Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές προειδοποιήσεις, εκκλήσεις για εκκένωση- LIVE η πορεία

 Τυφώνας Μίλτον: Δραματικές προειδοποιήσεις, εκκλήσεις για εκκένωση- LIVE η πορεία

Η κατάσταση στη Φλόριντα έχει φτάσει σε επίπεδα απόλυτου τρόμου. Ο χρόνος τελειώνει για τους κατοίκους που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο επικίνδυνος τυφώνας «Μίλτον» πλησιάζει απειλητικά. Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει ποτέ τις αμερικανικές ακτές, και βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της τρίτης σε πληθυσμό πολιτείας των ΗΠΑ. Οι πρώτες επιπτώσεις του έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές σε ορισμένες περιοχές.

Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν μια συγκλονιστική και ανησυχητική προειδοποίηση προς τους κατοίκους που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από τις περιοχές που απειλούνται από τον φονικό τυφώνα Μίλτον. Η προειδοποίηση αυτή ζητά από τους πολίτες να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι τους, με σκοπό να μπορούν να αναγνωριστούν σε περίπτωση που χάσουν τη ζωή τους και βρεθούν τα πτώματα τους.

Η οδηγία αυτή αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι επιμένουν να παραμένουν στις επικίνδυνες ζώνες, υπογραμμίζοντας την απελπισμένη προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν τις απώλειες ζωών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η γενική εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, τόνισε ότι όποιος επιλέξει να μείνει στις περιοχές που έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, θα βάλει τη ζωή του σε τεράστιο κίνδυνο. «Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε LIVE την πορεία του τυφώνα Μίλτον:

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση (ώρα ΗΠΑ) από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), ο τυφώνας «Μίλτον» παραμένει στην κατηγορία 5, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χλμ./ώρα.

«Σύμφωνα με την προβλεπόμενη πορεία, το κέντρο του Μίλτον θα κινηθεί κατά μήκος του ανατολικού Κόλπου του Μεξικού σήμερα, θα φτάσει στη δυτικοκεντρική ακτή της Φλόριντα αργά απόψε ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης και θα κινηθεί στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Φλόριντα στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό το απόγευμα της Πέμπτης», ανέφερε το NHC.

Δραματικές προειδοποιήσεις

«Όσοι βρίσκεστε στις ζώνες εκκένωσης, εάν επιλέξετε να παραμείνετε, θα πεθάνετε», ήταν το δραματικό μήνυμα της δημάρχου της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, μιας εκ των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων στις ακτές της Φλόριντα, που αναμένεται να βρεθεί στο μάτι του τυφώνα.

«Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς από εμάς εδώ δεν μπορεί να σώσει τη ζωή σας αν εσείς αποφασίσετε να παραμείνετε σε κίνδυνο».

Η δραματική οδηγία επαναλήφθηκε και από τον Σερίφη Μπιλ Πράμελ της Κομητείας Σάρλοτ, ο οποίος τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να εγκαταλείψουν άμεσα τις επικίνδυνες ζώνες, διαφορετικά οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι ελάχιστες.

Η κατάσταση στη Φλόριντα γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, με τις αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό και να προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους να απομακρυνθούν πριν να είναι αργά.

xartis-milton-1
Ο χάρτης πρόβλεψης του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων που μιλά για έως και 4,5 μέτρα ύψος νερού

Εκκενώνουν την Φλόριντα

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων), η οποία αναμένει έναν πρωτοφανούς αγριότητας -τον χειρότερο των τελευταίων 100 ετών- τυφώνα: οι Αρχές περιμένουν ότι όταν θα φτάσει στην κορύφωσή του, οι άνεμοι θα κινούνται μεταξύ των 280, ενδεχομένως και ως των 350 χλμ/ωρα, το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα.

Η εντολή εκκένωσης αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο καταφύγιο. Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν πάνω από 1.000.000 ανθρώπους.

Αναγκαστική είναι και η απομάκρυνση των ενοίκων σε οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα. Στους αυτοκινητόδρομους σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, ενώ υπήρξαν αναφορές και για εξάντληση καυσίμων σε πολλά πρατήρια.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο “Μίλτον” στις παράκτιες περιοχές, ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα “Ελίν”».

Σχετικά Άρθρα