Φλόριντα: Χάος στους δρόμους-Τελειώνουν τα καύσιμα-Πότε θα χτυπήσει ο κυκλώνας “Μίλτον”

 Φλόριντα: Χάος στους δρόμους-Τελειώνουν τα καύσιμα-Πότε θα χτυπήσει ο κυκλώνας “Μίλτον”

Χάος επικρατεί στους δρόμους στη Φλόριντα καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή εν αναμονή του κυκλώνα Μίλτον, την ώρα που οι αντλίες σε πολλά πρατήρια καυσίμων έχουν στερέψει.  Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) εκτιμά τον ο Μίλτον ως «εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα» και θα πλήξει τη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης. Εκτιμάται πως θα χτυπήσει αρχικά κοντά στην πόλη Τάμπα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρεςισχυρούς ανέμους και πιθανά κύματα καταιγίδων – τα οποία συμβαίνουν όταν το νερό κινείται προς την ενδοχώρα από την ακτή. Λένε ότι ο Μίλτον θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περίπου έναν αιώνα – με κύματα 3-4,5 μέτρα και τοπικές βροχοπτώσεις.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα Μίλτον

Πού βρίσκεται ο κυκλώνας “Μίλτον”

Ο Μίλτον έγινε τυφώνας κατηγορίας 1 την Κυριακή και κινείται σταθερά προς τα ανατολικά, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, αφού πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Μετεωρολόγος του BBC αναφέρει πως έχει ενισχυθεί πολύ, με αποκορύφωμα τις συνεχείς ριπές ανέμου που φτάνουν τα 321χλμ/ώρα. Βρίσκεται στην ισχυρότερη κατηγορία τυφώνα – 5. Ενώ η ένταση του τυφώνα μειώθηκε την Τρίτη, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος πριν χτυπήσει τη Φλόριντα την Τετάρτη.

Ο πυρήνας του τυφώνα αναμένεται να περάσει πάνω από τη δυτική-κεντρική Φλόριντα, με ένα μεγάλο κύμα καταιγίδας να αναμένεται κατά μήκος ενός τμήματος των ακτών της πολιτείας. Ο Μίλτον πρόκειται στη συνέχεια να διασχίσει τη χερσόνησο προτού καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ποιες περιοχές εκκενώνονται

Οι κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πολιτείας εδώ και χρόνια, με τον κυβερνήτη να προειδοποιεί ότι έρχεται ένα «τέρας». Οι περισσότερες κομητείες βρίσκονται σε επίσημη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν διαταχθεί εκκενώσεις σε όλη τη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Οι αρχές διαχείρισης καταστροφών έχουν εκδώσει κατάλογο και χάρτη με τις εντολές εκκένωσης. Μεγάλα καταφύγια έχουν επίσης ετοιμαστεί ως έσχατη λύση για όσους έχουν εγκλωβιστεί. Αεροδρόμια στην αναμενόμενη πορεία του Μίλτον έχουν ανακοινώσει κλείσιμο και έχουν παρατηρηθεί ουρές κυκλοφορίας καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Κυκλώνας Μίλτον: Προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν θα χτυπήσει τη Φλόριντα

Μια τρομακτική προσομοίωση αποκάλυψε τι αναμένεται να συμβεί όταν ο κυκλώνας Μίλτον χτυπήσει τη Φλόριντα.

Ο κυκλώνας Μίλτον πρόκειται να φέρει μια «καταιγίδα-τέρας» με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 285 χλμ. την ώρα, με τις Αρχές να προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο κυκλώνας Μίλτον προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος κυκλώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι.

Ο κυκλώνας «Μίλτον» βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC, με έδρα το Μαϊάμι, τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδος).

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν την επαπειλούμενη πολιτεία μετά και τις δραματικές εκκλήσεις που απηύθυναν οι Αρχές.

Ο κυκλώνας Milton μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς ανεμοστρόβιλους στην πορεία του

Το Κέντρο Πρόγνωσης Καταιγίδων (SPC) προειδοποιεί ότι ο τυφώνας Milton θα ενισχυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης, θέτοντας σε κίνδυνο αρκετές πόλεις, οι οποίες ενδέχεται να βιώσουν ανεμοστρόβιλους.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Φλόριντα βρίσκονται πλέον σε αυξημένο κίνδυνο (Επίπεδο 3 από 5) για σοβαρές καταιγίδες, σύμφωνα με το SPC, που περιλαμβάνουν τις πόλεις Fort Myers, Sarasota και Melbourne.

Στην περιοχή αυτή είναι πιθανό να δημιουργηθούν αρκετοί ανεμοστρόβιλοι – μεταξύ αυτών και ανεμοστρόβιλοι κατηγορίας EF 2 ή υψηλότερης, σύμφωνα με το CNN.

“Καθώς ο τυφώνας Milton διασχίζει την Χερσόνησο της Φλόριντα σήμερα, αρκετοί ανεμοστρόβιλοι θα είναι πιθανοί σε περιοχές της κεντρικής και νότιας χερσονήσου, μέχρι και τα Florida Keys,” προειδοποιεί το SPC. Πρόσθεσε ότι “ένας ή δύο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τις μεσημεριανές έως απογευματινές ώρες.”

Μια μικρότερη, αλλά υπαρκτή απειλή ανεμοστρόβιλων (Επίπεδο 2 από 5) περιβάλλει την περιοχή αυξημένου κινδύνου και εκτείνεται από τη νότια έως την κεντρική Φλόριντα. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μαϊάμι, Τάμπα και Ορλάντο. Οι ανεμοστρόβιλοι αποτελούν την κύρια απειλή.

Ο τυφώνας Helene δημιούργησε περισσότερους από 30 ανεμοστρόβιλους στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αλλά η απειλή των ανεμοστρόβιλων από τον Milton πιθανότατα θα περιοριστεί στη Φλόριντα.

Σε συναγερμό ολόκληρη η χερόνησος της Φλόριντα

Οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν μία τελευταία ημέρα σήμερα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ενδεχομένως του πιο καταστροφικού που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

“Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού”, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι “η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

“Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους της τρίτης πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον “να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους”.

Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και την Ανγκόλα.

Σχετικά Άρθρα