Όταν οι πολιτικοί επιλέγουν… φούτερ

 Όταν οι πολιτικοί επιλέγουν… φούτερ

Σε έναν κόσμο όπου η δημόσια εικόνα ενός πολιτικού μπορεί να τον κάνει από ελκυστικό και προσιτό μέχρι αντιπαθή και… ξινό, αυτό που επιλέγει να φορέσει μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Το φούτερ με κουκούλα – κάποτε το προτιμώμενο ντύσιμο των καλλιτεχνών hip-hop, των skateboarders και των σπουδαίων μυαλών τεχνολογίας της Silicon Valley – είναι πλέον βασικό στοιχείο στις γκαρνταρόμπες των παγκόσμιων ηγετών, με μία μεγάλη διαφορά: Σε κάποιους ταιριάζει ενώ άλλοι πρέπει να τα πετάξουν από τη ντουλάπα τους ή, έστω, να δεχτούν άμεσα στιλιστικές συμβουλές…

Ποιος, όμως, το φόρεσε καλύτερα, ποιος αποτελεί πρότυπο και ποιος έπρεπε να το είχε αφήσει στην κρεμάστρα;

Ρίσι Σούνακ χρειάζεσαι επειγόντως συμβουλές…

Αν η ιδέα είναι ότι η αλλαγή ενός ψυχρού κοστουμιού με ένα φούτερ σας επιτρέπει να προβάλλετε μια πιο χαλαρή αισθητική, ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα να το συνδυάσετε με πουκάμισο και γραβάτα.

Κάποιος θα έπρεπε πιθανώς να είχε πει στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα ωραία η ενδυμασία όταν φόρεσε ένα φούτερ με κουκούλα πάνω από ένα κολλαρισμένο γιακά και κόκκινη γραβάτα για μια φωτογράφιση του Υπουργείου Οικονομικών. «Μήπως ο Ρίσι Σούνακ “σκότωσε” την κουκούλα;», αναρωτήθηκε ο Independent μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδυάζει επίσημο και casual ντύσιμο σε μια προσπάθεια να φανεί μοντέρνος, με τα αποτελέσματα να μην είναι πάντα τα επιθυμητά, όπως όταν τον κορόιδευαν επειδή φορούσε αθλητικά παπούτσια Adidas με λευκό πουκάμισο και παντελόνι.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Σουνάκ πάντα δυσκολευόταν να απεικονίσει τον εαυτό του ως κάποιον που χαλαρώνει με φούτερ, με την προτίμησή του για στενά κοστούμια και loafers Prada να γίνεται ευδιάκριτη ακόμα και με γυμνό μάτι… 

Και εσύ Ντόναλντ Τουσκ;

Μερικές φορές, ένα κοστούμι απλώς δεν είναι κατάλληλο όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, επέλεξε να ντυθεί με ένα σκούρο φούτερ κατά την διάρκεια μιας σύσκεψης των αρμόδιων φορέων της χώρας για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπλητταν την Πολωνία.

Ωστόσο, στο παρελθόν τον είδαν να φοράει ένα φούτερ με κουκούλα Abercrombie & Fitch ενώ έβγαζε τα σκουπίδια, οπότε ίσως του αρέσει απλώς να νιώθει άνετα.

Το φουτεράκι του Μακρόν – Στημένο μεν, πετυχημένο δε

Οι Γάλλοι είναι διαχρονικά γνωστοί για το κομψό τους στυλ και τις τάσεις της μόδας, με τον πρόεδρος της χώρας Εμάνουελ Μακρόν να μην αποτελεί εξαίρεση, καθώς η γκαρνταρόμπα του φαίνεται πως είναι γεμάτη από κομψά κοστούμια και δερμάτινα bomber jackets.

Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν “φωτιά” όταν δημοσίευσε φωτογραφίες του, που απεικόνιζαν τον ίδιο να εργάζεται σκληρά στο παλάτι των Ηλυσίων, φορώντας ένα φαρδύ μαύρο φούτερ με κουκούλα με διακριτικά των γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Όχι μόνο αυτό, αλλά και ο συνήθως ξυρισμένος Μακρόν ήταν αξύριστος, με αθλητικά παπούτσια, ατημέλητα μαλλιά και στενό τζιν.

Οι εικόνες ήταν εμφανώς σκηνοθετημένες, ωστόσο ο Εμάνουελ Μακρόν φαίνεται πως πέτυχε τον στόχο τους καθώς τα σχόλια ήταν κατά γενικό κανόνα θετικά, τόσο για το στιλ του όσο και την εργασία του.

Και στην κορυφή όλων, ο άνθρωπος που δεν βγάζει το φούτερ από πάνω του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Αν υπάρχει ένας ηγέτης που έχει εκλαϊκεύσει μόνος του το φούτερ στους πολιτικούς κύκλους ως σύμβολο της ενασχόλησης με τις επιχειρήσεις, αυτός είναι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και έπειτα, ο ηγέτης της Ουκρανίας έχει φορέσει μόνο απλά μαύρα και πράσινα φούτερ, μπλουζάκια και φούτερ με κουκούλα.

Η “παραίτηση” από τα συνηθισμένα επίσημα ενδύματα υπέρ μιας πιο στιβαρής, στρατιωτικής γκαρνταρόμπας, με ατημέλητα μαλλιά, είναι μια σκόπιμη δήλωση του Ουκρανού προέδρου, που αντικατοπτρίζει τον ζοφερό αγώνα της χώρας του για επιβίωση και δημιουργεί αίσθημα αλληλεγγύης με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι δεν θα ξαναφορέσει κοστούμι και γραβάτα και δεν θα ξυριστεί μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος ακόμη και σε επίσημες συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες του κόσμου, όπως με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, επέλεξε το ίδιο φούτερ που φορά και στην καθημερινότητά του.

Ως αποτέλεσμα, ο Ζελένσκι είναι εύκολα ο ηγέτης που σχετίζεται περισσότερο με το casual ντύσιμο και κερδίζει πανεύκολα αυτόν τον άτυπο “διαγωνισμό”.

Άλλωστε, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά των Times πως όταν ο Μακρόν φόρεσε το φούτερ, ήταν σαν να μιμείται τον Ζελένσκι.

Σχετικά Άρθρα