“Θα είναι κακοκαιρία-τέρας”: Τρέχουν να γλιτώσουν στη Φλόριντα από τον τυφώνα Μίλτον- Έκκληση Μπάιντεν

 “Θα είναι κακοκαιρία-τέρας”: Τρέχουν να γλιτώσουν στη Φλόριντα από τον τυφώνα Μίλτον- Έκκληση Μπάιντεν

Ο τυφώνας Μίλτον, η σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών, πλησιάζει τη Φλόριντα. Με ανέμους που φτάνουν ταχύτητες έως και 250 χλμ/ώρα, ο τυφώνας διασχίζει το βόρειο άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού. Έχει χαρακτηριστεί κατηγορίας 5, με μετεωρολόγους να προτείνουν τη δημιουργία και κατηγορίας 6 για αυτήν την κακοκαιρία. Ο κυβερνήτης Ron DeSantis προειδοποίησε ότι ο χρόνος για εκκένωση τελειώνει: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα είναι ένα τέρας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Στην περιοχή μένουν πάνω από 3 εκατ. κάτοικοι και είναι μια από τις πιο ευάλωτες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ σε επίπεδο καταιγίδων.

Ο σερίφης στη Φλόριντα δήλωσε πως περιμένεις «καταστροφικές απώλειες από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον». Σύμφωνα με τις προβλέψεις στις παράκτιες περιοχές που αναμένεται να πληγούν τα κύματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4,5 μέτρα.

«Εάν ο Μίλτον παραμείνει στην πορεία του, αυτός θα είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που πλήττει τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Αρκετές περιοχές μπορεί να βιώσουν κυκλώνεις με ανυπολόγιστες ζημιές, διακοπές ρεύματος και επικοινωνιών» προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Μαϊάμι.

Θυμίζουμε παράλληλα, την πολύ αστεία στιγμή όπου παθαίνει πατατράκ μετεωρολόγος: Βγάζει τα εσώψυχα του στον αέρα – «Αν μοιάζει με την πρώην μου…θα σας πάρει το σπίτι, θα σας…»

Ανοίγουν «καταφύγια» για χιλιάδες εκτοπισμένους

Την ίδια ώρα η Atlanta Motor Speedway άνοιξε τους χώρους κατασκήνωσής της για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που εκκενώνουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα πριν από την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Μίλτον στην πολιτεία.

«Αν βρίσκεστε στον δρόμο του τυφώνα Μίλτον και αναζητάτε ένα καταφύγιο, είμαστε εδώ για εσάς» ανακοίνωσε η Atlanta Motor Speedwa.

Σχεδόν 50 χλμ νότια της Ατλάντα στο Χάμπτον της Τζόρτζια διατίθενται χώροι κατασκήνωσης δωρεάν για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα και σκηνές με παροχή σε ντουζιέρες. Οι συγκεκριμένοι χώροι κατασκήνωσης έχουν χρησιμοποιηθεί και στον παρελθόν για τους χιλιάδες που εκκένωσαν τα σπίτια τους όταν οι περιοχές επλήγησαν από τους τυφώνες Φλόρνς και Ιντάλια πέρυσι.

Τα στοιχεία για την κακοκαιρία στις ΗΠΑ

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο αναμένεται να χτυπήσει τον κόλπο Τάμπα το απόγευμα της Τετάρτης ή νωρίς την Πέμπτη. Ο ειδικός τυφώνων του NBC Νότιας Φλόριντα, Τζον Μοράλες, δήλωσε: «Είναι ένας απίστευτος τυφώνας. Είναι φρικτό».

Οι εικόνες από τους αυτοκινητόδρομους δείχνουν ουρές χιλιομέτρων από κατοίκους που προσπαθούν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν, ενώ όσοι παραμένουν οχυρώνονται. Οι προειδοποιήσεις για τον τυφώνα έχουν παραλύσει τα πάντα. Το διεθνές αεροδρόμιο Tampa Bay σταμάτησε τις πτήσεις, πάνω από 20 κομητείες έκλεισαν τα σχολεία, ενώ το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και άλλα κολέγια ακύρωσαν μαθήματα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) να συντονίσει την παροχή βοήθειας. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα πρατήρια καυσίμων, ενώ σε κάποια σημεία η βενζίνη και το diesel έχουν εξαντληθεί.

Δραματική έκκληση Μπαίντεν για εκκένωση – “Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου”

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τον τυφώνα Μίλτον κάνοντας λόγο για «ζήτημα ζωής ή θανάτου», καθώς η καταιγίδα της κατηγορίας 4 πρόκειται να φτάσει αύριο (9/10) στις ΗΠΑ. Ο κυκλώνας Μίλτον θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα της Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «η ώρα για την εκκένωση είναι τώρα, τώρα, τώρα», καθώς τόνισε ότι οι κάτοικοι που βρίσκονται στην πορεία του κυκλώνα Μίλτον πρέπει να ακολουθήσουν τις επίσημες οδηγίες.

Προσθέτει ότι ο κόσμος θα έπρεπε ήδη να έχει εκκενωθεί, καθώς επιμένει ότι «είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ο τυφώνας Μίλτον πρόκειται να φτάσει στις ΗΠΑ ως καταιγίδα κατηγορίας 4, λίγες ημέρες μετά τον τυφώνα Ελίν που προκάλεσε περισσότερους από 200 θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές πολιτείες.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς η καταιγίδα στροβιλίζεται προς την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ – και αναμένεται να εισβάλει αύριο στη Φλόριντα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι «αν παραμείνετε εκεί, μπορεί να πεθάνετε», ενώ υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι τα συντρίμμια που προκάλεσε ο τυφώνας Ελίν θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα από τους ισχυρούς ανέμους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ακύρωσε ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα εξαιτίας του κυκλώνα.

Σχετικά Άρθρα