Ισραήλ: Σφυροκοπά το νότιο Λιβάνο- Εκκενώθηκαν περιοχές- Πυραυλικές επιθέσεις από Χεζμπολάχ

 Ισραήλ: Σφυροκοπά το νότιο Λιβάνο- Εκκενώθηκαν περιοχές- Πυραυλικές επιθέσεις από Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα επίθεση το βράδυ της Δευτέρας, 7 Οκτωβρίου 2024, στο Λίβανο, στοχεύοντας τα νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έξι διαδοχικά χτυπήματα στα νότια προάστια, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται στελέχη της Χεζμπολάχ.

Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ

Ακόμη ανακοίνωσε απόψε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης, καλώντας τους ενοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Διευρύνει το μέτωπο ο ισραηλινός στρατός

Σε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες προχώρησε ο στρατός του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μεταφέρονται δυτικότερα από τα σημεία που επιχειρούν σήμερα και αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη, επιχειρήσεις οι οποίες, όπως δείχνει ο χάρτης θα φτάνουν πλέον μέχρι και το θαλάσσιο μέτωπο.

Πρόκειται για την τέταρτη επικαιροποίηση από την ημέρα που ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στα εδάφη του Λιβάνου.

IDF: Και από τη θάλασσα οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αρχίσει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από τη θάλασσα, ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος των IDF.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απαγορεύει σε οποιονδήποτε να πηγαίνει στην ακτή ή να επιβιβάζεται σε βάρκες στον Λίβανο, από την πόλη της Σιδώνας και προς τα νότια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των λιβανέζικων ακτών είναι εκτός ορίων.

ΗΠΑ για ισραηλινή εισβολή: Παραμένουν «περιορισμένης έκτασης» οι χερσαίες επιχειρήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που έγιναν τη Δευτέρα, για τις οποίες ο στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο.

Οι Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, ενώ έκαναν επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα.

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αργά το απόγευμα έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας, ενώ στη Βηρυτό ηχούν συνεχώς βόμβες. Σύμφωνα με μέσο φίλα προσκείμενο στη Σαουδική Αραβία στόχος των επιθέσεων ήταν ένα μέλος της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνη για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης.

Λίγο νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι επέφερε «σημαντικά» πλήγματα εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή.

«Μέσα σε μία ώρα» η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «χτύπησε περισσότερους από 100 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο (…) που ανήκαν σε διάφορες μονάδες της Χεζμπολάχ» αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση. «Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια των πληγμάτων που έχουν στόχο (να αποδυναμώσουν) τη Χεζμπολάχ και να στηρίξουν τις (ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», πρόσθεσε ο στρατός.

Την ίδια ώρα, ο IDF ανακοίνωσε ότι “σχεδόν 135 βλήματα” που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

«Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Στις 18.00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.

Στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις της πολεμικής αεροπορίας στον Λίβανο έδωσαν για πρώτη φορά οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. 

Σε ανάρτηση αναφέρεται ότι τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας εναέρια επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, Ειδικότερα, «υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, της Βόρειας Διοίκησης και της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, 100 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν για μία ώρα σε πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους μονάδων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων στόχων γεωγραφικών μονάδων του νότιου μετώπου», της συστοιχίας πυραύλων και ρουκετών και του αρχηγείου πληροφοριών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

«Οι επιθέσεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επιθέσεων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της ζημιάς στις δυνατότητες διοίκησης, ελέγχου και βολής της Χεζμπολάχ και στην υποβοήθηση των χερσαίων δυνάμεων ελιγμών για την επίτευξη των στόχων τους», αναφέρουν οι IDF. 

Το Ιράν χαιρετίζει την 7η Οκτωβρίου 2023 ως «σημείο καμπής στην ιστορία» του παλαιστινιακού αγώνα

Το Ιράν χαιρέτισε την 7η Οκτωβρίου 2023 ως ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» του αγώνα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, πρώτη επέτειο της φονικής επίθεσης της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

«Η δράση που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2023 (…) σηματοδότησε μια καμπή στην ιστορία του νόμιμου αγώνα του παλαιστινιακού έθνους ενάντια στην κατοχή και την καταπίεση του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα σήμερα η ιρανική διπλωματία επανέλαβε ότι θα απαντήσει «σθεναρά» σε οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση στην ιρανική επικράτεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί μια επέκταση του πολέμου στην περιοχή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «δεν φοβάται τον πόλεμο και θα απαντήσει αποφασιστικά και κατάλληλα σε οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακσί, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους προς το Ισραήλ, τον ορκισμένο του εχθρό, την περσμένη Τρίτη. Η επίθεση, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ήταν μια απάντηση στη δολοφονία από μια ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και σε μια άλλη επίθεση στην Τεχεράνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει απάντηση στην ιρανική επίθεση της περασμένης Τρίτης. Σήμερα, ο Αρακσί τόνισε ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει πόλεμο στην περιοχή».

Nετανιάχου: «Πόλεμος της Αναγέννησης» οι νέες επιχειρήσεις του IDF

Στην επέτειο ενός έτους από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς να μετονομαστούν από «Πόλεμο των Σιδερένιων Σπαθιών» σε «Πόλεμο της Αναγέννησης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε πέρσι το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, έφερε το όνομα της στρατιωτικής εκστρατείας «Σιδερένια ξίφη».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε με αφορμή την πρώτη επέτειο των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο “Πόλεμος της Αναγέννησης”. Έτσι θα ήθελα να ονομάσουμε επίσημα τον πόλεμο».

«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Θα τερματίσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε: να ανατρέψουμε τη διαβολική κυριαρχία της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω – τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς – αποτρέποντας κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ και την επιστροφή των κατοίκων μας στο νότο και τον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Στη συνάντηση, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά την απαγγελία ψαλμών και την προσευχή για τους στρατιώτες του IDF και τους ομήρους, οι υπουργοί είδαν πλάνα από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε μια ανακοίνωση αντιδρώντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων».

Σχετικά Άρθρα