ΠΑΣΟΚ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία- Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

 ΠΑΣΟΚ: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία- Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Αύριο στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα χρειαστέι και β΄ γύρος. Και οι έξι υποψήφιοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της μάχης του πρώτου γύρου και έτοιμοι να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει για την μαζική προσέλκυση ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές. Σε μια συνοπτική αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου δεν έλειψαν οι εντάσεις, αλλά αποφεύχθηκαν οι ακρότητες απ’ όλους τους υποψήφιους Προέδρους. Το ζητούμενο για όλους ήταν και παραμένει η επόμενη ημέρα του κόμματος, αφού με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μπροστά τους ξεδιπλώνεται μια (ακόμα) ευκαιρία.

Πάντως όπως παράδεχονται όλοι υπάρχει ακόμη δρόμος και πολλά θα κριθούν από τον τελικό νικητή. Τα επιτελεία «βλέπουν» μαζική συμμετοχή μελών και φίλων αύριο στις κάλπες ανά την Ελλάδα. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο με το κόμμα πάντως να ανεβάζει τα ποσοστά του.

Και παρότι μέχρι τώρα στα γκάλοπ φαινόταν πιο πιθανή μια μονομαχία μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα στον δεύτερο γύρο σε δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος ανεβάζουν στροφές και κάνουν το παιχνίδι ανοιχτό για τέσσερις.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την Πάτρα για να κλείσει σήμερα την προεκλογική του καμπάνια. Χθες το βράδυ είχε την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά από την Παλαιά Βουλή. «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει ενωμένο, σοβαρό, αξιόπιστο και υπεύθυνο», ξεκίνησε να λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκρίνοντας τις «εικόνες» του κόμματός του με αυτές στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δείτε πώς γιορτάσαμε τα πενήντα χρόνια ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο. Ενωμένοι, όλοι οι πρόεδροι, δυνατά, με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Και πώς γιορτάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Δείτε πώς διεξήχθησαν οι δικές μας διαδικασίες και τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην πορεία των δυόμισι τελευταίων ετών για να υποστηρίξει ότι: «Οι νίκες ήταν πολλές και στην Αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια και στην κοινωνία. Δυόμισι χρόνια, με έναν απλό τίτλο: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Επέστρεψε δυναμικά και μπορούμε αυτήν την Κυριακή να σφραγίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη μας για ακόμη πιο ισχυρό μέλλον. Διότι εμείς, που κάναμε τα πρώτα βήματα επιστροφής, εμείς μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα».

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Ο Χάρης Δούκας κάνει σήμερα- τελευταία ημέρα πριν από τις κάλπες- περιοδεία στην Κρήτη. Συγκεκριμένα έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Χανιά και κατάθεση στεφάνου στους Τάφους των Βενιζέλων στις 9 το πρωί, Στη συνέχεια, στις 10.40 π.μ. θα συναντήσει φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ στις 12.30 μ.μ. θα βρεθεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Χθες ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε την τελευταία προεκλογική του ομιλία μπροστά από το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. «Ήρθα να σας δώσω το μήνυμα της ελπίδας για τη νίκη» τόνισε ο Χάρης Δούκας, και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». «Είναι μεγάλη η τιμή να είμαι στην καρδιά της Ελλάδας, τη Λάρισα» είπε ο κ. Δούκας, απευθυνόμενος στους πολίτες που βρέθηκαν εκεί με την παρότρυνση «να κλείσουμε τον κύκλο επιβίωσης και να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Λάρισα, όπου τον υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, η βουλευτής της περιοχής, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που στηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητά του, αλλά και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη, ο κ. Δούκας εμφανίστηκε αισιόδοξος, αφού αναφερόμενος στα όσα προσπάθησε να πει για τον πρωτογενή τομέα στο debate των έξι, συμπλήρωσε με νόημα «δεν πειράζει, στο επόμενο debate, την ερχόμενη εβδομάδα θα πούμε περισσότερα». Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ της «επόμενης μέρας» υπογράμμισε ότι «όσοι μας πρόδωσαν για την καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Και ισχύει και για όσους πήγαν αριστερά και για όσους πήγαν δεξιά».

