Στην Αθήνα ο ΟΗΕ- Έλεγχοι σε ΑΤ μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια και θανάτους

 Στην Αθήνα ο ΟΗΕ- Έλεγχοι σε ΑΤ μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια και θανάτους

Η επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε μορφής βάναυσης συμπεριφοράς πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα για διάστημα 12 ημερών, με σκοπό να πραγματοποιήσει ελέγχους σε αστυνομικά τμήματα. Η επίσκεψη αυτή έρχεται ως αντίδραση στον θάνατο κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Mega στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα έγγραφο που δημοσιοποίησε το κανάλι περιλαμβάνει εντολή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) προς όλα τα αστυνομικά τμήματα να επιτρέψουν «άμεσα και ανεμπόδιστα την είσοδο του κλιμακίου του ΟΗΕ στους χώρους κράτησης και στους υπόλοιπους χώρους των Υπηρεσιών».

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος: «Ο έλεγχος γίνεται για να δουν ποια είναι η κατάσταση στα κρατητήρια». Στη συνέχεια αυτού του εγγράφου αναφέρεται ως εντολή από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι «ως ότου έρθει η επιτροπή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν άμεσες ενέργειες για ευάλωτες ομάδες…αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών για την υγεία των κρατουμένων», με σκοπό να είναι «ευνοική ή έκθεση που θα κάνει ο ΟΗΕ», όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα