Guardian-Reuters: Αναλύσεις για τη στρατηγική του Ισραήλ και την… “λύτρωση” Νετανιάχου-Τα 10 σχέδια του Ιράν

 Guardian-Reuters: Αναλύσεις για τη στρατηγική του Ισραήλ και την… “λύτρωση” Νετανιάχου-Τα 10 σχέδια του Ιράν

Καθώς οι Ισραηλινοί πλησίαζαν στην έναρξη των μεγάλων ιερών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα, την παραμονή του Ρος Ασανά, άρχισε να διαδίδεται η ανησυχητική είδηση ότι αρκετές μονάδες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), οι οποίες βρίσκονταν στα σύνορα με τον Λίβανο, είχαν υποστεί απώλειες σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ πολλοί άλλοι είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Η επιβεβαίωση του αριθμού των τραυματιών και των θανάτων αποτέλεσε μια σκληρή υπενθύμιση για τους Ισραηλινούς σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες υποδηλώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στον πόλεμο. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι τιμωρητικές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων Λιβανέζων και τραυμάτισαν ακόμα περισσότερους.

Ο θάνατος των στρατιωτών ήρθε μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων, κατά την οποία το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ. Αυτές οι επιθέσεις περιλάμβαναν τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, καθώς και την εξόντωση πολλών μελών της ανώτατης ηγεσίας της οργάνωσης.

Αυτή η κατάσταση αναλύθηκε εκτενώς από την εφημερίδα Guardian, η οποία παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξη της στρατιωτικής σύγκρουσης και τις πολιτικές της επιπτώσεις.

Την αίσθηση του κινδύνου υπογράμμιζε μια άλλη ιστορία που αποκαλύφθηκε αργά την περασμένη εβδομάδα: πώς το κύμα των ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ δεν ήταν τόσο ασήμαντο όσο αρχικά ισχυριζόταν η ισραηλινή ηγεσία, και αντίθετα έδειξε ότι ένα πλήγμα μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε όχι μόνο να εξουδετερώσει τις αντιπυραυλικές άμυνες του Ισραήλ, αλλά και ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε χτυπήσει με ακρίβεια τις υποδομές που στόχευσε, στην προκειμένη περίπτωση αρκετές στρατιωτικές βάσεις.

Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «σημαντική» στρατιωτική απάντηση στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση. Έναν χρόνο μετά την ταχεία μετάσταση του πολυμέτωπου πολέμου του Ισραήλ που περιλαμβάνει πλέον το Ιράν, τον Λίβανο και τη Γάζα, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, η αναμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ παραπαίει σε πολλά μέτωπα.

Χωρίς στρατηγικό όραμα για την Μέση Ανατολή το Ισραήλ

Στον επεκτεινόμενο πόλεμο του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο ισραηλινός αναλυτής ασφαλείας Michael Milshtein στον Guardian την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν «τακτικές νίκες» αλλά «κανένα στρατηγικό όραμα» και σίγουρα όχι ένα που να ενώνει τα διάφορα μέτωπα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η σύγκρουση του περασμένου έτους εξέθεσε σοβαρά το νεοσύστατο επιχειρησιακό δόγμα του Ισραήλ, το οποίο σχεδίαζε να διεξάγει σύντομους αποφασιστικούς πολέμους σε μεγάλο βαθμό εναντίον μη κρατικών φορέων οπλισμένων με πυραύλους, με στόχο να αποφύγει να εμπλακεί σε εκτεταμένες συγκρούσεις φθοράς.

Συνέβη το αντίθετο: Ενώ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Χαμάς ως ηττημένη ως στρατιωτική δύναμη – ένας αμφισβητήσιμος χαρακτηρισμός εξ αρχής – παραδέχονται ότι επιβιώνει ως οργάνωση ανταρτών στη Γάζα, αν και υποβαθμισμένη.

