Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη- Δούκα και η… “κινητικότητα” Γερουλάνου- Ανοιχτό ακόμη το debate

 Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη-  Δούκα και η… “κινητικότητα” Γερουλάνου- Ανοιχτό ακόμη το debate

Η ανησυχία στις συζητήσεις που γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι για τη συμμετοχή την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που θα αναδείξει και τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Μέχρι τώρα, στις προηγούμενες ανάλογες αναμετρήσεις, στον δεύτερο γύρο δεν πήγαινε στην κάλπη ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του πρώτου γύρου. Στα επιτελεία των δύο μονομάχων Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα επικρατεί αναβρασμός. Και οι δύο θα δώσουν βάρος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και στα social media, ενώ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν την εικόνα τους στην Αττική.

Το «κλειδί της νίκης» για την επερχόμενη αναμέτρηση φαίνεται ότι είναι η προσέλκυση των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν κάποιον/α από τους υπόλοιπους 4 υποψήφιους.

Την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο μίλησαν όλοι με όλους αλλά όχι ο Ν. Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα. Ακόμη και η συζήτηση για το debate έγινε εξ αποστάσεως, με αίτημα στην ΕΡΤ του Δημάρχου Αθηναίων και απάντηση σε συνέντευξή του από τον Ν. Ανδρουλάκη. Σε συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα εκπρόσωποί τους θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για την ημέρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί με βασικό άξονα την ενότητα του κόμματος και παράλληλα τη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Στοιχείο που – όπως επισημαίνεται- χαρακτήρισε συνολικά τον προεκλογικό του λόγο με τον οποίο αναγνώρισε επί μέρους λάθη ανέδειξε όμως και τα όσα επιτεύχθηκαν από την προεδρία του.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι όλα αυτά συνιστούν μια βάση στην οποία μπορούν να κερδίσουν όσους στον πρώτο γύρο επέλεξαν κάποιον από τους υπόλοιπους υποψηφίους που δεν «περάσαν» στον δεύτερο γύρο. Εκτιμάται επίσης πως ο εκσυγχρονιστικός λόγος του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι ελκτικός για τους ψηφοφόρους που διάλεξαν την Άννα Διαμαντοπούλου. Επίσης το ζήτημα που έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος ως κομβικό, δηλαδή το να είναι μέλος του κοινοβουλίου ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη: «Δεν υπάρχει παζάρι αλλά η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε όλοι μαζί» (απαντώντας σε ερώτηση για τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου).

Φράση που αποτελεί ένα πολιτικό άνοιγμα τόσο προς τα δύο στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους τους. Με αμφότερους άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την εκλογική βραδιά.

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλακης έστειλε σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρόεδρο θα διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές τονίζοντας πως «δεσμεύομαι σε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ ότι αν με τιμήσουν την επόμενη Κυριακή θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Ο Χάρης Δούκας θα επικεντρώσει στην ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε στην δική του μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη πως «ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό πιστεύει βαθιά, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, για να μεγαλώσει και να ανοίξει» στοιχείο που φάνηκε επειδή «είχαμε 6 υποψηφίους και οι 5 από αυτούς έβαζαν το θέμα της αλλαγής ηγεσίας». Τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι «επέλεξαν τελικά τη δική μου πρόταση για να είμαι στο δεύτερο γύρο και να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής».

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι και αυτός έχει επικοινωνήσει με τους συνυποψηφίους του που δεν συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο κάνοντας ξεκάθαρο άνοιγμα προς όλους. Όπως είπε «θέλω να εκφράσω ακριβώς τις ανησυχίες όλων των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Παύλο, την Άννα, τον Μιχάλη, τη Νάντια, γιατί έχουμε κοινές αγωνίες».

Σημείωσε ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα υπάρξει ένα «νέο πολιτικό κέντρο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί την πρότασή μας για την κοινωνία και για τη Βουλή». Μάλιστα έγινε πολύ πιο συγκεκριμένος επισημαίνοντας πως «ο Παύλος έχει φτιάξει ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αμέσως επόμενη μέρα, και να αποτελέσει την αφετηρία για να υπάρξουν εξειδικεύσεις ανά περιφέρεια. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει επίσης εκφράσει πολύ ωραία πράγματα, κυρίως και στο κομμάτι της ψηφιοποίησης σε διάφορους τομείς. Ο Μιχάλης έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές για τη δυνατότητα συνεργασίας με ένα προοδευτικό πρόσημο. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει βάλει πολλά θέματα για τις περιοχές, όπου έχουν πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».

  • Ο Παύλος Γερουλάνος την ίδια ώρα φαίνεται πως επιδιώκει την άμεση πολιτική κεφαλαιοποίηση του σημαντικού ποσοστού που πέτυχε στον α’ γύρο καθώς οριακά δεν ήταν αυτός ο διεκδικητής της προεδρίας στην θέση του Χάρη Δούκα.

Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία του αναμένεται να συναντηθεί σήμερα – κατά πάσα πιθανότητα στην Βουλή – με τους Νίκο Ανδρουλακη και Χάρη Δούκα. Η πρακτική αυτή φαίνεται να στοχεύει στην κατοχύρωσή του ως έναν διακριτό πόλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε μία συγκυρία μάλιστα που ο Παύλος Γερουλάνος έχει αντικειμενικά ρυθμιστικό ρόλο.

Αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κράτησε πλήρως ισορροπίες. Ανέφερε «δεν νομίζω πως οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν χρειάζεται να κατευθυνθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν περιμένουν από εμένα να πω για τον δεύτερο γύρο».

Σχετικά Άρθρα