Απόφαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης-Η αντίδρασή του
Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η απόφαση πέρασε με 138 ψήφους. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο ίδιος προχώρησε σε ανάρτηση μέσω της οποίας δήλωνε «Είμαι εδώ» και έδινε ραντεβού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής στην Πολιτική Γραμματεία η οποία έχει υπό την επίβλεψή της την ΚΟΕΣ, την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Σημειώνεται ότι η ΚΟΕΣ δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της ΚΕ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το συνέδριο.
Στην ψηφοφορία παρόντα ήταν 152 μέλη της ΚΕ, 12 εκ των οποίων αρνήθηκαν να ψηφίσουν απόφαση με ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη.
Νωρίτερα, σε κλίμα ακραίας έντασης εξελίχθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, με το ερώτημα τις διαγραφής, ενώ αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ζήτησε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας.
H ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.
Θεοχαρόπουλος: «Όχι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη»
Τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε: «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!
Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.
Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.
Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.
Τις προηγούμενες μέρες είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από την Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».
Θ. Τζάκρη: Πυρά σε Παππά, Σβίγκου και Ξενογιαννακοπούλου
Αιχμές κατά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου άφησε η Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων -ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη! Όπερ και εγένετο», ανέφερε, μεταξύ άλλων και συνέχισε:
«Τώρα πιστεύω Νίκο μου την Δευτέρα, όπως με διαβεβαίωσες αν έπαιρνε πίσω το εξώδικο, να προεδρεύσεις σε αυτή την σύσκεψη με όλους τους υποψηφίους προέδρους, μεταξύ των οποίων και του Στέφανου Κασσελάκη, για να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες για τις εσωκομματικές εκλογές. Και να μην χρειαστεί να την ακυρώσεις και πάλι αν έρθει ο Κασσελάκης».
Φάμελλος: «Αντικομματική» η στάση αποχής των μελών της ΚΕ
«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».
«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».
Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη » που οδήγησαν « στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ », μεταξύ των οποίων, είπε « η δημιουργία εσωτερικών εχθρών » που « κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο ». Κατήγγειλε επίσης ως « αντικαταστατική » την αλλαγή προέδρου ΚΟ « χωρίς απόφαση οργάνων », όπως και τη « συζήτηση για τον Πολάκη », για « την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου », και « το θέμα της Αθηνάς Λινού ».
« Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε « μομφή », όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη « βάση ».
« Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή’ », είπε, υπογραμμίζοντας ότι « επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα ». « Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος; », διερωτήθηκε.
Φάμελλος: Ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας-Υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ
– Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα.
– Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
– Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση.
– Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος.
– Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Και η σημερινή μέρα αυτό επιβεβαιώνει. Και αυτό θα γίνει όταν αρχίσουν πάλι οι Οργανώσεις μας να δουλεύουν και όχι να κλείνουν γραφεία…
– Παράλληλα με αυτή τη δηλωμένη απόφαση μας να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας.
– Υπήρχαν σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος πριν και κοντά στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολιτικά λάθη. Η πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου για να διορθώσουμε τα λαθη απαξιώθηκε και μπήκε στο ψυγείο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το πολιτικό σχέδιο, ούτε το οργανωτικό σχέδιο του Συνεδρίου. Ξεκάθαρα. Η δημιουργία εσωτερικών εχθρών κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο. Στους διαδρόμους διάφοροι παρατρεχάμενοι γύρω από το γραφείο του προηγούμενου προέδρου δημιουργούσαν εχθρούς. Κατηγορίες «λευκής απεργίας» απευθυνόταν σε στελέχη που γύριζαν 20 και 30 πόλεις την προεκλογική περίοδο.
– Ο πολλαπλασιασμός αντιθέσεων εντάθηκε και απο δημόσιες τοποθετήσεις επειδή δεν συνεδρίαζαν τα Όργανα. Όλα είναι συμπτώματα και αποτελέσματα της κρίσης. Και τελικά το έργο των συντρόφων μελών στις ευρωεκλογές πήγε χαμένο από λανθασμένες επιλογές. Γιατί το κόμμα δεν ειχε πολιτικό σχεδιασμό και δημοκρατική λειτουργία. Το αρνήθηκε η ηγεσία. Οι λανθασμένες επιλογές γίνονταν χωρίς σχέδιο και εκτός Οργάνων.
– Το βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η αλλαγή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε χωρίς απόφαση οργάνων, αντικαταστατικά. Η συζήτηση για τον Πολάκη και το μέσα – έξω έγινε χωρίς απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συζήτηση για την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε χωρίς τη συζήτηση στα Όργανα που θα μπορούσε να ‘χει λύσει το πρόβλημα. Όπως και το θέμα της Αθήνας Λινού. Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα.
– Οφείλω λοιπόν να θέσω ξεκάθαρα ότι το σχέδιο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δυστυχώς εκφράζεται με λειτουργίες και συντρόφων και συντροφισσών. Αρχίζει μία σπέκουλα για το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το βλέπαμε μόνο να εκπέμπεται από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κυριαρχεί στην εσωκομματικη αντίθεση μια πρακτική να κερδίσουμε οτιδήποτε, φθείροντας τους πάντες. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι αριστερά και σίγουρα δεν είναι δημοκρατική πολιτική.
– Επιχειρήθηκε να γίνει μία συνάντηση -ας την πω- υποψηφίων πρόεδρων. Η δική μου η δήλωση πολύ πριν προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη δήλωση, μετα την πρόσκληση του Παύλου Πολάκη, ήταν ότι δέχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει με τη συνεννόηση των οργάνων. Θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί υπάρχει μία παρανόηση, ότι από την πλευρά μου ρώτησα και τη Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά αν υπήρχε συνεννόηση και η έγκριση των Οργάνων της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και είχα επικοινωνία και με τον Νίκο Φαραντούρη στη συνέχεια και με τον Απόστολο Γκλέτσο. Και ενημερώθηκα ότι από πουθενά δεν υπήρχε έγκριση και συμφωνία, άρα δεν υπήρχε συνεννόηση. Δεν υπήρξε λοιπόν καμία ναρκοθέτηση αυτής της συνάντησης. Μόνο που αυτή η συνάντηση ναρκοθετούσε τα Όργανα.
Γεροβασίλη: «Ως εδώ! Να διασώσουμε το κόμμα μας»
«Καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας» χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη. «Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου».
«Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», είπε, μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».
«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».
«Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».
Κασσελάκης: «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο»
«Η φωνή μας είναι το συνέδριο» τονίζει στο πρώτο του μήνυμα ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανάρτησή του στο Χ μετά την απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αρκέστηκε να δημοσιεύσει μια φωτογραφία του με κόκκινο περίγραμμα, που είχε τις φράσεις: «Είμαι εδώ» και «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο».
Η ανάρτησή του:
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 12, 2024