Ισραήλ: Επιστολή στρατιωτών σε Νετανιάχου- “Αλλάξτε πορεία αλλιώς σταματάμε”- Παρασκήνιο με Γκάλαντ

 Ισραήλ: Επιστολή στρατιωτών σε Νετανιάχου- “Αλλάξτε πορεία αλλιώς σταματάμε”- Παρασκήνιο με Γκάλαντ

Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες προειδοποιούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησής του έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και απειλούν να διακόψουν τις μάχες. Σε επιστολή που απέστειλαν στον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, 130 στρατιώτες δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Στην επιστολή τους, τονίζουν: «Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα πορεία και δεν καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα φέρει τους ομήρους πίσω σπίτι, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε».

«Για κάποιους από εμάς, η κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί, και για άλλους, πλησιάζει γρήγορα: η μέρα που, με ραγισμένες καρδιές, θα σταματήσουμε να παρουσιαζόμαστε για υπηρεσία».

Η ομάδα περιλαμβάνει έφεδρους και τακτικούς στρατιώτες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υπηρετήσει στη Γάζα και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς του περασμένου έτους στις 7 Οκτωβρίου.

Η επιστολή έρχεται τη στιγμή που η Χεζμπολάχ στοχεύει τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο λιβανέζικο συνοριακό χωριό Labbuneh με βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες.

Παρασκήνιο πίσω από την αναβολή του ταξιδιού του Γκάλαντ στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο ότι αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του, μετά από αναφορές ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε όρους την τελευταία στιγμή για την έγκρισή του για την επίσκεψη.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο Νετανιάχου εμπόδισε την επίσκεψη του Γκάλαντ επειδή ήθελε να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν πριν αναχωρήσει ο υπουργός Άμυνας.

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει εδώ και σχεδόν 50 ημέρες, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου και την έλλειψη στρατηγικής για το πώς να τον τερματίσει. Ο Γκαλάντ, που ευρέως θεωρείται φωνή σχετικής μετριοπάθειας, θεωρείται ως η προτιμώμενη επαφή της κυβέρνησης Μπάιντεν με την ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια εποχή αυξανόμενης δυσπιστίας μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου.

Ο Γκάλαντ είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει την Τρίτη το βράδυ και στη συνέχεια να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το Channel 12, ο Νετανιάχου περίμενε ένα τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν τις τελευταίες 10 ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ισραηλινού μέσου, ο Νετανιάχου εξαρτά το ταξίδι με την έγκριση του χτυπήματος στο Ιράν από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης έπειτα από πίεση των Αμερικανών.

Ο υπουργός Άμυνας σκόπευε να πάρει μαζί του ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε το Channel 12, και να συζητήσει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν, την υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής απάντησης και ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους του Γραφείου του Πρωθυπουργού ότι δεν είχε νόημα να πραγματοποιήσει το ταξίδι ο Γκάλαντ έως ότου το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει την απάντηση στο Ιράν, καθώς αυτό είναι το βασικό θέμα που υποτίθεται ότι θα συζητούσε με τον Όστιν.

Ο επικεφαλής του κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ επέκρινε τον Νετανιάχου, αναρτώντας στο X ότι «η ακύρωση του ταξιδιού του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ βλάπτει την εθνική ασφάλεια σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

Ο Γκαντζ, πρώην υπουργός πολέμου που αποχώρησε από την κυβέρνηση πριν από μήνες λόγω επικαλούμενος το γεγονός ότι ο Νετανιάχου εμπλέκει πολιτικά και άλλα ζητήματα στη διαχείριση του πολέμου, έγραψε ότι «ένας πρωθυπουργός που είχε την ασφάλεια του Ισραήλ ως κορυφαία προτεραιότητά του θα είχε στείλει τον υπουργό Άμυνας».

Υπήρξαν επανειλημμένες συγκρούσεις τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Γκάλαντ και του Νετανιάχου, ο οποίος εδώ και μήνες φλέρταρε με την επιλογή να απολύσει τον υπουργό Άμυνας του.

Ο Νετανιάχου απέλυσε τον Γκάλαντ τον Μάρτιο του 2023, αφού ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε για τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια που απορρέει από ρήξεις σχετικά με τα άκρως διχαστικά σχέδια δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης. Εν μέσω άνευ προηγουμένου μαζικών διαδηλώσεων του κοινού, ο Γκάλαντ αποκαταστάθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Πέρυσι, ο Νετανιάχου φέρεται να τον εμπόδισε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον δύο φορές επειδή δεν έλαβε ο ίδιος πρόσκληση. Τον Αύγουστο του 2023, ο Νετανιάχου ήταν ευρέως γνωστό ότι απαγόρευε στους υπουργούς συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον, καθώς περίμενε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου.

Στην επικοινωνία, που είχε διάρκεια 50 λεπτών, συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις το ισραηλινό χτύπημα

Σε μια ωριαία συνάντηση ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πήρε βασικές αποφάσεις – μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς του, αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς – σχετικά με την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, στο Times of Israel.

Προς το παρόν, λέει η πηγή, η εστίαση είναι στις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα και το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει δυναμικά.

Το επόμενο στάδιο είναι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Νετανιάχου αργότερα σήμερα.

Σχετικά Άρθρα