ΣΥΡΙΖΑ: Όσα έγιναν στην επεισοδιακή ΚΕ-Αλλάζει η ημερομηνία Συνεδρίου- Εσπευσμένη υποψηφιότητα Κασσελάκη… που πάει πειθαρχικό(;)

 ΣΥΡΙΖΑ: Όσα έγιναν στην επεισοδιακή ΚΕ-Αλλάζει η ημερομηνία Συνεδρίου- Εσπευσμένη υποψηφιότητα Κασσελάκη… που πάει πειθαρχικό(;)

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και πάλι επεισοδιακή ενέκρινε τον νέο οδικό χάρτη για διεξαγωγή Συνεδρίου ενώ κατατέθηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων προέδρων του κόμματος αρχής γενομένης από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε 87 ονόματα,  χωρίς υπογραφές – σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της ομάδας των 100 – αλλά και 15 σελίδες του  φωτοτυπημένου πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή έγινε μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό των «100» οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία να αλλάζουν την ημερομηνία του συνεδρίου και της εκλογής του νέου προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή υπήρξε όταν ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος  Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία ότι δεν υπήρχε αίθουσα για το συνέδριο και γι’ αυτό θα έπρεπε να μετακινηθεί κατά μία εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε από τους συνεργάτες του πρώην πρόεδρου ως μία κίνηση που είχε ως στόχο τον  Στέφανο Κασσελάκη, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου και των συνέδρων, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται  να χάνει ένα πλεονέκτημα. Ότι δεν γνωρίζει αν στο συνέδριο μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση της ΚΕ που τον έθεσε εκτός ηγεσίας του κόμματος.

Έτσι  ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να θέσει υποψηφιότητα ως έκπτωτος μέσω… αντιπροσώπου.

  • Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη που αποφάσισε αιφνιδίως το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, επιφέροντας μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου.

Η νέα απόφαση μεταθέτει το Συνέδριο κατά μία εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε αρκετά στελέχη του κόμματος.

  • Η ΚΕ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη μετάθεση της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα στις 8-10 Νοεμβρίου, αντί στις 1-3 Νοεμβρίου, την οποία πρότεινε η ΠΓ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα το πρωί. Παραμένουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, 24 Οκτωβρίου και η ημερομηνία εκλογής προέδρου 24 Νοεμβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Νοεμβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3 Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την ενοποιημένη τροπολογία των Γιάννη Μπουλέκου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη.

Στην τροπολογία τονίζεται η σημασία της ενότητας και της συλλογικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων, καταδικάζοντας τις «προσβλητικές αναφορές» εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως υποστηρίζεται, «τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος». Η παρέμβαση αυτή φαίνεται να στοχεύει σε πρόσφατες εσωκομματικές κόντρες, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι αντιδράσεις για τη στάση συγκεκριμένων στελεχών.

  • Οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος υπέβαλαν επίσημα τις υποψηφιότητές τους για την Προεδρία, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη τις 87 υπογραφές στήριξης και το Πόθεν Έσχες του υποψηφίου

Αίσθηση δημιούργησε η πρόταση του στελέχους της ΚΕ Θέμη Μουμουλίδη που με επιστολή του ζητάει από την επιτροπή δεοντολογίας την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα.

Εγκρίθηκε και η πρόταση για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων με βάση τρεις διαβαθμίσεις, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των μελών. Οι συνέδροι θα εκλέγονται σε ποσοστό που ξεκινά από 1/40 και φτάνει μέχρι 1/60, διαμορφώνοντας μια πιο αναλογική εκπροσώπηση στο επικείμενο Συνέδριο. Η πρόταση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών, κάτι που προκάλεσε νέες διαφωνίες στο εσωτερικό της Κεντρικής Επιτροπής.

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε και η επανεμφάνιση της Νίνας Κασιμάτη, Βουλευτού Β’ Πειραιά, η οποία επέστρεψε στη συνεδρίαση για να καταψηφίσει την τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε την αποσύνδεση της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή του νέου Προέδρου, κάτι που τελικά πέρασε μεν, αλλά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κασιμάτη και άλλων 12 μελών της Επιτροπής. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως μήνυμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τη διάσταση απόψεων που επικρατεί εντός του κόμματος.

  • Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της πλειοψηφίας. Με το ενδεχόμενο της διαγραφής του από το κόμμα να βρίσκεται πλέον ανοιχτό, η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε νέα φάση έντασης. Η παραπομπή αυτή συνιστά ευθεία κλιμάκωση και στέλνει σαφές μήνυμα ενόψει του Συνεδρίου, δημιουργώντας ένα ρευστό και εκρηκτικό πολιτικό τοπίο.

Η απόφαση αυτή έχει διχάσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αρκετά στελέχη να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την επιρροή που θα έχει στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη που στοχεύει στην εξουδετέρωσή του ως υποψηφίου. Παράλληλα, η παραπομπή του πυροδοτεί ανησυχίες για το μέλλον του κόμματος, καθώς η ενότητα φαίνεται να δοκιμάζεται σκληρά σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένο, με τις διαφωνίες να εντείνονται όσο πλησιάζει το Συνέδριο. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη μετάθεση του Συνεδρίου και οι εξελίξεις με την υποψηφιότητα Κασσελάκη αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόμματος, ενώ οι επόμενες εβδομάδες προβλέπονται καθοριστικές για το μέλλον της ηγεσίας και της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα