ΠΑΣΟΚ/ Ο αριθμός “300.000” και η “καταγωγή” των ψηφοφόρων βγάζει το δίδυμο του β΄ γύρου
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος της αυριανής (πρώτης) εκλογής για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το εάν και κατά πόσο ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, όχι αναγκαστικά ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να αποκαταστήσουν εν μέρει την ανισορροπία του πολιτικού συστήματος με το μοντέλο του “1 1/2 κόμματος” που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2023 και να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες οιωνεί δικομματισμού.
Οι συνθήκες είναι μάλλον ευνοϊκές, καθώς η Ν.Δ υφίσταται δημοσκοπική συρρίκνωση και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχει απωλέσει την προβολή αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες και μεταρρυθμιστική κόπωση, τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που επί μία δεκαετία ήταν ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος περιέρχεται σε πολύ δύσκολα αναστρέψιμη απαξίωση.
Εφόσον, λοιπόν, οι κατά τις προβλέψεις 300.000 ή και περισσότεροι πολίτες που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες το πράξουν και με γνώμονα να αποκαταστήσουν την ισορροπία στους πολιτικούς συσχετισμούς, με δύο κόμματα, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που θα καταγράφουν δημοσκοπικά ποσοστά (με αναγωγή), η πρώτη κάτω από 30% και το δεύτερο κοντά ή λίγο πάνω από το 20%, τότε η εκλογή νέας ηγεσίας θα αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων. Στην μέτρηση της Metron Analysis (Mega) το ΠΑΣΟΚ πιάνει το 17,2% στην Εκτίμηση ψήφου, παρότι ακόμα δεν έχει αρχηγό, και “γράφει” double score από τον 5ο στη σειρά ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς θα βγει το δίδυμο του β΄γύρου
Το δεύτερο, επίσης ενδιαφέρον, στοιχείο αυτής της εκλογής θα είναι εάν το δίδυμο του δεύτερου γύρου και η τελική επιλογή θα έχουν κατεύθυνση διεύρυνσης για συνεργασίες που υπό προϋποθέσεις θα συγκροτήσουν πολιτικό και ίσως εκλογικό μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ, ή θα κυριαρχήσει η πιό στενή αντίληψη της αυτονομίας και της αργής επέκτασης του “οχυρού”. Εάν δια της επιλογής της νέας ηγεσίας επικρατήσει η πρώτη κατεύθυνση, ο συνδυασμός ανανέωσης και προσδοκίας είναι πιθανό να δώσει μεγάλη δημοσκοπική ώθηση στο ΠΑΣΟΚ και να επιβεβαιώσει πως αυτό θα είναι πρωταγωνιστής στις έμμεσες και άμεσες συζητήσεις που θα προκύψουν στον ευρύτερο χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Προβλέψεις και εκτιμήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Pulse) εμφανίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη με σαφές, αν και όχι άνετο, προβάδισμα, και στη συνέχεια περιγράφουν μία μάχη μεταξύ της Άννας Διαμαντοπούλου, του Χάρη Δούκα, και του Παύλου Γερουλάνου για την δεύτερη θέση. Συνεργάτες του πρώτου αναφέρουν πως διαθέτει μία στέρεη βάση από 70.000 έως 90.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι, όμως, έχουν τυπικό …DNA ΠΑΣΟΚ. Σε ένα σχετικά κλειστό και περιορισμένο εκλογικό σώμα ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης μάλλον δύσκολα θα χάσει. Εφόσον, όμως, αυτό ανοίξει με πολίτες που έχουν ψηφίσει από Ν.Δ, έως ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ΚΚΕ (όπως αναφέρουν οι δημοσκόποι), τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Οι ηλικιακές κατηγορίες, η εν γένει ιδεολογική τοποθέτηση, το φύλο και πολλά άλλα θα παίξουν ρόλο -σε συνδυασμό με τον συνολικό αριθμό όσων ψηφίσουν- υπέρ κάποιων υποψηφίων. Οι δημοσκόποι, πάντως, μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας έβλεπαν πως οι αντίπαλοι στον β΄ γύρο θα είναι οι κ. Ανδρουλάκης και Δούκας, αν και οι τελευταίες μετρήσεις εμφανίζονται με μεγαλύτερη δόση αβεβαιότητας.
Όλα είναι ρευστά και καλό είναι να θυμούνται όσοι βιάζονται να κάνουν προβλέψεις ότι στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογή ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν φαβορί όχι μόνο να μπει στον δεύτερο γύρο με το Νίκο Ανδρουλάκη αλλά να τον κερδίσει κιόλας. Έμεινε εκτός δεύτερου γύρου και μερικούς μήνες μετά και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Τέλος έχει ενδιαφέρον πως πολιτικά και μιντιακά κέντρα εκδήλωσαν αρκετά καθαρά τις τελευταίες ημέρες τις προτιμήσεις τους, ένδειξη του γενικότερου ενδιαφέροντος που προκύπτει για κάποιου τύπου αποκατάσταση των ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Ας σημειωθεί ακόμα πως οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκαν όλοι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα συνεργαστούν με τη Ν.Δ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εάν απαιτηθεί, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως μετρήσουν οι αυριανοί ψηφοφόροι ανάλογα με την πολιτική καταγωγή τους.