Πρώτη “κόντρα” Ανδρουλάκη-Δούκα και στο βάθος debate- Ανοίγματα και συναντήσεις με τους άλλους υποψηφίους

 Πρώτη “κόντρα” Ανδρουλάκη-Δούκα και στο βάθος debate- Ανοίγματα και συναντήσεις με τους άλλους υποψηφίους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο MEGA ενώ ο Χάρης Δούκας, έδωσε συνέντευξη λίγο αργότερα στο Open στην πρώτη άτυπη κόντρα ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ενώ όπως όλα δείχνουν οι δύο μονομάχοι θα πραγματοποιήσουν και debate. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδεχόμενος ουσιαστικά την πρόσκληση Δούκα αναφερε ότι είναι θετικός για την τηλεμαχία προσθέτοντας: “Η αρμόδια επιτροπή θα καλέσει εμένα και τον κύριο Δούκα για να συζητήσουμε το φορμάτ που θα γίνει”.

«Εγώ από τη δική μου πλευρά είμαι θετικός να κάνουμε ένα debate με πολιτικό πολιτισμό όπως έγινε και το προηγούμενο» τόνισε.

«Είναι σημαντικό να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά. Είναι ιστορική κάλπη, δεν αποφασίζουμε για πρόεδρο αλλά για μοντέλο ηγεσίας» θα έλεγε λίγη ώρα αργότερα από τη συχνότητα του Open ο Χάρης Δούκας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ατάκα του Χάρη Δούκα το βράδυ της Κυριακής, ότι το 70% των πολιτών ψήφισε να αλλάξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να ξέρουμε μαθηματικά. Δεν είναι 70%… Οι πολίτες επέλεξαν. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος και τους τιμώ όλους. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, που έχει ανοδική πορεία».

O Χάρης Δούκας εξήγησε για το 70%: «Ψήφισαν 300.000 άνθρωποι και ήταν 6 υποψήφιοι. Και οι 5 έβαζαν θέμα κεντρικό το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αίτημα της αλλαγής ηγεσίας είναι πανίσχυρο. Το ίδιο θα έλεγα αν στον β’ γύρο ήταν ο Παύλος Γερουλάνος».

Και οι δύο πάντως, όταν ρωτήθηκαν για το αν είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν ρόλους στους συνυποψηφίους τους, απάντησαν ότι «δε θα γίνουν παζάρια».

«Θα αξιοποιηθούν όλοι διότι έχουμε χρέος να αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις αλλά αν σήμερα σας μιλήσω για ρόλους, θα φανεί ότι έγινε παζάρι. Για μένα πολιτική χωρίς ηθική δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει παζάρι αλλά η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δε θα κάνω παζάρια» είπε και ο Χάρης Δούκας στην δική του τηλεοπτική συνέντευξή.

«Ο Παύλος έχει ένα δυνατό πρόγραμμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Ο Παύλος θα επιλέξει ποιος είναι ο ρόλος του. Εγώ θέλω να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ… Ο Παύλος έχει φτιάξει ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα για την αναγέννηση, η Άννα Διαμαντοπούλου έχει κάνει ωραία πράγματα στην ψηφιοποίηση. Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει μιλήσει για μια συνεργασία με ένα προοδευτικό πρόσημο. Η Νάντια Γιαννακοπούλου για τις κοινωνικές ανισότητες. Όλα αυτά είναι θέματα που μας ενώνουν» τόνισε ο Χάρης Δούκας.

Για τα χαμηλά ποσοστά που έλαβε στην Αθήνα αλλά και για την οριακή επικράτησή του στη β’ θέση, ο δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας, σχολίασε:

«Κατανοώ τις πιθανές επισημάνσεις που βάζουν οι πολίτες. Έχω δεχθεί τρομακτική επίθεση πριν αναλάβω δήμαρχος από την κυβέρνηση…»

«Όλα με προβληματίζουν και όλα τα λαμβάνω υπόψη μου. Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των ψηφοφόρων, να έχουν όλοι οι φίλοι και τα μέλη ρόλο και ευθύνη. Να φτιάξουμε δίκτυα, να αξιοποιήσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα και με όλους τους υποψηφίους να φτιάξουμε ένα νέο πολιτικό κέντρο που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και διαμορφώνουμε όλοι μαζί την πρότασή μας για την κοινωνία.

