Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από Χεζμπολάχ, κλιμάκωση από Ισραήλ- Politico: Τα μοιραία λάθη Νασράλα

 Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από Χεζμπολάχ, κλιμάκωση από Ισραήλ- Politico: Τα μοιραία λάθη Νασράλα

Το Ισραήλ σημειώνει σημαντικές επιτυχίες κατά των δύο κύριων συμμάχων του Ιράν, καθώς έχει καταφέρει να μειώσει τη δύναμη τόσο της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ με στοχευμένα και ισχυρά πλήγματα που φτάνουν μέχρι τις ηγετικές τους δομές. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες υποδεικνύουν μια «βέβαιη νίκη» για το Ισραήλ στον τρέχοντα πόλεμο, ενισχύοντας την πεποίθησή τους ότι η σύγκρουση εξελίσσεται προς όφελος τους.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν πως το Ισραήλ έχει στα χέρια του την επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής, αν και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με το Politico οι δολοφονίες των διοικητών των δύο οργανώσεων (Χαμάς και Χεζμπολάχ) έχουν βάλει το Ισραήλ ένα βήμα πιο μπροστά από τους εχθρούς του.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν πως το Ισραήλ έχει στα χέρια του την επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής, αν και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

«H Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Ο χαρισματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ (σ.σ. ο Νασράλα) είναι νεκρός, αρκετά άλλα ηγετικά στελέχη της έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη και οι επικοινωνίες τους έχουν χτυπηθεί. Έχουν χάσει την αποτρεπτική τους δύναμη απέναντι στο Ισραήλ και δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στις αεροπορικές επιθέσεις του. Ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ -η υπεράσπιση των χωριών του νότου- έχει επίσης χαθεί» σημειώνει.

Τα μοιραία λάθη του Νασράλα

Ένας λάθος υπολογισμός του Νασράλα και της Τεχεράνης ήταν η παρανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου άλλαξαν το Ισραήλ. Συγκλονισμένοι μέχρι το μεδούλι, πολλοί Ισραηλινοί φοβήθηκαν ότι το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο αντιμετώπιζε μια υπαρξιακή κρίση και, ως εκ τούτου, κάθε κίνδυνος – όσο μεγάλος κι αν ήταν – έπρεπε να για να ληφθεί υπόψιν και να προχωρήσει ο αγώνας για την επιβίωση του Ισραήλ. Εξ ου και ο πολυετής πόλεμος στη Γάζα, καθώς και η απόφαση να αντιμετωπιστεί η Χεζμπολάχ – πρώτα με αεροπορικές επιδρομές και τώρα στο έδαφος – ακόμη και αν αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο να διαπεράσουν οι ρουκέτες και οι πύραυλοι την αεράμυνα και να προκαλέσουν μαζικές απώλειες στο Ισραήλ.

«Ο Νασράλα παρερμήνευσε το Ισραήλ. Αυτό είναι μια επανάληψη του λάθους που έκανε το 2006», δήλωσε ο Μίκαελ Μιλστέιν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Πληροφοριών Άμυνας του Ισραήλ. Η σύγκρουση του 2006 πυροδοτήθηκε από μια ενέδρα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος, η οποία άφησε τρεις στρατιώτες νεκρούς, ενώ δύο απήχθησαν. Αφού ολοκληρώθηκε ο πόλεμος των 34 ημερών, ο Νασράλα παραδέχτηκε δημοσίως ότι είχε υποτιμήσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν θα είχε διατάξει τη σύλληψη των Ισραηλινών στρατιωτών αν ήξερε ότι αυτό θα προκαλούσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αν ήξερα στις 11 Ιουλίου … ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε σε έναν τέτοιο πόλεμο, θα το έκανα; Λέω όχι, απολύτως όχι».

Ένας άλλος λανθασμένος υπολογισμός του Νασράλα και του Ιράν ήταν η υποτίμηση της στρατιωτικής υπεροχής και των δυνατοτήτων πληροφοριών του Ισραήλ. Απέτυχαν να εκτιμήσουν πόσο καλά είχαν διεισδύσει στις τάξεις της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στο Ισραήλ να παγιδεύσει τα συστήματα επικοινωνιών της, να εντοπίσει κορυφαίους ηγέτες και διοικητές -συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης του τόπου διαμονής του Νασράλα, που ήταν ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό για χρόνια- και να τους δολοφονήσει.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος

Ο Σέιχ Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος ανέλαβε την προσωρινή ηγεσία μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα από τον ισραηλινές δυνάμεις με αεροπορική επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι ακόμη περισσότεροι Ισραηλινοί θα εκτοπιστούν, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι, παρά τις σοβαρές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές και τις εκρήξεις μέσω ασύρματων και βομβών, οι ικανότητες της Χεζμπολάχ παραμένουν ανέπαφες.

