Hurriyet: Η Άγκυρα θα προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη, αν δεν υπάρξει λύση-πακέτο στο Αιγαίο

 Hurriyet: Η Άγκυρα θα προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη, αν δεν υπάρξει λύση-πακέτο στο Αιγαίο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε δηλώσεις σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε δημοσίευμά της αναφέρει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία και παρουσιάζει τις τουρκικές θέσεις επάνω σε ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα

Κάποιοι αντέδρασαν στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού: «Γιατί μαθαίνουμε για τις εξελίξεις από την Ελλάδα;» αναρωτήθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες από τις δηλώσεις του δημιούργησαν αντιδράσεις, διότι είπε ότι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει και έδωσε τα εξής μηνύματα:

* «Σήμερα, υπάρχει ένα τουρκο-λιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι πράγματι αβάσιμο και παράνομο. Αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του δεν είναι ούτε ο αφορισμός ούτε η σκέψη ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή. Η απάντηση είναι να καθίσετε και να συζητήσετε, ώστε να μπορέσετε να το εκπολιτίσετε, κατανοώντας την πειστική δύναμη του διεθνούς δικαίου.

* Η Ελλάδα έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για τη Γαλάζια Πατρίδα -δεν υπάρχει απολύτως κανένας τέτοιος συμβιβασμός της κυριαρχίας, όταν πρόκειται για το Αιγαίο Πέλαγος.

* Το άνοιγμα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι παγκόσμιο αίτημα και θέμα σεβασμού της ελευθερίας της πίστης».

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας Υπουργός επέστησε την προσοχή στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Άρα, οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά έχουν αλλάξει οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ζήτησα από ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Ο Φιντάν στην Αθήνα τον Νοέμβριο

* Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Έλληνας ομόλογός του συναντώνται εδώ και αρκετό καιρό και συζητούν όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών και τα περιφερειακά ζητήματα.

* Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών. Καταγράφηκε μάλιστα στη διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

* Ο Χακάν Φιντάν θα βρίσκεται στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Στις επαφές, οι οποίες είναι κυρίως ανταποδοτικές επισκέψεις, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις καθώς και οι προετοιμασίες για την 6η σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τους πρώτους μήνες του 2025 υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Αφού είπαμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί ο διάλογος, ας προχωρήσουμε στους λόγους για την έναρξη αυτών των συνομιλιών και στα επιχειρήματα της Τουρκίας. Τα σημεία που υπογραμμίζονται από ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι τα εξής:

*Οι τουρκικές και οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συνεργαστούν για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

* Υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο χώρες δεν συμφωνούν, αλλά ο αριθμός των θεμάτων που μπορούν να συμβιβαστούν δεν είναι μικρός.

*Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις των δύο χωρών σε θέματα Αιγαίου.

* Σύμφωνα με την Τουρκία, είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και εναέριων διαφορών είναι νομικά αλληλένδετες. Αποτελεί νομική απαίτηση τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται μαζί.

* Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις και κρίσεις και έτσι να δημιουργήσει μια διαρκή ηρεμία στις σχέσεις.

* Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, οι γεωγραφικοί σχηματισμοί αβέβαιης υπαγωγής, ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και η διαχείριση του FIR.

* Εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης θέσει στην ατζέντα της την προσφυγή των διαφορών στη διεθνή δικαιοσύνη ως πακέτο. Ωστόσο, προτού φθάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

* Επισημαίνοντας τα ζωτικά συμφέροντα των δύο πλευρών στο Αιγαίο, το μήνυμα είναι: «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της επιστημονικής έρευνας, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης».

Τι απαντά η Τουρκία για τη Χάλκη

Ας περάσουμε στο θέμα της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης… Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η Ελλάδα τείνει να παρουσιάζει το θέμα ως ζήτημα παγκόσμιας θρησκευτικής ελευθερίας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ τις απόψεις ανώτερων αξιωματούχων για το θέμα αυτό:

* «Η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί μια αντίληψη όπως «η ελληνική μειονότητα είναι θέμα της διεθνούς κοινότητας, ενώ η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι μόνο εσωτερικό θέμα για την Ελλάδα».

* Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνηθεί την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να περιορίζει de facto τις εκπαιδευτικές της ευκαιρίες, να εκμηδενίζει τα μειονοτικά ιδρύματα, με λίγα λόγια να εκφοβίζει την τουρκική μειονότητα.

* Ακριβώς όπως η Τουρκία βλέπει την ελληνική μειονότητα ως πλεονέκτημα και γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα αναμένεται να δει την τουρκική μειονότητα με τον ίδιο τρόπο.

* Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους ομογενείς που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

* Όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της μειονότητας που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Άγκυρα απαιτεί από το ελληνικό κράτος να λάβει μέτρα απέναντί τους με βάση τις οικουμενικές αξίες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Πηγή: newpost.gr

Σχετικά Άρθρα