Ενώ το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, έχει ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του αποκλεισμένου θύλακα και έχει εκτοπίσει έναν πληθυσμό που πλήττεται από πείνα, θάνατο και αρρώστιες σε πολλές περιπτώσεις, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε περιοχές της λωρίδας για άλλη μια φορά αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα για να αποτρέψουν την ανασύνταξη της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ, επίσης, παρά τις βαριές απώλειες στην ηγεσία της, διατηρεί μια δύναμη που μάχεται στο δικό της έδαφος στα χωριά του νότιου Λιβάνου, όπου είχε σχεδόν δύο δεκαετίες για να προετοιμαστεί για αυτή τη σύγκρουση, συνεχίζει ο Guardian.

Όλα αυτά επίσης γεννούν ερωτήματα σχετικά με το αν το Ισραήλ έχει πιο ξεκάθαρο όραμα για την κλιμακούμενη σύγκρουσή του με το Ιράν. Ένας πόλεμος μακράς απόστασης με το Ιράν, πολλοί ειδικοί αρχίζουν να υποδεικνύουν, θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια πιο σκληρή σύγκρουση παρά τις σχετικές ανισορροπίες στις δυνατότητες, ακόμη και καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει την κλίμακα της δικής του απάντησης στην πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Carmiel Arbit, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου, περιέγραψε αυτή τη δυναμική. «Νομίζω ότι θα το βλέπουμε αυτό ως τη νέα πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», προέβλεψε ο Arbit. «Και νομίζω ότι η ελπίδα της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το σημείο είναι να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και όχι αυτόν τον μικρότερης κλίμακας πόλεμο φθοράς», είπε.

Η Nicole Grajewski, συνεργάτης του Carnegie Endowment for Peace, συμμερίζεται εν μέρει αυτή την άποψη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μια εκτεταμένη σειρά ανταλλαγών πληγμάτων θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη σε μια λιγότερο προβλέψιμη αντίδραση. «Ο συνεχιζόμενος ασύμμετρος πόλεμος φθοράς μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν μάταιο κύκλο ιρανικών πυραυλικών χτυπημάτων και ισραηλινών αντιποίνων, καθένα από τα οποία εκθέτει τους στρατιωτικούς περιορισμούς της Τεχεράνης, ενώ αποτυγχάνει να αλλάξει την ισορροπία – και ενδεχομένως να οδηγήσει το Ιράν σε πιο απελπισμένα και απρόβλεπτα μέτρα στην προσπάθειά του για αξιόπιστη αποτροπή», επεσήμανε.

«Μακροπρόθεσμα – και δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η ισραηλινο-ιρανική σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα», έγραψε ο κύριος στρατιωτικός αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, «θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ του ρυθμού παραγωγής και της πολυπλοκότητας των επιθετικών συστημάτων του Ιράν από τη μία πλευρά και των συστημάτων αναχαίτισης του Ισραήλ από την άλλη».

Με το Ισραήλ να είναι πλέον τόσο βαθιά βυθισμένο σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, δεν είναι σαφές αν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που ο Anthony Pfaff, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Κολεγίου Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ, αποκάλεσε τον Αύγουστο «παγίδα κλιμάκωσης».

«Αν το Ισραήλ κλιμακώσει», έγραψε ο Pfaff, «τροφοδοτεί το σπιράλ της κλιμάκωσης που θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να υπερβεί τις στρατιωτικές του δυνατότητες διαχείρισης».

«Αν επιλέξει το status quo, όπου η Χαμάς παραμένει ικανή για τρομοκρατικές επιχειρήσεις, τότε έχει κάνει ελάχιστα για να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειάς της. Κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν επιτυγχάνει τους στόχους ασφαλείας του Ισραήλ. Ο εξαναγκασμός σε επιλογή μεταξύ κλιμάκωσης και status quo δίνει στο Ιράν και, κατ’ επέκταση, στη Χεζμπολάχ, πλεονέκτημα και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος», σημείωσε.

