ΑΠΘ: Βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ- Χημικά σε φοιτητές, 5 συλλήψεις (vid)

 ΑΠΘ: Βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ- Χημικά σε φοιτητές, 5 συλλήψεις (vid)

Ένταση σημειώθηκε στο ΑΠΘ, όταν δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής, στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν την πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι πλησίασαν τον πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, τη στιγμή που αυτός αποχωρούσε από την τελετή επιτιμοποίησης καθηγητή.

Του ζήτησαν να δεσμευτεί εγγράφως για τις προθέσεις της πρυτανείας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι φοιτητές απέκλεισαν την έξοδο στον πρύτανη, ο οποίος αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία για να διαχειριστεί την κατάσταση. Μετά από αυτό, ακολούθησε βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε επίθεση κατά των φοιτητών, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν πέντε προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι πέντε συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.

Επισημαίνεται, πως αυτή είναι η πρώτη κλήση που κάνει ο πρύτανης Χ. Φειδάς στην αστυνομία. Σημειώνεται επίσης, ότι αστυνομικοί είχαν να μπουν στο ΑΠΘ για διάστημα άνω του ενός έτους.

Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε τον χώρο όπου συνέβη το περιστατικό, προκειμένου να εξετάσει το ασανσέρ. Είναι αξιοσημείωτο ότι παραμένει άγνωστο ποιος κάλεσε το κλιμάκιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αυτοψία των ειδικών αποκάλυψε ότι υπήρξε μηχανική αστοχία.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισήμαναν ότι το σύστημα ασφαλείας του ασανσέρ λειτούργησε κανονικά. Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, το ασανσέρ δεν διέθετε πιστοποιητικό ασφαλείας, οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν πως η τελευταία συντήρηση είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο μήνες.

Σχετικά Άρθρα