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ο Παύλος Γερουλάνος πραγματοποίησε χθες ομιλία στην Πάτρα, παρουσία του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα, ήρθε η δική μας ώρα. Η ώρα της αναγέννησης. Η ώρα της νίκης των αξιών μας. Στις 6 Οκτωβρίου ζητώ την ψήφο σας. Με την εμπιστοσύνη σας να πάμε στον δεύτερο γύρο. Και εγώ, στις 13 Οκτωβρίου, εγγυώμαι αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εγγυώμαι την απαρχή μιας νέας πορείας νίκης για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» τόνισε ο κ. Γερουλάνος απευθυνόμενος στο ακροατήριό του στην Πάτρα. Συνεργάτες του είδαν μεταξύ των παριστάμενων ότι ήταν εκεί ο Ανδρέας Καράβολας, πρώην δήμαρχος Πάτρας, ο Μιχάλης Κίτρου, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας Νομαρχιακής Αχαΐας, η υποψήφια βουλευτής Ολυμπία Λόη, ο Θόδωρος Μπαρής, δήμαρχος Ερυμάνθου, ο Στάθης Σερέτης, πρώην νομάρχης, ο Τάκης Τρικόγιας, πρώην αντινομάρχης και πολλοί διακεκριμένοι γιατροί και πανεπιστημιακοί. Έκπληξη – σύφμωνα με τους συνεργάτες του κ. Γερουλάνου- προκάλεσε η παρουσία του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος πάντως έχει παραστεί στις εκδηλώσεις και άλλων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άννα Διαμαντοπούλου συνεχίζει τις επισκέψεις και τις συναντήσεις φίλων στην Αττική, όπου και έκλεισε την καμπάνια της με ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και με το επιχείρημα-δίλημμα περί κυβερνησιμότητας. Όπως έχει επισημάνει σε όλες τις ομιλίες της ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και ο επόμενος- επόμενη πρωθυπουργός και μπορεί και πρέπει να είναι σοσιαλδημοκράτης. Η υποψήφια αρχηγός όταν τη ρωτούν «με ποιους θα πάτε;», απαντά ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο και μεγάλο θα πρέπει να τεθεί αυτό το ερώτημα σε άλλα κόμματα. Ως πρώην Επίτροπος και υπουργός ξέρει και περιγράφει την ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας και όπως προσθέτουν πολλοί από τους υποστηρικτές της «η Άννα όταν μιλάει για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, ξέρει τον τρόπο και το κυριότερο έχει σχέδιο για να πετύχει τον στόχο».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σε πολίτες της Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι: «Η υποψηφιότητα μου συγκέντρωσε 14.000 υπογραφές μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Κάνω μαζικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών σε όλη τη χώρα. Μίλησα σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στον Πύργο, στο Περιστέρι, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα». Και κάλεσε τους πολίτες «να δώσουν δύναμη σε μια καθαρή φωνή, που τολμά και λέει τα πράγματα με το όνομα τους- η δική μου πρόταση είναι η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας».

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε την προεκλογική εκστρατεία της με «σημαία», όπως έλεγε, τις «καθαρές θέσεις», που διατύπωνε χωρίς περιστροφές και πριν από τις ευρωεκλογές. Η κυρία Γιαννακοπούλου έχει επιλέξει να κλείσει την καμπάνια της στην εκλογική της περιφέρεια, την Δυτική Αθήνα, όπου έχει προγραμματίσει για σήμερα συναντήσεις με κομματικούς της φίλους.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στην Pulse τα ποσοστά των βασικών υποψηφίων είναι στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους. Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δείχνει να εξελίσσεται μια μάχη τεσσάρων για δύο θέσεις. Στην ερώτηση εκείνων που δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει οριακό προβάδισμα δύο μονάδων από την Άννα Διαμαντοπούλου, 3 από τον Χάρη Δούκα και 6 μονάδων από τον Παύλο Γερουλάνο -κάτι που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σχετικά με το ποιο θα είναι το ζευγάρι του δεύτερου γύρου.

Ο Ανδρουλάκης διατηρεί ελαφρά ισχυρότερο προβάδισμα μεταξύ εκείνων που δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ -που, σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας, ανέρχονται πλέον στο 15,5% του εκλογικού σώματος -χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι προτίθενται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου. Σε αυτή την κατηγορία, δεύτερος είναι ο Χάρης Δούκας. Ακόμα πιο ισχυρό προβάδισμα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές, με δεύτερη και πάλι την Άννα Διαμαντοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντιμπέιτ των 6 υποψηφίων φαίνεται ότι επηρέασε οριακά τις διαθέσεις των ψηφοφόρων.

Στον β’ γύρο της εκλογής για το ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη φέρνει την Άννα Διαμαντοπούλου η μέτρηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega: Όπως απάντησαν εκείνοι που είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στην διαδικασία της Κυριακής, προβάδισμα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 27%, δεύτερη η πρώην Επίτροπος με 24%, ενώ Δούκας και Γερουλάνος καταγράφουν από 20% ο καθένας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ερώτημα για τον β΄ γύρο, μόνον ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίζεται να κερδίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εύκολα ή δύσκολα δείχνει να προηγείται τόσο έναντι της κυρίας Διαμαντοπούλου, όσο και έναντι του Χάρη Δούκα.

Σχετικά Άρθρα