Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη ΗΠΑ-Ισραήλ- Οι επιχειρήσεις που… εξόργισαν τους αμερικανούς

 Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη ΗΠΑ-Ισραήλ- Οι επιχειρήσεις που… εξόργισαν τους αμερικανούς

Το Axios επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αιφνιδιαστεί αρκετές φορές πρόσφατα από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Ο Λευκός Οίκος χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του στην ισραηλινή κυβέρνηση καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Σύμφωνα με το Axios, τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν γίνεται όλο και πιο δύσπιστη σε όσα λέει η ισραηλινή κυβέρνηση για τα στρατιωτικά και διπλωματικά της σχέδια στον πολυμέτωπο πόλεμο που διεξάγει.

Η κρίση εμπιστοσύνης επιδεινώνεται από τα σχεδιαζόμενα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, τα οποία απαιτούν συντονισμό με την Ουάσινγκτον, ιδίως σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων.

  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αντιτίθεται στην απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, αλλά θέλει να είναι μετρημένη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που ακολουθείται» προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη μας στους Ισραηλινούς είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή και για καλό λόγο».

Σύμφωνα με το Axios, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ότι η Ουάσιγκτον αναμένει «σαφήνεια και διαφάνεια» από το Ισραήλ σχετικά με τα σχέδιά του να απαντήσει στο Ιράν, επειδή αυτό θα έχει επιπτώσεις στις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ντέρμερ τόνισε ότι το Ισραήλ θέλει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αμφισβητεί κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί ότι αυτό θα συμβεί.

Το Axios επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκπλαγεί αρκετές φορές πρόσφατα από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν συμβουλεύτηκαν τις ΗΠΑ ή δεν ειδοποιήθηκε η Ουάσινγκτον εκ των προτέρων ή ειδοποιήθηκαν καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν ήδη καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσουν μια αεροπορική επιδρομή κάπου στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν εκ των προτέρων την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία έγινε αρκετές ημέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον πρόεδρο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο ότι θα λάβει μέτρα για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε και την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούσαν επίσης τα σχέδια του Ισραήλ να ανατινάξει τους βομβητές και τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να δολοφονήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξοργίστηκε όταν ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γιόαβ Γκάλαντ, του είπε για τη δολοφονία του Νασράλα λίγα λεπτά πριν τα ισραηλινά αεροπλάνα ρίξουν τις βόμβες τους πάνω από τη Βηρυτό.

Επίσης δήλωσαν ότι ο Όστιν το θεώρησε ως παραβίαση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του Γκάλαντ, διότι η καθυστερημένη ενημέρωση δεν επέτρεψε στο Πεντάγωνο να λάβει μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν ότι είχε λάβει εντολή από τον Νετανιάχου να μην ενημερώσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά Άρθρα