ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι τάσσονται υπέρ της διαγραφής Κασσελάκη- Ένταση με Τζάκρη- Οι διάλογοι

 ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι τάσσονται υπέρ της διαγραφής Κασσελάκη- Ένταση με Τζάκρη- Οι διάλογοι

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε τεταμένο κλίμα, μετά την αποστολή εξώδικου από τον Στέφανο Κασσελάκη προς την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, με αφορμή τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων, και συγκεκριμένα του πόθεν έσχες του, που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Κασσελάκης στο εξώδικο αναφέρεται ως πρόεδρος, και με βάση αυτό, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε το ζήτημα διαγραφής του από το κόμμα.

Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά, καθώς τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Όλγα Γεροβασίλη κατέβηκαν στον χώρο όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να τους ενημερώσουν αναλυτικά για τα θέματα που συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία.

Η Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε καταρχάς πως « η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ, Μαρία Κουβέλη σε τυπωμένα αντίγραφα και όχι ηλεκτρονική μορφή και είχε την υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κυρίου Κασσελάκη και να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος». Περαιτέρω κατηγόρησε την Ράνια Σβίγκου πως «παραβίασε τα καθήκοντα της» καθώς δεν λειτούργησε ως θεσμός «αλλά ως κομματάρχης». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί μπαίνει τόσο έντονα το ζήτημα όταν είναι γνωστό ότι το πόθεν έσχες θα δινόταν στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη». «Εδώ δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση του Πόθεν έσχες, εδώ έχει προβεί η εφημερίδα σε αξιολογικές κρίσεις» σημείωσε, εμμένοντας στη «δημοσιοποίηση ταυτόχρονα και με ίσους όρους για όλους τους υποψήφιους και άλλο η επιλεκτική διαρροή». Τέλος, κλείνοντας, ανέφερε ότι η κ. Γεροβασίλη «εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι ο κύριος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία επιβεβαίωσε ότι αμφισβήτησε στη συνεδρίαση ότι ο Κασσελάκης έχει θέσει έγκυρη υποψηφιότητα λέγοντας: «Έχει δίκιο η Θεοδώρα», είπε. «Έθεσα αρχικά το ερώτημα αν είχε την έγκριση του Στέφανου Κασσελάκη όταν έφερε το φάκελο στην Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι δεν είχε πουθενά τη δική του υπογραφή». Και συνέχισε: «Σήμερα έχουμε ένα εξώδικο το οποίο υπογράφει ως πρόεδρος του κόμματος και πιο μέσα λέει ότι κατέθεσε υποψηφιότητα. Άρα, είναι υποψήφιος».

Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, «το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία οφείλουν να το παραλάβουν το κόμμα και να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. «Στο πώς απαντάμε σε αυτό, η προσωπική μου άποψη είναι με διαγραφή», τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Η ίδια δήλωσε πως «ο κ. Κασσελάκης έδειξε για άλλη μια φορά ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση και εξωθεί την κατάσταση στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση να αποστείλει εξώδικο ως πρώην πρόεδρος κόμματος, του οποίου επιθυμεί να ηγηθεί. Να απειλεί με προσφυγή όλο του κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρόνια είναι πρωτοφανές να στείλει εισαγγελέα στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί» σημείωσε. «Με την εκτίμηση μου ότι ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου του να προσφύγει στη βάση, απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, αλλά σε ΠΓ και ΚΕ και προκάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει πάνω σε αυτό είπε ότι «δεν απαντώ», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στην συνεδρίαση η οποία συνεχίστηκε με πυρά, κυρίως από την πλευρά των μελών που πρόσκεινται στους 87.

Υπέρ της διαγραφής Κασσελάκη η Νοτοπούλου

Υπέρ της διαγραφής τάχθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζοντας πως ο «Στέφανος Κασσελάκης εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης».

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης πρότεινε:

1. Σύγκληση ΚΕ για απόρριψη υποψηφιότητας του, δε σέβεται καταστατικές αρχες και αποφάσεις, μόνος στόχος του να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ

2. Παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής.

Επίσης, σημείωσε πως στην «ΚΟ δε μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης άνθρωποι που δε σέβονται τις αποφάσεις αυτού του κόμματος», φωτογραφίζοντας προφανώς την Γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να τον διαλύσει ας προσπαθήσει να το κάνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ανέφερε ότι για τους υποψηφίους, μία εκ των προϋποθέσεων ήταν ο σεβασμός των συλλογικών οργάνων. Ο κ. Κασσελάκης έστειλε «εξώδικο στα συλλογικά όργανα του κόμματος με την ιδιότητα του προέδρου». Ως εκ τούτου, πρότεινε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να αποφασίσει τα περαιτέρω.

Σύγκληση της ΚΕ και ποινικοποίηση της κομματικής ζωής πρότεινε και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Πρέπει να συγκληθεί η ΚΕ γιατί η σημερινή εξέλιξη με την ποινικοποίηση της κομματικής ζωής – λόγω ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας – εκφεύγει της αρμοδιότητας της ΠΓ. Στην συνεδρίαση της ΚΕ – το αργότερο – οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά Γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στεφ. Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του», ανέφερε.

Έντονος διάλογος Παππά με Τζάκρη

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο διάλογο είχε ο Νίκος Παππάς με την Θεοδώρα Τζάκρη καθώς την κάλεσε να διευκρινίσει τι εννοούσε στην Κεντρική Επιτροπή όταν ανέφερε «δεν σας αναγνωρίζω» καθώς και ότι «οι δρόμοι μας χωρίζουν οργανωτικά».

«Σχήμα λόγου» φέρεται να απάντησε η Γραμματέας τη ΚΟ.

Σχετικά Άρθρα