ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι σηματοδοτεί το μπαράζ δυτικών δημοσιευμάτων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι σηματοδοτεί το μπαράζ δυτικών δημοσιευμάτων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δημοσιεύουν άρθρα που προτείνουν την επιλογή να σταματήσει ο πόλεμος κατά μήκος της γραμμής του μετώπου ως τον μόνο ρεαλιστικό στόχο. Σημειώνουν δε ότι και η ουκρανική ηγεσία κλίνει ήδη προς αυτό το σενάριο. Ωστόσο, σε επίσημο επίπεδο, το Κίεβο το αρνείται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι η «ειρηνευτική φόρμουλα» του Ζελένσκι με τις απαιτήσεις της για επιστροφή στα σύνορα του 1991 ως βασική προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου παραμένει αμετάβλητη.

Πηγές από διπλωματικούς κύκλους επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές, καθώς και το σημαίνον «κόμμα του πολέμου» στη Δύση, τάσσονται κατηγορηματικά κατά του παγώματος του πολέμου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, επιμένοντας στη συνέχισή του, καθώς πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί ακόμη να «εξαντληθεί και να αποσταθεροποιηθεί» και ως εκ τούτου είναι βέβαιοι ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ουκρανίας.

  • Ωστόσο, αν κρίνουμε από τον κατακόρυφα αυξανόμενο αριθμό δημοσιευμάτων για την ανάγκη «αλλαγής αντίληψης» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν συμφωνούν όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την ΕΕ με αυτή την εκτίμηση.

Και αυτή η διάσταση απόψεων θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, για τις ουκρανικές αρχές, εάν συνεχίσουν να επιμένουν στον πόλεμο «μέχρι το νικηφόρο τέλος». Αλλά αυτό που δείχνει η εξέλιξη των γεγονότων στο πεδίο της μάχης θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των Ουκρανικών Δυνάμεων και, κατά συνέπεια, σε επιδείνωση, αντί για βελτίωση, της διαπραγματευτικής θέσης.

Ήδη τώρα ο τόνος των δημοσιευμάτων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέναντι στον Ζελένσκι γίνεται όλο και πιο επικριτικός. Ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέτυχε να επιλύσει τα κύρια ζητήματα με τα οποία πήγε εκεί.

Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, μεγάλο ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Από τη μια μεριά ο Τραμπ πιέζει για έναν πρόωρο τερματισμό του πολέμου στο μέτωπο. Από την άλλη η Χάρις είναι πιθανό να ακολουθήσει την προηγούμενη γραμμή της κυβέρνησης Μπάιντεν με το ερώτημα που γεννάται ωστόσο να είναι, αν αυτή η γραμμή θα αλλάξει.

Στην πραγματικότητα, η συχνότητα των εκκλήσεων στα μέσα ενημέρωσης να αποφασιστεί μια νέα αντίληψη για τον τερματισμό του πολέμου σχετίζεται ακριβώς με τις εκλογές που πλησιάζουν. Δεν αποκλείεται έτσι οι δυτικές ελίτ να προσπαθούν να εγκρίνουν την ανανεωμένη δυτική στρατηγική έναντι της Ουκρανίας ακόμη και πριν την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα, ώστε ο νέος πρόεδρος να μην είναι σε θέση να την «γυρίσει πίσω» γρήγορα.

  • Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υπάρχει ενιαία θέση για το ποια μπορεί να είναι αυτή η στρατηγική στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την ΕΕ.

Ενώ ορισμένοι ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στις πρώτες γραμμές, άλλοι επιμένουν όχι μόνο στη συνέχιση του πολέμου, αλλά και στην αύξηση των διακυβευμάτων σε αυτόν, όπως την έγκριση πυραυλικών πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας και την επίσημη πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

  • Κάτι που θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα οποιασδήποτε παραγωγικής διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, ακόμη και αν ο Τραμπ έρθει στην εξουσία με τις υποσχέσεις του να διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν μέσα σε 24 ώρες.

Συν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς οι απειλές για αυτό επαναλαμβάνονται τακτικά από τη Μόσχα.

  • Η αντίθεση αυτών των δύο θέσεων καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων, κάτι που είναι εμφανές τώρα.

Ο Μπάιντεν δεν αποφάσισε κάτι συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, αλλά υπήρχαν προσδοκίες ότι η συζήτηση για τη στρατηγική θα γινόταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Γερμανία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς και να συμμετάσχει σε μια συνάντηση στο Ραμστάιν μαζί με τον Ζελένσκι.

  • Ωστόσο, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι λόγω του τυφώνα Μίλτον που χτύπησε τις ΗΠΑ. Το αν αυτός ήταν πραγματικός ή καθαρά τυπικός λόγος για να μην ταξιδέψει στη Γερμανία για να συζητήσει μια νέα στρατηγική για την Ουκρανία μένει να φανεί.

Είναι όμως πολύ αποκαλυπτικό από την άποψη τόσο των σημερινών προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου, ότι παραμονές των εκλογών, ένας τυφώνας στη Φλόριντα είναι πιο σημαντικός για την Ουάσιγκτον από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και των πολύ μεγάλων αμφιβολιών για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια η Δύση προς την ουκρανική κατεύθυνση.

Εξάλλου ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχει αλλάξει πολλές προτεραιότητες της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εις βάρος της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα