Επικεφαλής CIA: Σε περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού…

 Επικεφαλής CIA: Σε περίπτωση ολοκληρωτικής σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού…

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που θα επιφέρει μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας να περιορίσει την ένταση των πολεμικών του δηλώσεων. Ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Τζόρτζια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν επιθυμούν μια «ολοκληρωτική σύγκρουση», τονίζοντας τον κίνδυνο ενός πιθανού λανθασμένου υπολογισμού.

Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο λανθασμένων εκτιμήσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών το προσεχές διάστημα.

«Αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», τόνισε ο Μπερνς, ο οποίος αξιολογεί ότι οι ηγέτες στο Ισραήλ και στο Ιράν δεν επιζητούν μεν μια συνολική σύγκρουση, όμως οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν.

Η παρέμβαση του αρχηγού των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ενώ η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του ισραηλινού στρατού στην επίθεση με πυραύλους του Ιράν την περασμένη εβδομάδα σε εβραϊκούς στόχους. Την ίδια ώρα, ο Λίβανος έχει μετατραπεί στο σκηνικό των τελευταίων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει στιγμή.

«Υπάρχει η πιθανότητα ακούσιων συγκρούσεων και παρεξηγήσεων», επεσήμανε ο Μπερνς, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο και για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι «η ισραηλινή ηγεσία σταθμίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στο Ιράν», πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η ισραηλινή ηγεσία λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η πυραυλική επίθεση κατά κάποιο τρόπο αποκάλυψε «μερικούς από τους περιορισμούς» στις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες, σχολίασε ο Μπέρνς, που όμως κατέληξε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη ισχυρές δυνατότητες».

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου πολύπλοκα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια», λέει.

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Μπερνς λέει ότι φαινόταν ότι έχει επιταχυνθεί, αλλά ότι δεν φαινόταν ότι το Ιράν είχε ανατρέψει την απόφαση να αναστείλει την πτυχή του οπλισμού.

Όσον αφορά τη Γάζα, ο Μπερνς λέει ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ομήρων και κατάπαυσης του πυρός είναι «άπιαστες», αν και κατά καιρούς έχουν πλησιάσει.

«Αυτό που διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση», λέει ο Μπερνς. «Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για παρενθέσεις σε κείμενα ή δημιουργικούς τύπους όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για ηγέτες που πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν ότι αρκετά είναι αρκετά, ότι το τέλειο σπάνια βρίσκεται στο μενού, ειδικά στη Μέση Ανατολή».

«Και τότε πρέπει να κάνετε δύσκολες επιλογές και μερικούς συμβιβασμούς προς το συμφέρον μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας», επισημαίνει ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα