ΠΑΣΟΚ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο-Αυξημένη συμμετοχή κατά 30%-Πότε τα πρώτα αποτελέσματα

 ΠΑΣΟΚ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο-Αυξημένη συμμετοχή κατά 30%-Πότε τα πρώτα αποτελέσματα

‘Ανοιξαν στις 7 το πρωί οι 950 κάλπες της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τη συμμετοχή να είναι αυξημένη κατά 30%. Έως τις 09:10 είχαν ψηφίσει 21.000 άτομα, ενώ το ‘21 είχαν πάει 13.764. Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το βράδυ εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16 το επιθυμούν δηλώνοντας, σ όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι κι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ( π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

  • Το εκλογικό του δικαίωμα για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ άσκησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Χάρης Δούκας.  Ο Χάρης Δούκας ψήφισε στις 9:00 στο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Δούκας έστειλε μήνυμα ενότητας στα μέλη και τους φίλους του κόμματος: «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα».
  • Ψήφισε και ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνοντας: Σήμερα θα δώσουμε το μηνυμα ενός ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει πρωταγωνιστικό και νικηφόρο.
  • Ψήφισε και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οπία δήλωσε: Να ψηφίσουμε με το χέρι στην καρδιά
  • Ψήφισε και η Άννα Διαμαντοπούλου – «Μεγάλη μέρα σήμερα και ηλιόλουστη… Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Τα μέλη, οι φίλοι, οι πολίτες, για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.
  • Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης: “Μαζί να κάνουμε το άλμα απέναντι στη ΝΔ” δήλωσε

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Τα μηνύματα που φτάνουν στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών δείχνουν ότι η προσέλευση θα είναι μεγάλη και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε παράταση της εκλογικής διαδικασίας, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη αναμέτρηση του 2021.

Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3 ευρώ για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς και οι μόνιμοι αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω (γεννηθέντες το 2008 και νωρίτερα).

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους ή του τόπου που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συμμετοχή στη διαδικασία απαιτεί την επίδειξη ταυτοποιητικών εγγράφων, όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Για τους 16χρονους και τους αλλοδαπούς που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται με ταυτότητα, διαβατήριο και τον ΑΜΚΑ τους, ενώ για τους Κύπριους απαιτείται κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

  • Ο ΑΜΚΑ θα πρέπει να προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e-ΕΦΚΑ), το οποίο θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι απλή και γρήγορη, ώστε να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός ψηφοφόρων που αναμένεται να προσέλθει στα εκλογικά τμήματα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τελική διαδικασία της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη σήμερα, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά τμήματα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Η επιλογή της νέας ηγεσίας είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα επιδιώκει να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων και η μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα καθορίσει το αποτέλεσμα, αλλά και την πορεία του κόμματος στην επόμενη ημέρα. Το ενδιαφέρον είναι έντονο και οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που παρακολουθείται στενά, τόσο από τους πολίτες όσο και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

  • Σε εκλογικά τμήματα της Αθήνας και της περιφέρειας θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στην κάλπη έφτασε ο Χάρης Δούκας, ο οποίοςψήφισε στις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στο ίδιο εκλογικό τμήμα έφτασε στις 10.30 για να ψηφίσει η υποψήφια αρχηγός Άννα Διαμαντοπούλου και στις 12 το μεσημέρι ο Παύλος Γερουλάνος. Ακαδημίας 50 έχει επιλέξει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ο οποίος θα ψηφίσει στις 12.30 το μεσημέρι- νωρίτερα και στο ίδιο τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει στην Αχαία, όπου εκλέγεται βουλευτής και συγκεκριμένα, στις 11 π.μ. στο εκλογικό τμήμα του 2ου Γυμνασίου Πατρών (Μαιζώνος 156 και Τριών Ναυάρχων).

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης, ψήφισε λίγο μετά τις 10,30 στο Δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας (Ελ. Βενιζέλου 200 Κερατσίνι).

Στην εκλογική της περιφέρεια ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου– στις 10:00 π.μ. στο Εκλογικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου ( 1ο Δημοτικό Σχολείο, Παναγή Τσαλδάρη 2, Αγ. Αντώνιος). Στο Δημαρχείο του Πύργου Ηλείας -στην εκλογική του περιφέρεια- ψήφισε το πρωί ο υποψήφιος αρχηγός, Μιχάλης Κατρίνης.

Σχετικά Άρθρα