Reuters: Πώς η σύγκρουση με το Ιράν ανοίγει τον δρόμο για πολιτική λύτρωση του Νετανιάχου

Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η αντιπαράθεση με το Ιράν και τους συμμάχους του, του προσφέρει την ευκαιρία πολιτικής λύτρωσης στο εσωτερικό, ακόμη και με κίνδυνο περιφερειακού πολέμου, ένα χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κατέρριψε τη φήμη του ως τον πολιτικό που κατέστησε το Ισραήλ ασφαλές.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, πολλοί Ισραηλινοί, απογοητευμένοι από τις καταστροφικές αποτυχίες ασφαλείας μετά τη θανατηφόρα επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στον στρατό και τον μηχανισμό πληροφοριών τους μετά από μια σειρά εκπληκτικών χτυπημάτων κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

Μισητό πρόσωπο για τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο χρόνο και συχνός «πονοκέφαλος» ακόμη και για τον στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νετανιάχου έχει ωφεληθεί από την πολεμική σύγκρουση.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ και κορυφαίου συμμάχου της Χαμάς, σε ένα ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό έγινε δεκτός με ενθουσιασμό σε μια χώρα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τραύματα από τις 7 Οκτωβρίου και έναν χρόνο πολέμου στη Γάζα που έχει έπληξε άσχημα τη φήμη της στο εξωτερικό.

Ακόμη και όταν ένα μπαράζ ιρανικών πυραύλων έστειλε τους Ισραηλινούς σε καταφύγια βομβών την περασμένη εβδομάδα, η επιτυχία του Ισραήλ στην αναχαίτιση των περισσότερων βλημάτων σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους βοήθησε στην ενίσχυση της αίσθησης ανθεκτικότητας της χώρας.

Ο θάνατος τουλάχιστον εννέα Ισραηλινών στρατιωτών στον Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησής του την 1η Οκτωβρίου υπενθύμισε τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν.

Ωστόσο, ο 74χρονος Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε τον θάνατο του Νασράλα «σημείο καμπής», ηγήθηκε μιας σειράς δηλώσεων Ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες που προσπαθούσαν να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για περισσότερο πόλεμο.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει», είπε στην αρχή μιας συνάντησης πολιτικής ασφάλειας μετά τις πυραυλικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 80% των Ισραηλινών πιστεύουν ότι η εκστρατεία στον Λίβανο έχει ανταποκριθεί ή ξεπεράσει τις προσδοκίες τους, αν και η ίδια έρευνα βρίσκει απογοητευτική την εκστρατεία στη Γάζα, με το 70% να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός για να φέρει ισραηλινούς ομήρους πίσω.

Πολιτική επιβίωση

Πρώην μέλος μιας επίλεκτης μονάδας ειδικών δυνάμεων που πραγματοποίησε μερικές από τις πιο τολμηρές διασώσεις ομήρων του Ισραήλ τη δεκαετία του 1970, ο Νετανιάχου κυριαρχεί στην πολιτική του Ισραήλ για δεκαετίες, και έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας όταν κέρδισε μια άνευ προηγουμένου έκτη θητεία το 2022.

Η συμμαχία του με τα ακροδεξιά εθνικά θρησκευτικά κόμματα ήταν το κλειδί για τη νίκη του ενώ αντιμετώπισε μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην ιστορία του Ισραήλ πέρυσι για μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προκάλεσε κατηγορίες ότι υπονόμευε τα θεμέλια της δημοκρατίας της χώρας.

Η δημοτικότητά του δέχτηκε περαιτέρω πλήγμα από μια δίκη με κατηγορίες διαφθοράς που ο ίδιος αρνείται.

Από την αρχή του πολέμου, οι διαμαρτυρίες για τις δικαστικές αλλαγές έδωσαν τη θέση τους σε τακτικές μεγάλες διαδηλώσεις απαιτώντας από την κυβέρνησή του να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω τους ομήρους που είχε συλλάβει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με ορισμένους διαδηλωτές να υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου συνέχισε σκόπιμα τον πόλεμο για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μόνο η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς θα φέρει πίσω τους ομήρους και έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς ως στρατιωτική και κυβερνητική δύναμη στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αρνηθεί να δεχτεί την προσωπική ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου, μια από τις χειρότερες αποτυχίες ασφάλειας στην ιστορία του Ισραήλ. Είπε μόνο ότι όλοι θα πρέπει να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς και απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εκτός Ισραήλ, έχει γίνει στόχος διαδηλωτών που εξοργίστηκαν από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία που ερήμωσε τη Γάζα και σκότωσε σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των στενών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ασκήσει κριτική για τη σφαγή στη Γάζα και ανησυχούν για την εξάπλωση της σύγκρουσης στον Λίβανο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει ένα αίτημα δίωξης για ένταλμα σύλληψης εναντίον του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, με τον Γιαχίγια Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές δυτικές χώρες.

Στο εσωτερικό, ενώ είναι ένας από τους πιο πολωτικούς ηγέτες στην ιστορία του Ισραήλ, τέτοιες διαμάχες δεν έχουν βλάψει την εικόνα του ανάμεσα στη βάση των δεξιών υποστηρικτών του.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την κίνηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ ως «παράλογη» και είπε ότι στρέφεται εναντίον ολόκληρου του Ισραήλ και είναι αντισημιτική.

Θανάσιμος εχθρός

Πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την κλιμακούμενη εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου είχε ήδη δει τη δημοφιλία του να ανακάμπτει κάπως μετά από ένα χρόνο πολέμου εναντίον της Χαμάς, μια ομάδα που οι περισσότεροι Ισραηλινοί, ακόμη και στα αριστερά, θεωρούν θανάσιμο εχθρό.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Λικούντ είναι για άλλη μια φορά το ισχυρότερο κόμμα στο Ισραήλ, ακόμα κι αν μπορεί να δυσκολεύεται ακόμα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αν διεξαχθούν εκλογές τώρα.

Αφού επέζησε τις κατηγορίες για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ, ο Νετανιάχου μπορεί τώρα να ολοκληρώσει μια πλήρη θητεία με εκλογές που προβλέπονται μέχρι το 2026.

Το Ιράν έχει προετοιμάσει τουλάχιστον 10 σενάρια για σκληρή απάντηση στο Ισραήλ

Ενημερωμένες πηγές του Ιράν ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον δέκα σενάρια για μια απάντηση σε πιθανή ενέργεια του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Tasnim ότι οι μονάδες σχεδιασμού στις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκπονήσει τουλάχιστον 10 σενάρια για να ανταποκριθούν στην πιθανή επιθετική ενέργεια του Ισραήλ, λέγοντας ότι οποιοδήποτε από αυτά τα σχέδια θα μπορούσε να εφαρμοστεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αυτά τα σενάρια είναι επικαιροποιούνται και η προετοιμασία τους δείχνει τη σοβαρότητα του Ιράν να ανταποκριθεί σε εχθρική κίνηση, πρόσθεσε η πηγή.

«Η απάντηση του Ιράν δεν θα είναι απαραίτητα ανταπόδοση στο ίδιο επίπεδο της δράσης των Ισραηλινών, αλλά μπορεί να είναι πιο σκληρή και να στοχεύει σε διαφορετικούς στόχους που θα εντείνουν την αποτελεσματικότητα της απάντησης», ανέφεραν οι στρατιωτικές πηγές.

Οι πηγές σημείωσαν επίσης ότι τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ είναι πολύ μικρότερα από την περιοχή του Ιράν και το Ισραήλ έχει «πιο ευαίσθητες και λιγότερες υποδομές», έτσι ώστε τα αντίποινα του Ιράν να προκαλέσουν άνευ προηγουμένου προβλήματα στο ισραηλινό καθεστώς.

Σχετικά Άρθρα