Ο Κασέμ δήλωσε: «εκτοξεύουμε εκατοντάδες ρουκέτες και δεκάδες drones. Πολλοί οικισμοί και πόλεις βρίσκονται υπό το πυρ της αντίστασης. Οι ικανότητές μας είναι καλές και οι μαχητές μας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της πρώτης γραμμής».

Ανέφερε επίσης ότι τα ανώτατα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ καθοδηγούν τον πόλεμο και ότι οι διοικητές που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ έχουν αντικατασταθεί, λέγοντας: «Δεν έχουμε κενές θέσεις». Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ θα ορίσει έναν νέο ηγέτη για να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλαχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε υπόγεια βάση στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα, «αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες εξαιτίας του πολέμου».

IDF: Πάνω από 130 ρουκέτες εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σε λιγότερο από 12 ώρες

Παραμένει το κλίμα παρατεταμένης όξυνσης στη Μέση Ανατολή, με τα εκατέρωθεν πυρά ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ να εξακολουθούν να πέφτουν.

Σύμφωνα με μία ανάρτηση που ανέβασε στο Twitter ο ισραηλινός στρατός και συνοδεύεται από βίντεο, η οργάνωση του Λιβάνου εξαπέλυσε 135 πυραύλους προς το Ισραήλ, από τις 6 το πρωί μέχρι τώρα.

Επίσης, σύμφωνα με την Daily Mail, η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι εκτόξευσε έναν «μεγάλο όγκο» 85 βλημάτων προς τη βόρεια ισραηλινή πόλη της Χάιφα, με τον IDF να επιβεβαιώνει ότι παρακολούθησε τους πυραύλους να περνούν τα σύνορα, προσθέτοντας ότι κατέρριψε τους περισσότερους από αυτούς.

Η υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ ανέφερε ότι μια 70χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν πλάνα από μικρές ζημιές σε κτίρια κοντά στην παραλιακή πόλη της Χάιφα.

Το Ισραήλ κλιμακώνει την ένταση στον Λίβανο

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, το Ισραήλ διεξάγει χερσαίες επιθέσεις στο λιβανέζικο έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μια τέταρτη μεραρχία συμμετέχει τώρα στην εισβολή, η οποία έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, αλλά οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να φαίνεται ότι περιορίζονται σε μια στενή λωρίδα κατά μήκος των συνόρων.

Η 146η Μεραρχία, αποτελούμενη από εφέδρους, έχει εισέλθει στον νότιο Λίβανο, σε μια εμφανή κλιμάκωση.

Ισραήλ: «Πιθανότατα εξουδετερώθηκε» ο Σαφιεντίν, ο διάδοχος του Νασράλα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, πιθανότατα σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό.

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς ηγέτη, ο Νασράλα εξουδετερώθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανότατα εξουδετερώθηκε επίσης. Αυτό έχει δραματική επίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει», τόνισε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες πυρός της Χεζμπολάχ έχουν επίσης δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.

«Οι ενέργειες που κάνουμε παρατηρούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όταν ο καπνός στον Λίβανο καθαρίσει, θα συνειδητοποιήσουν στο Ιράν ότι έχασαν το πολυτιμότερο πλεονέκτημά τους, τη Χεζμπολάχ», τόνισε.

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 17 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι σε προσφυγικό καταυλισμό στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

“Οι ομάδες της Πολιτικής Άμυνας ανέκτησαν 17 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων παιδιά, και πολλούς τραυματίες έπειτα από (ισραηλινό) αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καυταλισμό αλ Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Γάζας”, δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Ο Μπασάλ δήλωσε πως οι νεκροί καθώς και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άουντα, στον καταυλισμό Νουσέιρατ, και στο νοσοκομείο των μαρτύρων του αλ Άκσα, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλά ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Αυτόπτες μάρτυρες και διασώστες δήλωσαν επίσης ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Τζαμπάλια (βόρεια), το κέντρο και ο προσφυγικός καταυλισμός της οποίας έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό από προχθές, Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε “περίπου 20 τρομοκράτες” σε αεροπορικά πλήγματα και σε μάχες στο έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες στην Τζαμπάλια, όπου είπε πως ανακάλυψε αποθήκη της Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, τα ισραηλινά στρατεύματα επανήλθαν σε πολλές περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα όπου η Χαμάς “ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της”.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι σκότωσε τρία μέλη του παλαιστινιακού κινήματος σε αεροπορικό πλήγμα στις 30 Σεπτεμβρίου που χτύπησε ένα σχολείο στη συνοικία Ντάρατζ Τούφαχ, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα