LIVE-Τυφώνας Μίλτον: Τρομακτικοί ανεμοστρόβιλοι στην Φλόριντα- Μαρτυρίες Ελλήνων- Περισσότεροι από 3.500 στην περιοχή

 LIVE-Τυφώνας Μίλτον: Τρομακτικοί ανεμοστρόβιλοι στην Φλόριντα- Μαρτυρίες Ελλήνων- Περισσότεροι από 3.500 στην περιοχή

Ο τυφώνας «Μίλτον» πλησιάζει απειλητικά τις ακτές της δυτικής Φλόριντα, προκαλώντας τεράστια ανησυχία. Εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ από το απόγευμα έχουν ξεκινήσει έντονες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί ανεμοστρόβιλοι, προμηνύοντας τις καταστροφικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν με την πλήρη άφιξη του κυκλώνα. Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η Φλόριντα προετοιμάζεται για ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα στην ιστορία της.

Η Τάμπα θα βρεθεί στο επίκεντρο του κυκλώνα, που αυτή τη στιγμή είναι στην κατηγορία 4. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο τυφώνας θα φτάσει στις ακτές έχοντας μειώσει την ταχύτητά του και θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3, ωστόσο τονίζουν πως το μέγεθός του έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και αυτό τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς ο όγκος βροχής που θα ρίξει στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερος από αυτό που αρχικά ανέμεναν.

Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα πάνω από 160 χιλιόμετρα την ώρα.

LIVE ΕΙΚΌΝΑ:

Δείτε LIVE την πορεία του τυφώνα Μίλτον:

Σε κατάσταση συναγερμού και οι Έλληνες – Ζουν περισσότεροι από 3.500 στην περιοχή

Ανάμεσα και στις περιοχές που εκκενώθηκαν είναι και το Τάρπον Σπρινγκς, που έχει χαρακτηριστεί ως και το «ελληνικό χωριό» των ΗΠΑ. Σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη διαμένουν περισσότεροι από 3.500 Έλληνες, ωστόσο σε ολόκληρη την περιφέρεια ο αριθμός των ανθρώπων με ελληνικές ρίζες υπολογίζονται  στις 120.000.

«Όλοι οι κάτοικοι φύγανε από τα σπίτια τους ήταν υποχρεωτικό. Ο καθένας κάνει το δικό του κουμάντο για το που θα πάνε να μείνουν. Κάποιοι έχουν συγγενείς κάπου μακριά και πάνε εκεί, άλλοι πάλι σε ξενοδοχεία και όσοι δεν έχουν που να πάνε θα βρεθούν στα καταφύγια για να γλιτώσουν», είπαν στο newsit.gr o πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Εκεί όμως δεν υπάρχουν ανέσεις και πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τις προμήθειες τους, το φαγητό τους και ότι άλλο απαραίτητο χρειαστούν. Είναι όλοι πολύ τρομαγμένοι. Έφυγαν για να γλιτώσουν αλλά δεν ξέρουν όταν γυρίσουν αν θα υπάρχουν τα σπίτια τους».

Όπως ανέφερε, η εικόνα που υπάρχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύουν στα αμερικανικά δίκτυα, είναι ότι ο τυφώνας θα περάσει από το «ελληνικό χωριό» γύρω στη μία το πρωί τοπική ώρα. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως εκεί παρά μόνο η αστυνομία και η πυροσβεστική. Κι αυτοί θα φύγουν κατά τις έντεκα και μισή το βράδυ. Αυτή τη στιγμή ο καθένας κοιτάζει πως θα πάρει την οικογένεια του και να φύγουν μακριά να σωθούν ώστε να ξεφύγουν από τον κίνδυνο» επισήμανε ο Κρις Αλαχούζος.

Το Τάρπον Σπρινγκς, που είναι γνωστό και ως η «πρωτεύουσα των σφουγγαράδων του κόσμου», αναμένεται τις επόμενες ώρες να αντιμετωπίσει την τέταρτη ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία του Ατλαντικού Ωκεανού. «Η μόνη βοήθεια από ομοσπονδιακές αρχές είναι να βοηθήσουν κάποιους ηλικιωμένους να φύγουν από εκεί και να τους βάλουν στα καταφύγια. Είναι πολύ άσχημη η εικόνα τώρα. Το Ταρπονς Σπρινγκς έχει περίπου 3.500 κατοίκους ελληνικής καταγωγής, αλλά η περιφέρεια έχει 120.000  άτομα ελληνικής καταγωγής» καταλήγει ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς.  

Πότε θα φτάσει ο τυφώνας Μίλτον στην ξηρά

Τάμπα:

Διάρκεια καταιγίδας:  Τετάρτη 4 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος άνεμος : 128,7- 170 χλμ. με ριπές έως 185 χλμ., Πέμπτη 12 π.μ. έως 6 π.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση:  25,4 – 38 εκατοστά 
Μέγιστη βροχόπτωση:  Τετάρτη 2 μ.μ. – Πέμπτη 8 π.μ. τοπική ώρα
Καταιγίδα:  2,5 – 3,6 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, με κορύφωση Τετάρτη 10 μ.μ. – Πέμπτη 6 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας)

Σαρασότα:

Διάρκεια καταιγίδας:  Τετάρτη 3 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος Άνεμος:  144,8 έως 177 χλμ. με ριπές έως 225 χλμ., Τετάρτη 10 μ.μ. έως 5 π.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση:  15 – 20 εκατοστά 
Μέγιστη βροχόπτωση: Τετάρτη 2 μ.μ – Πέμπτη 8 π.μ τοπική ώρα
Καταιγίδα:  3,5 – 4,5 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, με κορύφωση Τετάρτη 22:00 – Πέμπτη 6 π.μ. τοπική ώρα

Ορλάντο:

Διάρκεια καταιγίδας:  Τετάρτη 9 μ.μ. – Πέμπτη 6 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος άνεμος : 112,65-144,84 χλμ. με ριπές έως 160, 93 χλμ. Πέμπτη 8 π.μ. – Πέμπτη 1 μ.μ. τοπική ώρα
Βροχόπτωση: 20,3 -38 εκατοστά 
Μέγιστη βροχόπτωση:  Τετάρτη 7 π.μ. – Πέμπτη 11 π.μ τοπική ώρα

Φορτ Μάγιερς:

Διάρκεια καταιγίδας:  Τετάρτη 4 μ.μ. – Πέμπτη 3 μ.μ τοπική ώρα
Μέγιστος Άνεμος: 40-56,32 χλμ. με ριπές έως 88,51 χλμ., Τετάρτη 11 μ.μ. – Πέμπτη 7 π.μ. τοπική ΄ώρα
Βροχόπτωση:  5-20 εκατοστά 
Μέγιστη βροχόπτωση:  Τετάρτη 10 π.μ. – Πέμπτη 2 π.μ τοπική ώρα
Καταιγίδα:  2,4-3,6 μέτρα πάνω από το έδαφος σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες, με κορύφωση Πέμπτη 12 π.μ. – Πέμπτη 6 π.μ. τοπική ώρα

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται 7 ώρες μπροστά σε σχέση με τη Φλόριντα.

Έκκληση των αρχών: «Αναζητήστε καταφύγιο, έφτασε στο έδαφος ο τυφώνας Μίλτον»

Συγκλονιστικά πλάνα του τυφώνα Milton από την κομητεία Χέντρι δημοσίευσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Φλόριντα, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους να βρουν άμεσα καταφύγιο, καθώς ο τυφώνας έφτασε ήδη στο έδαφος της αμερικανικής πολιτείας.

Σε εξέλιξη επικίνδυνος ανεμοστρόβιλος στο έδαφος αναζητείστε καταφύγιο» λέει το έκτακτο μήνυμα της Μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Οι αξιωματούχοι της κομητείας Χέντρι κήρυξαν Τοπική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (LSE) σε ισχύ ήδη από τις 5:00 μ.μ (τοπική ώρα) την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, για τις πιθανές επιπτώσεις του τυφώνα Milton.

Οι αξιωματούχοι της κομητείας προέτρεψαν τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την πιθανότητα τροπικών καταιγίδων από την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι και την Πέμπτη.

Μπάιντεν: Η καταιγίδα του αιώνα ο κυκλώνας Μίλτον – Ακολουθήστε τις οδηγίες, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τυφώνας Μίλτον ενδεχομένως θα είναι μια ιστορική καταιγίδα, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης. «Μοιάζει με την καταιγίδα του αιώνα», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.

«Πολλές κοινότητες στο πέρασμα του τυφώνα Μίλτον δεν έχουν ούτε στιγμή να πάρουν ανάσα ανάμεσα στην Ελίν και τον Μίλτον, δύο ιστορικές καταιγίδες σε δύο εβδομάδες», είπε.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε όλους όσοι βρίσκονται στο πέρασμα της καταιγίδας να «ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες ασφαλείας καθώς προχωρούμε στις επόμενες 24 ώρες».

Πρόσθεσε: «Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου».

Προειδοποίηση για την παραπληροφόρηση

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την καταγγελία του για την παραπληροφόρηση που έχει στροβιλιστεί στον απόηχο του τυφώνα Ελίν και καθώς η Φλόριντα προετοιμάζεται για τον Μίλτον, καλώντας ονομαστικά τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν για την προώθηση ψευδών φημών.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια απερίσκεπτη, ανεύθυνη και αδυσώπητη προώθηση της παραπληροφόρησης και των απόλυτων ψεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι οι φήμες «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο απίστευτο έργο διάσωσης και ανάκαμψης που έχει ήδη γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, και είναι επιζήμιο για εκείνους που χρειάζονται περισσότερο βοήθεια».

Εκκενώνουν την Φλόριντα

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων), η οποία αναμένει έναν πρωτοφανούς αγριότητας -τον χειρότερο των τελευταίων 100 ετών- τυφώνα: οι Αρχές περιμένουν ότι όταν θα φτάσει στην κορύφωσή του, οι άνεμοι θα κινούνται μεταξύ των 280, ενδεχομένως και ως των 350 χλμ/ωρα, το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα.

Η εντολή εκκένωσης αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο καταφύγιο. Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν πάνω από 1.000.000 ανθρώπους.

Αναγκαστική είναι και η απομάκρυνση των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα. Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, ενώ υπήρξαν αναφορές και για εξάντληση καυσίμων σε πολλά πρατήρια.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο “Μίλτον” στις παράκτιες περιοχές, ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα “Ελίν”».

Σχετικά Άρθρα