Ξεκίνησαν οι επαφές

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι επαφές των «μονομάχων» με τους υποψηφίους του πρώτου γύρου – επαφές που άπαντες σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν, προκειμένου να αποφύγουν κατηγορίες για υπόγειες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Αύριο Τρίτη, ο Παύλος Γερουλάνος θα έχει συναντήσεις στη Βουλή, τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον Χάρη Δούκα. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα και από τους δύο με την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο Χάρης Δούκας μίλησε και με τη Νάντια Γιαννακοπούλου, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την καμπάνια του περί «αλλαγής» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του δημάρχου είπαν ότι ο κ. Δούκας πρόκειται να επικοινωνήσει και με τον Μιχάλη Κατρίνη

  • Την πρώτη Κυριακή ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως προβλεπόταν και στις δημοσκοπήσεις τερμάτισε πρώτος αλλά με ποσοστό κάτω από το 30% και ο Δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε ουκ ολίγες φορές (μέχρι να μπει στο β’ γύρο) να χάνει στον «πόντο» από τον Παύλο Γερουλάνο.

Το θρίλερ για τη δεύτερη θέση κράτησε αρκετές ώρες και το παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τα επιτελεία των τριών υποψηφίων αρχηγών. Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε εκ νέου την πρωτιά στον πρώτο γύρο αλλά με περίπου 10 χιλιάδες ψήφους λιγότερες από το 2021, τον χωρίζουν οκτώ μονάδες από τον Χάρη Δούκα και επτά ημέρες για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η άνετη ή όχι επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας είδε να κινδυνεύει από τον Παύλο Γερουλάνο λόγω των χαμηλών επιδόσεών του στην «έδρα» του, στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ τώρα μπορεί να ελπίζει μόνο σε μια νέα «ανατροπή» της τελευταίας στιγμής, αφού φιλοδοξεί ότι μπορεί να προσελκύσει μεγάλο μέρος του 70% των ψηφοφόρων που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τις «απέναντι» από το Νίκο Ανδρουλάκη υποψηφιοτητες.

Το βέβαιο είναι ότι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου δεν πρόκειται να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας. Το απέδειξαν με τις δηλώσεις τους χθες αργά το βράδυ, αφήνοντας να φανεί επίσης ότι αναμένουν από τους δύο μονομάχους να διατηρήσουν με τη στάση τους το κλίμα ενότητας και πολιτικού πολιτισμού. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι το καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη του δίνει τη δυνατότητα να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία από τον Χάρη Δούκα τις επόμενες κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να επιχειρήσει να βελτιώσει τη θέση του όσον αφορά στη διεκδίκηση συμμαχιών με δυνάμεις κυρίως στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέρασε – για παράδειγμα- κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις στη Λάρισα και στη Γιάννενα.

Η συμμετοχή στις κάλπες ήταν μαζικότερη από το 2021, αφού ψήφισαν 303.223 μέλη και φίλοι, αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερη προσέλευση από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ανέμεναν κάποιοι. Ψήφισε κατά βάση το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, παρότι οι υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου λέγεται ότι προσέλκυσε και κοινό από τον «καναπέ». Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους και ποσοστό 29,64%, ο Χάρης Δούκας 64.490 και 21,41%, ο Παύλος Γερουλάνος 63.632 και 21,12%, η Άννα Διαμαντοπούλου 58.809 και 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης 18.163 και 6,03% και η Νάντια Γιαννακόπουλου 6.890 και 2,29%.

Στο Δήμο Αθηναίων η πρωτιά ήταν του Παύλου Γερουλάνου, ακολούθησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας ήρθε τρίτος και τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Ανατολική Αττική οι δύο μονομάχοι μοιράστηκαν την τρίτη και την τέταρτη θέση, ενώ Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος την πρώτη και τη δεύτερη αντίστοιχα αποδεικνύοντας τη δυναμική τους στο λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονικη η σειρά κατάταξης έδειξε Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Δούκα και να ακολουθούν Κατρίνης και Γιαννακοπούλου. Στην περιφέρεια Κρήτης ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε τις υψηλότερες πτήσεις και αυτή τη φορά (άνω του 60%), στο Νότιο Αιγαίο κονταροχτυπήθηκε το δίδυμο του δεύτερου γύρου, ενώ στην Αρκαδία πέρασε οριακά στην πρώτη θέση ο νυν αρχηγός.

Σχετικά Άρθρα