Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Βηρυτό-Δαμασκό- Νετανιάχου: Εξοντώσαμε τους διαδόχους Νασράλα- IDF: Τα αποτελέσματα του χτυπήματος εξετάζονται

 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Βηρυτό-Δαμασκό- Νετανιάχου: Εξοντώσαμε τους διαδόχους Νασράλα- IDF: Τα αποτελέσματα του χτυπήματος εξετάζονται

Το βράδυ της Τρίτης (08/10) το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες πυραυλικές επιθέσεις στη Βηρυτό και τη Δαμασκό, στοχεύοντας κτίρια που φέρεται να σχετίζονται με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ. Στη Δαμασκό, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε κτίριο στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, ενώ παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε και σε περιοχή στα νότια της Βηρυτού. Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν, με το Ισραήλ να συνεχίζει να στοχεύει υποδομές που θεωρεί κρίσιμες για την ενίσχυση των αντιπάλων του στην περιοχή.

Το χτύπημα στη Δαμασκό έγινε σε κτίριο κοντά στην Ιρανική πρεσβεία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος απολογισμός μιλά για 4 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, ωστόσο ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλοί μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Σε αντίθεση με τις επιθέσεις στη Βηρυτό, όπου ο ισραηλινός στρατός δίνει σχεδόν κάθε φορά εντολές εκκένωσης πριν επιτεθεί, στη Συρία δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση, καθώς πιθανότατα ήθελε να «αιφνιδιάσει» τους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τη συνοικία Νταχίγιε, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια της Χεζμπολάχ κάθε βράδυ τις τελευταίες ημέρες, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της λιβανικής οργάνωσης.

Από την πλευράς της η Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι απώθησε Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν «διεισδύσει» στον νότιο Λίβανο, κοντά σε μία θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL).

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι απώθησε πίσω από τα σύνορα τους Ισραηλινούς που διείσδυσαν κοντά στο Λαμπούν, ένα μεθοριακό χωριό. «Έχουμε συνεχείς επαφές με τη UNIFIL για να διασφαλίσουμε ότι (οι κυανόκρανοι) δεν θα βρεθούν εν μέσων των πυρών» είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι.

Μήνυμα Νετανιάχου στον λαό του Λιβάνου – Αντιφατικές δηλώσεις για την δολοφονία του διαδόχου Νασάρλα

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέλεξε να δημοσιεύσει μήνυμα στα αγγλικά μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος στους πολίτες του Λιβάνου.

Στο μήνυμα αυτό, επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. «Βγάλαμε από τη μέση χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νασράλα και του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη του», είπε.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους «χριστιανούς, σιίτες και σουνίτες» να εξεγερθούν κατά της Χεζμπολάχ, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, καταρρέει υπό το βάρος των επιθέσεων του Ισραήλ, και να πάρουν πίσω τη χώρα τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ομορφιά και το μεγαλείο του Λιβάνου κατά τη δεκαετία του ’70, υποστηρίζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ και τονίζοντας ότι ο Λίβανος έχει «μετατραπεί σε βάση του Ιράν».

Επισήμανε πως η Χεζμπολάχ αδιαφορεί για την ασφάλεια των αμάχων και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, καθώς «έχει δικαίωμα να αμυνθεί και να κερδίσει».

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους πολίτες του Λιβάνου ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν «καταστροφή και πόνο» όπως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, αν δεν «απελευθερώσουν» τη χώρα από τη Χεζμπολάχ.

«Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο πριν πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα οδηγήσει σε καταστροφή και δυστυχία όπως βλέπουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του απευθυνόμενος στον λαό του Λιβάνου.

«Σας λέω, λαέ του Λιβάνου: Ελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

  • Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι ο στρατός «εξακολουθεί να εξετάζει τα αποτελέσματα του χτυπήματος στη Βηρυτό».

Σε αντίθεση με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι ο διάδοχος του Νασράλα έχει σκοτωθεί.

«Χτυπήσαμε το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό… Πρόκειται για το αρχηγείο του επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών, Αμπού Αμπντουλάχ Μορτάντα. Γνωρίζουμε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν ήταν εκεί μαζί του. Τα αποτελέσματα αυτού του χτυπήματος ακόμη εξετάζονται, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αποκρύψει τις λεπτομέρειες. Όταν μάθουμε, θα ενημερώσουμε το κοινό».

Σχετικά Άρθρα