταρίφα των «διευκολύνσεων», ανάλογα την υπόθεση, κυμαινόταν ως εξής:

* 5.000 ευρώ

* 35.000 ευρώ

* 50.000 ευρώ

* 60.000 ευρώ.

Από τα τέλη Μαΐου, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε οκτώ περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, 183.000 ευρώ και κατάφεραν να βάλουν στην τσέπη, τουλάχιστον, 38.000 ευρώ. Τα μέλη της οργάνωσης προτιμούσαν τις δια ζώσης συναντήσεις, κυρίως στους χώρους του κτιρίου της ΔΟΥ, αλλά και μέσα στα αυτοκίνητα τους , προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.

Τα ραντεβού τους τα κανόνιζαν τηλεφωνικά ενώ κατά τις επίμαχες συναντήσεις τους και υπό τον φόβο παρακολούθησης τους, κινούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Ωστόσο όταν έπρεπε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, χωρίς να μπορούν να συναντηθούν, επέλεγαν αυτό να το κάνουν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας κυρίως το viber και το telegram.

Σύμφωνα με το iefimerida, ζήτησαν εκβιαστικά μεγάλα χρηματικά ποσά:

  • Από λογίστρια, 50.000 ευρώ , για διευκόλυνση φορολογικού περιεχομένου ή παράλειψη της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
  • Από λογιστή 20.000 ευρώ για να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο κατάστημα πελάτη του
  • Από λογιστή ή ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου αλβανικής καταγωγής 18.000 ευρώ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος
  • Από επιχειρηματία- μέσω του λογιστή του- 10.000 ευρώ, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί νομότυπος έλεγχος στο κατάστημά του
  • Από επιχειρηματία -μέσω του λογιστή του – 30.000 ευρώ για να μην πραγματοποιηθεί έλεγχος στο κατάστημά του
  • Από επιχειρηματία 15.000 ευρώ, για διευκόλυνση από την Δ.Ο.Υ. (Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο ένας από τους δύο επόπτες του τμήματος ελέγχου που συνελήφθησαν, συνάντησε άγνωστο άτομο στις 23-06-2024, από όπου παρέλαβε 15.000 ευρώ και στη συνέχεια στις 25-06-2024 παρέδωσε 9.000, στον υποδιευθυντή της ΔΟΥ -φερόμενο αρχηγό.

Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις εκβιασμών, μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Τον Αύγουστο του 2024, απαίτησαν εκβιαστικά 35.000 ευρώ από 48χρονη συνιδιοκτήτρια εταιρείας, για την οποία φέρεται να είχαν προκύψει φορολογικές εκκρεμότητες.

Η 48χρονη, η οποία δεν ενέδωσε στους εκβιασμούς και δεν έδωσε τα χρήματα που της ζητούσαν, φέρεται να υποστήριξε: «Ο λογιστής της εταιρείας (αναφέρει όνομα λογιστή -μεσάζοντα που συνελήφθη), αρχές Αυγούστου του 2024, αφού μου ζήτησε τηλεφωνικά να συναντηθούμε στο γραφείο του, με ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο στην εταιρεία μου που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου. Απαίτησε 35.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια ελέγχου».

Σε άλλη περίπτωση, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, απαίτησαν χρήματα (το ποσό δεν έχει διευκρινιστεί) από 46χρονο ξενοδόχο , για την άμεση διεκπεραίωση υπόθεσης επιστροφής Φ.Π.Α. της επιχείρησης του, ύψους 446.159,11, τα οποία πιστώθηκαν στις 30-07-2024.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να παραδέχτηκε ότι παρέδωσε το ποσό των 5.000 ευρώ.

«Μετά την πίστωση του χρηματικού ποσού της επιστροφής Φ.Π.Α., παρέδωσα σε μετρητά στον (αναφέρει το όνομα του λογιστή -μεσάζοντα) το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, τα νήματα κινούσε ο Γ.Ι., υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος «στρατολογούσε» υφισταμένους του. Ήταν το άτομο που φέρεται να καθόριζε τα χρηματικά ποσά που θα ζητούσαν εκβιαστικά από τα θύματα τους αλλά και τα ποσοστά που θα έπαιρναν οι συνεργοί του.

Σχετικά Άρθρα